ΚΑΡΦΙΤΣΑ
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
ΚΑΡΦΙΤΣΑ
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα
No Result
View All Result
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

Πόσο ασφαλή είναι τα μελάτα αυγά, σύμφωνα με τους επιστήμονες

ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS Αναρτήθηκε από ΚΑΡΦΙΤΣΑ NEWS
24/02/2025
Health
Χρόνος Ανάγνωσης: 2 λεπτά
0

Related Post

ΕΟΔΥ: Οκτώ νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Τα πρώτα σημάδια του αυτισμού και η διάγνωση

Ανησυχία για ελληνικά αυγά: Εντοπίστηκαν τοξικές ουσίες και φυτοφάρμακα!

Καμπανάκι από τους ειδικούς: Μην εμπιστεύεστε AI chatbot για θέματα ψυχικής υγείας

Σε πόση θερμοκρασία πρέπει να βράζει ο κρόκος και για πόση ώρα για να εξουδετερώνονται τυχόν παθογόνα.

Τα μελάτα αυγά αποτελούν για πολλούς αγαπημένη λιχουδιά, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις από τους ειδικούς ότι ο κρόκος μπορεί να κρύβει παθογόνους μικροοργανισμούς, εάν δεν έχει εκτεθεί επί αρκετά λεπτά στην κατάλληλη θερμοκρασία.

Το καλό βράσιμό τους είναι απαραίτητο για να εξοντωθούν βακτήρια όπως η σαλμονέλλα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ειδικοί σε θέματα διατροφής συνιστούν να βράζουμε τα αυγά έως ότου γίνει σφιχτός ο κρόκος.

Πόσο ασφαλή είναι όμως στ’ αλήθεια τα μελάτα (ή α λα κοκ) αυγά; Η απάντηση εξαρτάται από το τι εννοούμε όταν λέμε «ασφάλεια», λέει στους New York Times η Dr. Felicia Wu, καθηγήτρια Ασφαλείας Τροφίμων, Τοξικολογίας & Αξιολόγησης Κινδύνου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

«Τα αυγά που πωλούνται στις ανεπτυγμένες χώρες κατά κανόνα είναι ασφαλή όταν καταναλώνονται μελάτα. Εν τούτοις δεν μπορεί να ξέρει κάποιος εκ των προτέρων αν και ποιο θα περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς», εξηγεί.

Η σαλμονέλα

Τα αυγά μπορεί να φέρουν ποικίλα επιβλαβή βακτήρια, ακόμα και κολοβακτηρίδιο (εσερίχια κόλι ή e.coli) ή καμπυλοβακτήριο. Η αληθινή απειλή όμως είναι η σαλμονέλλα, που αποτελεί την κύρια αιτία τροφικών δηλητηριάσεων, λέει ο Dr. John Leong, καθηγητής Μοριακής Βιολογίας & Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Tuufts στη Βοστώνη.

Υπολογίζεται ότι ένα στα 20.000 αυγά φέρει σαλμονέλλα. Η κατανάλωσή της μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα οξείας γαστρεντερίτιδας, δηλαδή:

  • Πυρετό
  • Πόνο στην κοιλιά
  • Διάρροια (συνήθως με αίμα)
  • Ναυτία και έμετο
  • Πονοκέφαλο
  • Πόνους στους μυς

Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν συνήθως σε 3-7 ημέρες  με υποστηρικτική αγωγή (ενυδάτωση και αναπλήρωση ηλεκτρολυτών). Αντιβιοτικά χορηγούνται μόνο εάν υπάρχει φόβος να εισέλθει το βακτήριο στο αίμα. Εν τούτοις, κάποιοι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία και μερικοί χάνουν τη ζωή τους.

Πόσο συχνή είναι

Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), το 2023 νοσηλεύθηκαν στα νοσοκομεία της χώρας μας 936 ασθενείς με σαλμονέλωση. Τα περισσότερα αναφέρθηκαν από τον Ιούλιο έως τον Οκτώβριο (ανήλθαν σε 660).

Σε σύγκριση με το 2022, τα σοβαρά κρούσματα του 2023 ήταν αυξημένα κατά 46,3%, προσθέτει.

Τα κρούσματα αυτά δεν προκλήθηκαν υποχρεωτικώς από αυγά. Πολλά τρόφιμα (π.χ. σαλάτες) μπορεί να μολυνθούν και να στη συνέχεια να την μεταδώσουν στον άνθρωπο. Ακόμα και με το νερό μπορεί να μεταδοθεί, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Συνήθως όμως μεταδίδεται με τα ωμά ή μισομαγειρεμένα τρόφιμα, διότι για να καταστραφεί πρέπει να εκτεθεί σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 70°C για τουλάχιστον 2 λεπτά.

Πιο ευάλωτοι στην ανάπτυξη σοβαρής σαλμονέλωσης είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, οι έγκυοι και όσοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό. Πρόσθετη ανησυχία, δε, προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν και στελέχη σαλμονέλας ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, προσθέτει ο Dr. Leong.

