12:18, Σάββατο
29 Ιανουαρίου 2022

Σταθεροποίηση κρουσμάτων και εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση έως τις αρχές Φεβρουαρίου

Η σταθεροποίηση, αν και με υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων, τροφοδοτεί αισιόδοξες για την αποκλιμάκωση της διασποράς έως τις αρχές Φεβρουαρίου. Οι σκληροί δείκτες, ωστόσο, της πανδημίας διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, συντηρώντας τις συνθήκες πίεσης στα νοσοκομεία. Ένας 14χρονος έχασε τη ζωή του μετά τη νόσησή του με κορονοϊό. Το τελευταίο 24ωρο ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.772 νέα κρούσματα, 679 διασωληνωμένους ασθενείς και 72 θανάτους.

Στο μέτωπο αντιμετώπισης της πανδημίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι η βεβαίωση των προστίμων στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα προχωρήσει κανονικά.

Mιλώντας στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Παρασκευής αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και προληπτικής ιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, δήλωσε πως είχαμε περίπου 600 διασωληνωμένους πριν αρχίσουμε να βλέπουμε μία αύξηση, μέχρι εκείνη τη στιγμή αφορούσε περιστατικά «Δέλτα» η οποία δεν αποκλιμακώνεται εύκολα και είναι αναμενόμενο λόγω των χαρακτηριστικών της».

Επίσης ανέφερε ότι όσοι είναι εμβολιασμένοι με την αναμνηστική δόση, η αποτελεσματικότητα είναι πολύ μεγάλη έναντι της «Δέλτα» και επίσης όσοι έχουν μολυνθεί από την μετάλλαξη Όμικρον έχουν μεγάλη προστασία έναντι της «Δέλτα».

Τέλος, για το θέμα της πιθανής χαλάρωσης των μέτρων, χαρακτήρισε την κατάσταση εύθραυστη, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μεγάλος, όπως και η πίεση στο σύστημα υγείας και δήλωσε ότι πρέπει να συνεχίσουμε με τη στάση μας να χαρακτηρίζεται από υπευθυνότητα για να μην έχουμε νέα έξαρση.