07:08, Πέμπτη
29 Σεπτεμβρίου 2022

Πότε ένας άνδρας είναι…γρήγορος;

f03e04a5827c61250835004c53620571.w600.h340.z1

Μπορεί να χαρακτηρίζεται «ανδρικό» πρόβλημα, αλλά φαίνεται ότι επηρεάζει αρνητικά  και τους δύο συντρόφους. Ένας στους πέντε άνδρες σε κάποια φάση της ζωή του… χάνει τον έλεγχο στο σεξ. Ο λόγος για την πρόωρη εκσπερμάτωση η οποία εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε όλες τις ηλικίες.
Ενδεικτικό εξάλλου είναι το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ανδρών πιστεύει ότι «τα ξέρει όλα» για το θέμα αυτό οπότε κρίνει πως δεν υπάρχει λόγος να ρωτήσει ή ακόμη και να ζητήσει βοήθεια είτε από την σύντροφό του είτε από εξειδικευμένο ιατρό.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Ουρολογικών Παθήσεων ( ΙΜΟΠ) η πρόωρη εκσπερμάτιση είναι επακόλουθο σεξουαλικού ερεθισμού και στους περισσότερους άντρες, συμβαίνει περίπου 4-10 λεπτά μετά από τη διέγερση και τη στύση, συγχρόνως με τον οργασμό.
Οι χρόνοι των γρήγορων
Όπως εξηγούν οι ειδικοί του ΙΜΟΠ διακρίνουμε δύο τύπους πρόωρης εκσπερμάτισης, εκ των οποίων ο πρώτος είναι σαφώς ο συχνότερος:
Πρωτοπαθής (αναφερόμενη και ως «χρόνια»):  ο άνδρας βίωσε το πρόβλημα από την πρώτη σεξουαλική του εμπειρία και διαρκεί εφ’ όρου ζωής.
Σε αυτήν την περίπτωση η εκσπερμάτιση προκύπτει πολύ γρήγορα, είτε πριν την κολπική διείσδυση, ή σε λιγότερο από 1-2 λεπτά μετά τη διείσδυση.
Δευτεροπαθής (αναφερόμενη και ως «επίκτητη») – εμφανίζεται σταδιακά ή ξαφνικά, ενώ μέχρι τότε είχε έλεγχο της εκσπερμάτισης ή αυτή γινόταν σε χρόνο που θεωρούσε επαρκή για να απολαμβάνει τη σεξουαλική πράξη.