Ποιοι νεαροί άντρες κινδυνεύουν με μελλοντική… υπέρταση!

nearosΝέοι άντρες που αγχώνονται εύκολα φαίνεται πως έχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση μελλοντικά, αναφέρει νέα έρευνα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μεταξύ αντρών 18 ετών, όσοι είχαν το χαμηλότερο σκορ αντοχής στο στρες είχαν 40% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αργότερα υπέρταση σε σχέση με όσους είχαν τη μεγαλύτερη ικανότητα να αντιμετωπίσουν το στρες.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι το να είναι κάποιος υπέρβαρος συνδεόταν με ακόμα υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης σε όσους είχαν χαμηλή αντοχή στο στρες.
Η έρευνα ωστόσο έδειξε σχέση μόνο, η οποία δεν αποδείχτηκε ότι είναι αιτιατή.
Βασίστηκε σε στοιχεία 1,5 εκατομμυρίου αντρών 18 ετών, που κατετάγησαν στο στρατό συγκεκριμένο διάστημα.
Η υγεία τους παρακολουθήθηκε μέχρι το τέλος του 2012. Κανένας από αυτούς δεν είχε υπέρταση όταν κατετάγη στο στρατό. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν για την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν το στρες.
Κατά τη διάρκεια της έρευνας, περίπου 93.000 από τους άντρες διαγνώστηκαν με υπέρταση. Η μέση ηλικία διάγνωσης ήταν 49 ετών, δήλωσαν οι ερευνητές.
Το βάρος επίσης φάνηκε να παίζει ρόλο στον κίνδυνο να εμφανίσουν οι άντρες υπέρταση. Οι ερευνητές εστίασαν στο Δείκτη Μάζας Σώματος κάθε συμμετέχοντος.
Άντρες που είχαν χαμηλά σκορ αντοχής στο στρες και υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος στην ηλικία των 18 ετών είχαν περισσότερο από τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση αργότερα σε σύγκριση με όσους είχαν υψηλά σκορ αντοχής στο στρες και φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος στην ηλικία των 18 ετών, έδειξαν τα ευρήματα.
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Heart.