Στο τσόφλι και στον κρόκο

Τα αυγά μπορεί να είναι μολυσμένα με σαλμονέλα ή άλλα βακτήρια τόσο στο τσόφλι όσο και στον κρόκο τους. Ωστόσο δεν ελέγχονται ένα-ένα πριν φτάσουν στο πιάτο μας, τονίζει η Dr. Julie Garden-Robinson, καθηγήτρια Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ντακότα.

Η μόλυνση συμβαίνει επειδή οι κότες κάνουν τα αυγά τους και αφοδεύουν από το ίδιο άνοιγμα. Για την προστασία των ανθρώπων από τα παθογόνα αυτά εφαρμόζονται από το 2007 εθνικά προγράμματα ελέγχου της σαλμονέλλωσης στα διαφορετικά είδη πουλερικών.

Ακόμα κι αν απολυμαίνονται τα αυγά πριν διατεθούν στο εμπόριο, όμως, τα βακτήρια μπορεί να διαπεράσουν το τσόφλι και να φτάσουν έως το ασπράδι και τον κρόκο, τονίζει η Dr. Garden-Robinson.

Καλύτερα να μην είναι ρευστός

Η αλήθεια όμως είναι πως υπάρχουν λίγες πιθανότητες να αρρωστήσει κάποιος από τα μελάτα αυγά. «Προφανώς δεν θα αρρωσταίνει κάθε φορά που θα τρώει ένα ελαφρώς μαγειρεμένο αυγό. Ούτε πρέπει τα αυγά να είναι τόσο σφιχτά, ώστε να χρειάζονται μαχαίρι. Είναι όμως προτιμότερο ο κρόκος να είναι έστω σαν μαρμελάδα, παρά να είναι εντελώς ρευστός», συνιστά η Dr. Indu Upadhyaya, ειδική σε θέματα ασφαλείας των τροφίμων από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

Πηγή: iatropedia.gr

Share212Tweet133Send

Σχετικά Άρθρα

ΕΟΔΥ: Οκτώ νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου
Health

ΕΟΔΥ: Οκτώ νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου

Από την αρχή της περιόδου 2025, μέχρι 17 Σεπτεμβρίου, έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί συνολικά 83 εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον...

Αναρτήθηκε από Γεωργία Ντούνη
17/09/2025
Τα πρώτα σημάδια του αυτισμού και η διάγνωση
Health

Τα πρώτα σημάδια του αυτισμού και η διάγνωση

Ο αυτισμός είναι μια νευροαναπτυξιακή διαταραχή που μπορεί να εμφανιστεί από πολύ νωρίς στη ζωή ενός παιδιού, συχνά ακόμη και...

Αναρτήθηκε από Γιώργος Μυλωνάς
13/09/2025
Next Post
Ξεκίνησε το καρναβάλι της Θεσσαλονίκης- Σε εξέλιξη η παρέλαση (ΦΩΤΟ + Video)

Χαμόγελα έφερε το καρναβάλι της Θεσσαλονίκης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πώς διαμορφώνονται τα τιμολόγια ρεύματος – Ποιο «χρώμα» συμφέρει

Τα μηνύματα που έστειλε από το φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη ο Κουτσούμπας

Συναγερμός για την εξαφάνιση δυο 14χρονων στη Θεσσαλονίκη

Οι «χρυσοί» αριθμοί του Λόττο

Ο οδηγός στη Θεσσαλονίκη που χαρίζει ξύλινα μπρελόκ σε σχήμα λεωφορείου

H Σαλονικιά που μετά το ΣΕΦ τρέλανε και το GNTM! (VIDEO)

Αναζητούν τι τον έσπρωξε να σκοτώσει την ετεροθαλή αδελφή του στη Θεσσαλονίκη (VIDEO)

Π. Κοκκόρης: Την διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης εξέφρασε ο Α’ υποδιοικητής του Ε-ΕΦΚΑ

Νέα εμφάνιση λύκου αναστατώνει τη Χαλκιδική! (VIDEO)

Όσα ειπώθηκαν στο προσυνέδριο της ΟΝΝΕΔ στην Κομοτηνή

Η εταιρεία με την επωνυμία “MEDIA PUBLISHING GK IKE ” και κατ’ επέκταση η ιστοσελίδα που κατέχει αυτή “www.karfitsa.gr” συμμορφώνονται με τη Σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της Επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L 63).

ΤΑ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ ΠΡΩΤΟΣ

ΖΩΔΙΑ

σχέσεις

Ποια θα είναι η πιο ρομαντική μέρα του φθινοπώρου για τα ζώδια

Αναρτήθηκε από Άννα Παπαδοπούλου
19/09/2025
0

  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία & Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης – Πολιτική Απορρήτου

© 2025 Karfitsa

Facebook-f Twitter Youtube Instagram

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
No Result
View All Result
  • ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    • ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
  • ΠΟΛΙΤΙΚΗ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
  • ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ
  • ΔΗΜΑΡΧE ΑΚΟΥΣ;
  • ΑΡΘΡΑ & ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • LIFESTYLE
    • AGENDA
    • TOP PLACES
    • ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΥΓΕΙΑ
    • ΖΩΔΙΑ
  • ΔΙΕΘΝΗ
  • ΣΠΟΡ
  • Πρωτοσέλιδα

© 2025 Karfitsa