, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Στοιχεία ΣΟΚ για τον καρκίνο του δέρματος

paraliaΤρομακτικά είναι τα δεδομένα για την αύξηση του καρκίνου του δέρματος που παρουσίασε σήμερα ο Δημήτρης Μπαφαλούκος, ογκολόγος – παθολόγος, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος. Σύμφωνα με τον κ. Μπαφαλούκο, πριν από μερικά χρόνια μελάνωμα εκδήλωναν ένας στους 1.500 ανθρώπους σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σήμερα η αναλογία αυτή είναι ένας στους 50! Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από μεταστατικό μελάνωμα πάσχουν σήμερα περίπου 250 Ελληνες, ενώ κάθε ώρα πεθαίνουν από μελάνωμα περίπου 6 άνθρωποι στον κόσμο.
Το μελάνωμα είναι ο πιο σοβαρός και επιθετικός τύπος καρκίνου του δέρματος και μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα όργανα του σώματος κάνοντας μεταστάσεις. Εκδηλώνεται όταν βλάβες στο γενετικό υλικό (DNA) των δερματικών κυττάρων προκαλούν μεταλλάξεις, οι οποίες τα κάνουν να πολλαπλασιάζονται ταχέως και να δημιουργούν κακοήθεις όγκους. Οι περισσότερες μεταλλάξεις δημιουργούνται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο.
Το προχωρημένο είναι αντιμετωπίζεται πολύ δύσκολα. Φαρμακευτικές θεραπείες που στοχεύουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της νόσου έχουν αποδειχθεί υποσχόμενες στη θεραπεία του μετασταστατικού μελανώματος.
Σύμφωνα με δεδομένα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο 51ο Ετήσιο Συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), η συνδυαστική θεραπεία με dabrafenib και trametinib επιδεικνύει στατιστικά σημαντικό όφελος στην ολική επιβίωση ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα θετικό στην μετάλλαξη BRAF V600E/K, συγκριτικά με την μονοθεραπεία με dabrafenib.
Συγκεκριμένα, παρουσιάστηκαν τα τελικά αποτελέσματα της μελέτης Φάσης ΙΙΙ COMBI-d, η οποία συμπεριέλαβε 423 ασθενείς και στην οποία συμμετείχαν δύο ελληνικά κέντρα. Η μελέτη έδειξε ότι ο συνδυασμός των dabrafenib με το trametinib πέτυχε κλινικώς σημαντικό όφελος στην ολική επιβίωση σε σύγκριση με τη μονοθεραπεία με dabrafenib (μέση ολική επιβίωση 25,1 μήνες έναντι 18,7 μηνών). Κατέδειξε επίσης μείωση κατά 33% στον κίνδυνο εξέλιξης της νόσου ή θανάτου με τη μέση επιβίωση δίχως εξέλιξη της νόσου να αγγίζει τους 11 μήνες για τη συνδυαστική θεραπεία έναντι 8,8 μηνών με την μονοθεραπεία. Τέλος, ο συνδυασμός πέτυχε ποσοστό ολικής ανταπόκρισης 69% έναντι 53% της μονοθεραπείας, ενώ η μέση διάρκεια της ανταπόκρισης ήταν 12,9 μήνες έναντι 10,6 μηνών για τη μονοθεραπεία. Τα αποτελέσματα ασφαλείας ήταν σύμφωνα με το προφίλ που έχει παρατηρηθεί έως σήμερα για τον συνδυασμό, καθώς και με τη μονοθεραπεία με dabrafenib, ενώ δεν παρατηρήθηκαν νέες ανεπιθύμητες ενέργειες.
«Η τελική ανάλυση της μελέτης COMBI-d, στην οποία συμμετείχαμε και εμείς ως κέντρο, επιβεβαιώνει τα προγενέστερα δεδομένα για την στατιστικώς σημαντική βελτίωση της ολικής επιβίωσης των ασθενών με μεταστατικό μελάνωμα θετικό στην μετάλλαξη BRAF V600E/K, οι οποίοι έλαβαν συνδυαστική θεραπεία με dabrafenib και trametinib,» δήλωσε η Δρ. Ελένη Γκόγκα, Ογκολόγος – Παθολόγος, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παθολογίας – Ογκολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ερευνήτρια της μελέτης. «Το συγκεκριμένο θεραπευτικό σχήμα αποτελεί τον πρώτο συνδυασμό αναστολέων BRAF/MEK που επιδεικνύει σε δύο μελέτες Φάσης ΙΙΙ στατιστικώς σημαντικό όφελος ολικής επιβίωσης στην συγκεκριμένη ομάδα ασθενών.»
«Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί όταν διαγνωστεί έγκαιρα, είναι όμως δύσκολα αντιμετωπίσιμο στην προχωρημένη και επιθετική του μορφή,» επισημαίνει ο Δρ. Δημήτρης Μπαφαλούκος, Ογκολόγος, ο οποίος είναι και διευθυντής Α’ Ογκολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Metropolitan και ερευνητής της μελέτης, «οι μεταλλάξεις αποδεικνύεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη, αλλά και την αντιμετώπιση της νόσου, και είναι σημαντικό να υπάρχουν θεραπευτικές επιλογές που να στοχεύουν σε συγκεκριμένες μεταλλάξεις όπως είναι οι μεταλλάξεις στο BRAF που χαρακτηρίζουν ένα σημαντικό ποσοστό των περιστατικών. Σύμφωνα και με τη δική μας εμπειρία μέσω της μελέτης COMBI-d, αποδεικνύεται ότι η συνδυαστική θεραπεία με dabrafenib και trametinib στοχεύει αποτελεσματικά τις συγκεκριμένες μεταλλάξεις προσφέροντας έτσι σημαντικό όφελος στην επιβίωση των ασθενών με σχετικά καλή ανοχή στα φάρμακα. Φαίνεται ότι οι ασθενείς με μεταστατική νόσο που επιβιώνουν πέρα της τριετίας, έχουν σημαντικές πιθανότητες να επιβιώσουν επί μακρόν».
tanea.gr
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.