Στην… εντατική το ΕΣΥ – Κλειστές μονάδες εντατικής θεραπείας

ΛΑΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΕΑ ΜΟΝΑΔΑ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣΠολύ μεγάλες και ζωτικής σημασίας είναι οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, καθιστώντας την κατάσταση επικίνδυνη για το ΕΣΥ, ειδικά ενόψει του φόρτου που αναμένεται να δεχθεί την καλοκαιρινή περίοδο. Σύμφωνα με ρεπορτάζ στο “Έθνος”, το αρμόδιο υπουργείο ζητά να καλυφθούν επειγόντως εκατοντάδες κενά.
Η ομάδα στελεχών που έχει συγκροτηθεί από τον υπουργό και τον αναπληρωτή υπουργό, Κουρουμπλή και Ξανθό, έχει καταγράψει περίπου 4.000 κενές θέσεις γιατρών, οι οποίες έχουν προκαλέσει κλείσιμο ή υπολειτουργία τμημάτων. Επείγουσα ή υπερεπείγουσα χαρακτηρίζεται η ανάγκη κάλυψης άνω των 300 θέσεων. Σχολιάζοντας τα κενά που υπάρχουν σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία, κάνει λόγο για «εικόνα αθλιότητας».
Δραματική είναι η κατάσταση ειδικά των νοσηλευτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται στις δυσπρόσιτες περιοχές, στα νησιά και στην περιφέρεια της χώρας. Οι ελλείψεις είναι πολύ σοβαρές σε ιατρικό, νοσηλευτικό, εργαστηριακό προσωπικό, φαρμακοποιούς, βιοχημικούς και λοιπό προσωπικό.
Οι θέσεις που πρέπει να καλυφθούν αφορούν άμεσες ανάγκες λειτουργίας κρίσιμων μονάδων στη νησιωτική Ελλάδα και 130 θέσεων σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ), οι οποίες παραμένουν κλειστές (επί συνόλου περίπου 500) λόγω έλλειψης νοσηλευτικού κυρίως προσωπικού.
Τα κενά έχουν καταγραφεί από ειδική ομάδα εργασίας του υπουργείου Υγείας ανά νοσοκομείο και ιατρική ειδικότητα. Εντάσσονται στο σχέδιο επείγουσας παρέμβασης, που έχει εξαγγελθεί.
imerisia.gr