, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα;

 
Frosw-tsigaro
Της Φρόσως Βαρβάρα
Πόσο ασφαλή είναι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα; Το τελευταίο διάστημα εντείνονται οι επιστημονικές συζητήσεις σε διεθνές επίπεδο για το ζήτημα της ασφάλειας του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Ωστόσο μια έρευνα που αφορά Κέντρα Πρόληψης κι Ελέγχου Ασθενειών στις ΗΠΑ, προβληματίζει, διότι διαπιστώνει πως παρατηρείται αύξηση των δηλητηριάσεων από ηλεκτρονικό τσιγάρο, εκ των οποίων πάνω από 50% αφορούν παιδιά κάτω των 5 χρόνων.
Η έρευνα, που παρουσιάζεται στο ξένο ειδησεογραφικό portal «New Medical News», αναφέρει ότι ο αριθμός των τηλεφωνημάτων για δηλητηριάσεις λόγω ηλεκτρονικού τσιγάρου στις ΗΠΑ αυξήθηκε από 1 τηλεφώνημα κάθε μήνα το 2010, σε 215 το 2014.
Παρόμοια είναι και τα αποτελέσματα έρευνας που έκαναν επιστήμονες του Χάρβαρντ με επικεφαλής έναν Έλληνα από την Κρήτη .Τον Κωνσταντίνο Βαρδαβά.
Ο Παναγιώτης Μπεχράκης, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για το Κάπνισμα και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για το Κάπνισμα, μας ανέφερε ότι «είναι καθήκον εκείνων που προωθούν το ηλεκτρονικό τσιγάρο να πουν την αλήθεια για την ασφάλειά του όπως είναι και καθήκον της κάθε  πολιτείας να ελέγχει αυτά τα προϊόντα  έτσι ώστε να μην κυκλοφορούν παντελώς ανεξέλεγκτα όπως συμβαίνει σήμερα».
Υπάρχουν διαφόρων τύπων ηλεκτρονικά τσιγάρα, τα οποία κατά κανόνα έχουν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες και χρησιμοποιούν συνήθως νικοτίνη. Το τελευταίο διάστημα λόγω και της αντικαπνιστικής εκστρατείας πολλοί στη χώρα μας στράφηκαν στο ηλεκτρονικό τσιγάρο για να το κόψουν ή να το περιορίσουν.
« Το κάπνισμα  έστω και ενός ηλεκτρονικού τσιγάρου επηρεάζει οπωσδήποτε την αναπνευστική λειτουργία, τόσο από πλευράς μηχανικής του αναπνευστικού συστήματος, δηλαδή αυξάνει τις αντιστάσεις κατά τη ροή του αέρα μέσα από τους αεραγωγούς, όσο και γιατί προκαλεί και φλεγμονώδη απάντηση από τους αεραγωγούς» εξηγεί ο Κ.Μπεχράκης .
Προβλήματα
Η έρευνα αναφέρει πως έχουν καταγραφεί μια σειρά από προβλήματα, που συνδέονται με τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, σε μάτια, γλώσσα, στόμα, δέρμα. Επισημαίνει αναφορές ακόμη και για διάρροιες και προβλήματα στα δάχτυλα των ποδιών, αλλά και για δηλητηριάσεις παιδιών λόγω νικοτίνης.
Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα, πως τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν αύξηση των πνευμονικών αντιστάσεων και του οξειδωτικού στρες του πνεύμονα με μόλις πέντε λεπτά χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου.
«Καμία άδεια δεν έχει  χορηγηθεί  από τον εθνικό οργανισμό φαρμάκων   για την κυκλοφορία των ηλεκτρονικών τσιγάρων» αναφέρει ο Παναγιώτης Μπεχράκης  και συνεχίζει «Νομίζω ότι τελικά  δεν μπορεί να περάσουν σαν φαρμακευτικά προϊόντα διότι δεν έχουν καμία δυνατότητα να αποδείξουν ότι μπορούν  να χρησιμοποιούνται  για την διακοπή του καπνίσματος, άρα δεν μπαίνουν στην φαρμακευτική αντιμετώπιση του καπνίσματος».
Μέτρα κατόπιν εορτής
Πριν από δυο περίπου μήνες ψηφίστηκαν μέτρα στην Ευρωπαϊκή ένωση   που πρέπει να ληφθούν για την ασφάλεια των πολιτών. «Μέσα στην Ευρωπαϊκή ένωση αυτή τη στιγμή υπάρχει μια οδηγία που ψηφίστηκε πριν από δυο μήνες επί προεδρίας της Ελλάδας. Προβλέπει μια σειρά από μέτρα που πρέπει να ληφθούν για τον έλεγχο και την παραπέρα αδειοδοτηση κάθε καπνικού  προϊόντος  στα οποία εντάσσονται και τα ηλεκτρονικά τσιγάρα» τονίζει ο αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Ένα δεύτερο σημείο που είναι σημαντικό για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, εξηγεί ο κ. Μπεχράκης, είναι ότι σήμερα «κυκλοφορεί σε παγκόσμιο επίπεδο χωρίς έλεγχο. Η αστάθεια της περιεκτικότητας σε νικοτίνη κι οι τυχόν προσμείξεις του είναι ανεξέλεγκτες, ποικίλλουν από μάρκα σε μάρκα αλλά ακόμη κι από την ίδια μάρκα είναι διαφορετικά. Τι θα προκύψει από τη μακροχρόνια χρήση του είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Ιδιαίτερος είναι ο κίνδυνος στα παιδιά δεδομένου ότι η νικοτίνη είναι ένα ισχυρό δηλητήριο, το οποίο σε ποσότητες αναγόμωσης των ηλεκτρονικών τσιγάρων που κυκλοφορούν μπορεί να οδηγήσει σε χρήση ακόμη και θανατηφόρα από ένα παιδί».
Ο Ρόλος των εταιρειών
Οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρονικά τσιγάρα θα πρέπει να αποδείξουν ότι αυτό που παράγουν είναι ασφαλές επισημαίνει ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για το Κάπνισμα Παναγιώτης Μπεχράκης «πρέπει να το αποδείξουν  με τρόπους απόλυτους και όχι σχετικούς ως προς άλλα βλαβερά  προϊόντα. Δηλαδή ο ισχυρισμός ότι αυτό είναι λιγότερο βλαβερό από το τσιγάρο δεν λέει τίποτε. Σημασία έχει το ίδιο πόσο βλαβερό είναι. Αυτό είναι μια παλιά ιστορία της καπνοβιομηχανίας δηλαδή την τελευταία 20ετία έχουμε δει συνεχώς να παράγεται κάποιο προϊόν λιγότερο επιβλαβές .Δηλαδή τι ήταν το φίλτρο; ένα λιγότερο επιβλαβές κάπνισμα τι ήταν το προηγμένο φίλτρο ένα ακόμη λιγότερο επιβλαβές κάπνισμα τι ήταν το slim τσιγάρο; Πάλι ένα λιγότερο επιβλαβές κάπνισμα. Με όλα αυτά οι εταιρείες κρατούν τις πωλήσεις τους ψηλά και πεθαίνει ο κόσμος από τη χρήση των προϊόντων αυτών. Δεν ωφελεί να ψάχνουμε να βρούμε ένα λιγότερο επιβλαβές κάπνισμα η ασφάλεια είναι μόνο μία το μη κάπνισμα».
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.