Όλα όσα θες να ξέρεις γύρω από την οστεοπόρωση

H οστεοπόρωση είναι πάθηση των οστών κατά την οποία μειώνεται η πυκνότητα και η ανθεκτικότητα των οστών με αποτέλεσμα να γίνονται αδύναμα και εύθραυστα με αυξημένες πιθανότητες να προκληθεί κάποιο κάταγμα.
Οι παράγοντες που παίζουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της οστεοπόρωσης είναι η κληρονομικότητα, το ιστορικό κατάγματος, η ηλικία, το φύλλο, η εμμηνόπαυση στις γυναίκες, η λήψη ορμονών αλλά και οι κακές συνήθειες όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη σωματικής άσκησης και η έλλειψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών στην διατροφή. Επιπλέον μπορεί να προκληθεί είτε ως αποτέλεσμα άλλων ασθενειών όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και ο υπερθυρεοειδισμός είτε ως παρενέργεια λήψης φαρμάκων.
Μεγαλώνοντας, μειώνονται τα οιστρογόνα για τις γυναίκες και η τεστοστερόνη για τους άντρες αντίστοιχα με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης οστεοπόρωσης κυρίως μετά τα 50 χρόνια ενώ τα περισσότερα περιστατικά τα συναντάμε σε γυναίκες.
Η οστεοπόρωση αναπτύσσεται με αργούς ρυθμούς και τα συμπτώματα δεν εμφανίζονται στα πρώιμα στάδια αλλά όταν τα οστά γίνουν αδύναμα. Μέχρι τότε μπορεί κάποιος να μην γνωρίζει την ύπαρξη της πάθησης οπότε το καταλαβαίνει είτε όταν ξεκινάει ο πόνος σε διάφορα σημεία του σώματος είτε μετά από κάποιο σπάσιμο ή κάταγμα. Τα σημεία που πλήττονται συνήθως είναι οι καρποί, η σπονδυλική στήλη και το ισχίο ενώ το κάταγμα συμβαίνει χωρίς κάποιο απότομο χτύπημα απαραίτητα. Λόγω της αδυναμίας των οστών από ένα σημείο και μετά μπορεί να προκαλέσει βλάβη ακόμη και το κουβάλημα ενός βαριού αντικειμένου. Άλλα συμπτώματα που εντοπίζονται είναι η απώλεια ύψους και η κύρτωση.
Για να διαγνωσθεί η ύπαρξη της οστεοπόρωσης χρειάζεται να απευθυνθεί κάποιος σε ορθοπεδικό προκειμένου να τον κατευθύνει ενώ απαραίτητη είναι η διεξαγωγή μέτρησης της οστικής πυκνότητας. Μετά την διάγνωση συνιστάται η κατάλληλη θεραπεία στον ασθενή η οποία περιλαμβάνει κάποιο φάρμακο με στόχο να επιβραδύνει την ανάπτυξη της ασθένειας και να αποτρέψει την απώλεια της πυκνότητας των οστών, χορήγηση ορμονών και κάποια συμπληρώματα διατροφής με ασβέστιο και βιταμίνη D.
Ένας βασικός συντελεστής όσον αφορά την πρόληψη της ασθένειας είναι η προσεγμένη διατροφή, καταναλώνοντας τα δυο απαραίτητα στοιχεία για την υγεία των οστών, το ασβέστιο και την βιταμίνη D. H πρόσληψη της βιταμίνης D από τον ήλιο δεν είναι αρκετή γι’ αυτό και χρειάζεται η πρόσληψή της μέσω της τροφής ενώ σε περιπτώσεις που δεν είναι εφικτό συνιστάται συμπλήρωμα.
Πέρα από την ισορροπημένη διατροφή όμως σημαντικό ρόλο στην πρόληψη παίζει η συχνή σωματική άσκηση η οποία βοηθά στην διατήρηση της ανθεκτικότητας των οστών και η διατήρηση του σωματικού βάρους σε φυσιολογικά επίπεδα σε συνδυασμό με την καταπολέμηση βλαβερών συνηθειών όπως το κάπνισμα και η υπέρμετρη κατανάλωση αλκοόλ.
 
 
 
 
πηγή φωτο unsplash.com