05:02, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Οι μεγαλύτεροι μύθοι για τις κήλες

khlhΠολλοί είναι οι μύθοι που κυκλοφορούν γύρω από την κήλη, παρότι είναι μια πάθηση που ενοχοποιείται για εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις παγκοσμίως. Ο πιο κοινός είναι ότι τα “θύματα” είναι μόνο οι άνδρες. Η γνώση όμως της ανατομίας της κοιλιακής περιοχής και του ορισμού της πάθησης θα μπορούσε, ως ένα βαθμό, να αποκαταστήσει την αλήθεια.
Ποιοι είναι όμως οι επικρατέστεροι μύθοι;
Οι κήλες εμφανίζονται μόνο σε άνδρες
Είναι η πιο διαδεδομένη άποψη και δεν είναι απόλυτα μύθος. Η πάθηση είναι πιο συχνή στους άνδρες παρά στις γυναίκες, όμως οι κήλες είναι γνωστό ότι εμφανίζονται και στα δύο φύλα, ανεξαρτήτου ηλικίας. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περίπου το 23% των ανδρών θα εμφανίσουν βουβωνοκήλη κάποια στιγμή στη ζωή τους, σε σύγκριση με μόλις το 3% των γυναικών. Όμως, ένα άλλο είδος κήλης, η μηροκήλη, που αναπτύσσεται μεταξύ κοιλιάς και μηρού ακριβώς κάτω από τη βουβωνική χώρα, εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες.
Η άσκηση αποτρέπει τις κήλες
Οι ασθενείς λανθασμένα πιστεύουν ότι αν ενισχύσουν με γυμναστική το κοιλιακό τοίχωμα θα μπορέσουν να αποτρέψουν την εμφάνιση κήλης. Η κήλη είναι ένας τραυματισμός στην περιτονία που προκαλεί σε αυτή μια ατέλεια, η οποία επιτρέπει στον ιστό (συνήθως έντερο) να προβάλει μέσα από το κοιλιακό τοίχωμα. Οπότε, γίνεται αντιληπτό ότι δεν συγκρατούν οι μύες τα εσωτερικά όργανα, αλλά η περιτονία και για αυτή δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να την ενισχύσετε.
Οι κήλες προκαλούνται από την ανύψωση βάρους
Στην πραγματικότητα, αυτό αποτελεί τη μισή αλήθεια. Οι κήλες μπορεί να προκληθούν ή, αν υπάρχουν ήδη, να επιδεινωθούν από την άρση βαρών. Δυστυχώς, όμως υπάρχουν πολλά άλλα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν κήλη. Η ηλικία, οι τραυματισμοί, οι συγγενείς ανωμαλίες, η ύπαρξη υγρού στην κοιλιακή χώρα, η ξαφνική αύξηση βάρους, η εγκυμοσύνη, η δυσκοιλιότητα και ο επίμονος βήχας είναι μερικοί παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνισή της. Το δυνατό φτέρνισμα όσο απίστευτο και αν ακούγεται επίσης μπορεί να προκαλέσει κήλη.
Πηγή: iatronet