, Κυριακή
05 Φεβρουαρίου 2023

Αυξήσεις-σοκ σε… φάρμακα!

ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ - ΦΑΡΜΑΚΑΝέα επιβάρυνση «έκρυβε» για τους ασφαλισμένους το πρόσφατο Δελτίο Τιμών των Φαρμάκων, καθώς επίσης και νέα απορρύθμιση της αγοράς του φαρμάκου. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), αρκετά σκευάσματα μεταξύ των οποίων οι ηπαρίνες, τα αντισυλληπτικά και τα σκιαγραφικά, υπάγονται πλέον σε αυξημένο συντελεστή ΦΠΑ 13%, παρά τις κυβερνητικές δεσμεύσεις το περασμένο καλοκαίρι και τη συμφωνία με τους δανειστές (νόμος 4334/2015) για την παραμονή των φαρμάκων στον συντελεστή 6% του ΦΠΑ.
Από την πρώτη ημέρα του έτους η ισχύς του νέου δελτίου τιμών ανεβάζει και το κόστος αυτών των προϊόντων, καθώς θα διατίθενται με αυξημένο ΦΠΑ. Μάλιστα, η αλλαγή αιφνιδίασε και την αλυσίδα του φαρμάκου που ανέμενε αυξημένο ΦΠΑ μόνο στα παραφαρμακευτικά προϊόντα. Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση ο ΠΦΣ: «Ο ΦΠΑ αυξάνεται με βάση μια παλιά δασμολογική οδηγία» και το αποτέλεσμα είναι «να μειώνεται το ποσό κάλυψης προς τους ασφαλισμένους και να δημιουργείται επιπλέον αναστάτωση στην φαρμακευτική αγορά».
Το υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) διευκρινιστικό έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται για δασμολογικές αλλαγές και τα εξής σκευάσματα: Ηπαρίνη και τα άλατά της (Δασμολογική κλάση (Δ.Κ.) 3001- συντελεστής ΦΠΑ 13%), Εκχυλίσματα αδένων ή άλλων οργάνων για θεραπευτικούς ή προφυλακτικούς σκοπούς ( Δ.Κ. 3001- συντελεστής ΦΠΑ 13%), Αίμα ανθρώπων και άλλα κλάσματα του αίματος (Δ.Κ. 3002- συντελεστής ΦΠΑ 13%), Αλβουμίνη αίματος όταν είναι παρασκευασμένη για θεραπευτικές ή προφυλακτικές χρήσεις ( Δ.Κ. 3002 – συντελεστής ΦΠΑ 13%, ειδάλλως κατατάσσεται στη Δ.Κ. 3502 – συντελεστής ΦΠΑ 23%), Αντιοροί και τροποποιημένα ή μη ανοσολογικά προϊόντα (Δ.Κ. 3002- συντελεστής ΦΠΑ 13%), Καλλιέργειες μικροοργανισμών με εξαίρεση τις ζύμες( Δ.Κ. 3002 – συντελεστής ΦΠΑ 13%), Τοξίνες για τη θεραπεία ασθενειών (Δ.Κ. 3002- συντελεστής ΦΠΑ 13%), Σκιαγραφικά παρασκευάσματα για ακτινογραφικές εξετάσεις (Δ.Κ. 3006- συντελεστής ΦΠΑ 13%), Αντισυλληπτικά χημικά παρασκευάσματα με βάση τις ορμόνες ή με βάση τα σπερματοκτόνα (Δ.Κ. 3006- συντελεστής ΦΠΑ 13%).
toxrima.gr