, Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Νομοθετική παρέμβαση για την πρόσβαση των ανασφάλιστων στην Υγεία

ImageHandler (6)
Με νομοθετική παρέμβαση θα επιχειρήσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να «ανοίξει» διάπλατα τις πόρτες των δημόσιων δομών υγείας για τους ανασφάλιστους της χώρας. Για το λόγο αυτό συγκροτήθηκε επιτροπή η οποία θα αναζητήσει και θα καταγράψει τις δυσλειτουργίες του συστήματος που εμποδίζουν την πρόσβαση των ανασφάλιστων στην περίθαλψη και νοσηλεία σε δημόσιες δομές.
Ωστόσο, μέχρι να ολοκληρωθεί η συγκεκριμένη παρέμβαση, το υπουργείο Υγείας καλεί  τις νέες διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) καθώς και τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων της χώρας να κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να άρουν τους θεσμικούς και υλικούς αποκλεισμούς  των πολιτών από το αυτονόητο αγαθό της υγειονομικής περίθαλψης.
Η Ομάδα Εργασίας που συγκρότησε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Ξανθός θα παραδώσει το πόρισμά της μέχρι το τέλος του μήνα, και αυτό, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, «θα αποτελέσει τη βάση για τις απαιτούμενες νομοθετικές και πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η άρση των αποκλεισμών από την υγειονομική περίθαλψη».
Την Ομάδα Εργασίας απαρτίζουν εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας και των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας, εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων Υπουργείων Εργασίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής και στελέχη της ΗΔΙΚΑ.
Επίσης, θα συμμετέχουν στις εργασίες της Ομάδας ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, κ. Δημήτρης Βαρνάβας, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, και ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Κοινωνικών Ιατρείων Αττικής, κ. Γεώργιος Βήχας.
Μέλη της 12μελούς ομάδας εργασίας είναι οι εξής:
-Κανέλλα Σιμπερά (συνεργάτιδα αναπληρωτή υπουργού Υγείας), με αναπληρώτριά της την Αγγελική Παπαθανασίου ομοίως.
-Στυλιανός Καμπουρίδης (αναπληρωτής του προέδρου, υπάλληλος της Διεύθυνσης Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης του υπουργείου Εργασίας), με αναπληρώτριά του την Χριστίνα Κοτρώτσου, ομοίως.
-Διονύσης Τεμπονέρας (συνεργάτης του αναπληρωτή υπουργού Υγείας), με αναπληρώτριά του την Νεφέλη Σαμιακού, μετακλητό υπάλληλο, ομοίως.
-Ελένη Σπαθανά (συνεργάτιδα της αναπληρώτριας υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής), με αναπληρώτριά της την Γεωργία Σπυροπούλου, ομοίως.
-Κωνσταντίνος Κάππας (προϊστάμενος Τμήματος Παροχών Υπηρεσιών Υγείας του υπουργείου Υγείας), με αναπληρώτριά του την Σοφία Σαλάχα, υπάλληλο του ίδιου Τμήματος.
-Πέννυ Γρηγοροπούλου (υπάλληλος της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας), με αναπληρώτριά της την Μαρία Παπαδάκη, υπάλληλο της ίδιας Διεύθυνσης.
-Φωτεινή Μπαλάση (υπάλληλος της Διεύθυνσης Οικονομικής Εποπτείας του υπουργείου Υγείας), με αναπληρωτή της τον Μάριο Κεκή, υπάλληλο της ίδιας Διεύθυνσης.
-Δημήτρης Βαρνάβας (πρόεδρος ΟΕΝΓΕ), με αναπληρωτή του τον Κωνσταντίνο Λειβαδά, εκπρόσωπο της ΟΕΝΓΕ.
-Μιχάλης Γιαννάκος (εκπρόσωπος ΠΟΕΔΗΝ), με αναπληρωτή του τον Παναγιώτη Παντελή, ομοίως.
-Αθηνά Τριανταφυλλίδου (στέλεχος ΗΔΙΚΑ Α.Ε.), με αναπληρώτριά της την Αγαθή Κόνιαρη, ομοίως.
-Γεώργιος Βήχας, ιατρό, εκπρόσωπο του Συντονιστικού Κοινωνικών Ιατρείων Αττικής, με αναπληρώτριά του την Όλγα Κεσίδου, ιατρό, ομοίως.