Πώς να συντηρήσετε τα τυριά ανάλογα με το είδος τους
Τα τυριά ανήκουν στις ευπαθείς τροφές και μπορεί να αλλοιωθούν σε σύντομο χρόνο, ειδικά αν δεν συντηρηθούν κατάλληλα. Η γενική οδηγία είναι ότι πρέπει να συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου και μέχρι την ημερομηνία λήξης εφόσον δεν ανοιχτεί η συσκευασία.
Αν ανοίξετε τη συσκευασία, πρέπει να γνωρίζετε τα εξής:
– Τα κρεμώδη τυριά πρέπει να βρίσκονται κλεισμένα σε αεροστεγή δοχεία.
– Τα υπόλοιπα μπορούν να μπουν σε τάπερ, κατά προτίμηση γυάλινα, τα οποία είναι προτιμότερο να τοποθετούνται στα ψηλότερα ράφια του ψυγείου που είναι και χαμηλότερες οι θερμοκρασίες.
-Τα κίτρινα τυριά με εξωτερικό περίβλημα (π.χ. γκούντα, γραβιέρα κλπ.) δεν πρέπει να τα καθαρίζετε όσο τα έχετε στο ψυγείο.
– Μην ανακατεύετε διαφορετικά τυριά στα τάπερ. Αν βάλετε ροκφόρ μαζί με γραβιέρα, η μούχλα από το ροκφόρ θα επηρεάσει και τη γραβιέρα. Επίσης αν βάζετε μαζί μαλακά και τυριά, αλλοιώνεται η γεύση τους.
– Το τριμμένο τυρί μπορείτε να το διατηρήσετε στην κατάψυξη και να βγάζετε κάθε φορά την ποσότητα που θέλετε να καταναλώσετε.
Προσοχή: Μην καταναλώνετε τυριά αν έχουν αλλοιωθεί, αν δηλαδή μυρίζουν ή έχουν κιτρινίσει.
onmed.gr