, Παρασκευή
31 Μαρτίου 2023

Ποια στάση στον ύπνο προστατεύει από το Αλτσχάιμερ ;

υπνοσ
Η στάση που έχει κάποιος στη διάρκεια του ύπνου μπορεί να επηρεάζει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών του εγκεφάλου όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.
Όπως έχουν διαπιστώσει οι επιστήμονες, ενώ κοιμόμαστε ο εγκέφαλος δουλεύει σκληρά για να απομακρύνει τις τοξίνες που παράγονται κατά τη διάρκεια των ωρών εγρήγορσης.
Οι τοξίνες αυτές μπορεί να οδηγούν σε Αλτσχάιμερ και άλλες νευρολογικές παθήσεις.
Μελέτη που έγινε σε αρουραίους με τη χρήση MRI (Magnetic resonance imaging), κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ύπνος στο πλάι ήταν σταθερά ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να καθαρίσει τον εγκέφαλο από τις τοξίνες, σε σύγκριση με άλλες στάσεις π.χ. ανάσκελα ή μπρούμυτα. Όσοι κοιμούνται στο πλάι, φαίνεται πως είναι σε θέση να προστατεύουν καλύτερα τον εγκέφαλό τους.
Οι ερευνητές λένε ότι, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι αλλά και τα ζώα κοιμούνται στο πλάι, αυτό θα μπορούσε να είναι ένας τρόπος προστασίας του εγκεφάλου.
Προηγούμενη έρευνα έχει βρει ότι σε αντίθεση με το υπόλοιπο του σώματος, το οποίο βασίζεται στο λεμφικό σύστημα για την αποστράγγιση των τοξινών, ο εγκέφαλος έχει τη δική του ξεχωριστή μέθοδο απομάκρυνσης.
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διαδικασία εκκαθάρισης είναι τόσο ενεργοβόρα, που θα εμπόδιζε τη σκέψη μας, αν γινόταν όσο είμαστε ξύπνιοι, εξ ου και η ανάγκη για ύπνο.
Πηγή onmed.gr