, Κυριακή
04 Δεκεμβρίου 2022

Σοκολάτα γάλακτος: Ποια τα οφέλη της για την υγεία

sokolata

Δεκάδες επιστημονικές μελέτες έχουν εστιάσει στα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία, καταδεικνύοντας ότι τα φλαβονοειδή που περιέχει, αντιοξειδωτικές ουσίες που βρίσκονται επίσης στο τσάι και το κρασί, προστατεύουν από την καρδιοπάθεια.
Ισχύει κάτι αντίστοιχο για τη σοκολάτα γάλακτος ή αποτελεί «απαγορευμένο καρπό» που πρέπει να αποφεύγουμε;
Αν και η μαύρη σοκολάτα υπερισχύει της σοκολάτας γάλακτος όσον αφορά την περιεκτικότητά της σε φλαβονοειδή –μάλιστα, όσο μεγαλύτερη η περιεκτικότητα της σοκολάτα σε κακάο, τόσο καλύτερα– και η σοκολάτα γάλακτος έχει οφέλη για την υγεία.
Επισκόπηση επιστημονικών μελετών σε δείγμα 20.951 ατόμων που εκπονήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντήν της Σκωτίας υπέδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας συσχετίζεται με μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού. Πιο συγκεκριμένα, όσοι εκ των συμμετεχόντων κατανάλωναν την περισσότερη σοκολάτα (οι περισσότεροι κατανάλωναν σοκολάτα γάλακτος) κατά μέσο όρο σε διάστημα 11,3 ετών φάνηκε να διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τη λιγότερη σοκολάτα.
Βέβαια, οι ερευνητές δεν παρέλειψαν να επισημάνουν ότι μπορεί απλώς οι πιο υγιείς συμμετέχοντες να κατανάλωναν περισσότερη σοκολάτα και η προϋπόθεση αυτή να επηρέασε τα αποτελέσματά τους.
Σε κάθε περίπτωση, η σοκολάτα πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο: Ποσότητα περίπου 50 γραμμαρίων σοκολάτας γάλακτος έχει κατά μέσο όρο 235 θερμίδες, 13 γραμμάρια λίπος και 22 γραμμάρια ζάχαρη, ενώ ίδια ποσότητα μαύρης σοκολάτας έχει κατά μέσο όρο 263 θερμίδες, 12 γραμμάρια λίπος και 11 γραμμάρια ζάχαρη. Να σημειωθεί πως η μαύρη σοκολάτα υπερέχει σημαντικά της σοκολάτας γάλακτος όσον αφορά την περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με τα γραμμάρια να είναι περίπου 5 και 1,5 αντίστοιχα σε ποσότητα 50 γραμμαρίων σοκολάτας.

Πηγή: onmed.gr