15:27, Κυριακή
02 Οκτωβρίου 2022

Πως το μέγεθος των πιάτων επηρεάζει το… πόσο τρώμε;

φαγητο πιατα
Μπορεί κάποιος να είναι εγκρατής σε ό,τι αφορά τις ποσότητες φαγητού και ποτού που καταναλώνει, ωστόσο το μέγεθος των πιάτων, των ποτηριών και των συσκευασιών μπορούν εύκολα να τον επηρεάσουν, σύμφωνα με μία νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.
Όπως εξηγεί η έρευνα, όσο μεγαλύτερα είναι τα πιάτα και τα ποτήρια και όσο μεγαλύτερες είναι οι συσκευασίες των τροφίμων και ποτών που αγοράζουμε, τόσο περισσότερο τρώει και πίνει κανείς.
Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει ανάλογα και με το μέγεθος της μερίδας στο πιάτο μας, αφού σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι διστάζουν να αφήσουν το πιάτο τους ή το ποτήρι τους με φαγητό ή ποτό σε αυτό.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιστημονική επιθεώρηση «Cochrane Database of Systematic Reviews», αξιολόγησαν και συνέκριναν (μετα-ανάλυση) 61 δημοσιευμένες έρευνες, που αφορούσαν συνολικά 6.711 άτομα.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο μένει φαγητό ή ποτό, ο άνθρωπος έχει την τάση να το καταναλώσει ανεξάρτητα από το αν έχει ικανοποιήσει προηγουμένως το αίσθημα της πείνας του.
Συνεπώς, μόνο αν οι μερίδες είναι μικρότερες, η τάση αυτή μπορεί να αντιμετωπισθεί, ώστε να καταπολεμηθεί και η παχυσαρκία.
Τα στοιχεία διαπιστώνουν ότι οι μικρότερες μερίδες μπορούν να μειώσουν κατά 279 έως 527 τις θερμίδες σε μία ημέρα, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες.
Όπως υπενθυμίζουν οι ερευνητές, το πολύ φαγητό και ποτό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας, διαβήτη και άλλων παθήσεων.
 
Πηγή:naftemporiki.gr