Τα συμπληρώματα διατροφής με κανέλα μπορεί να κάνουν τα φάρμακα λιγότερο αποτελεσματικά
Η κανέλα είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο συχνά χρησιμοποιούμενα μπαχαρικά στον κόσμο, αλλά μια νέα μελέτη από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Προϊόντων των ΗΠΑ δείχνει ότι μια ένωση της θα μπορούσε να επηρεάσει την δράση ορισμένων φαρμάκων.
Στην μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Food Chemistry: Molecular Sciences, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισισιπή διαπίστωσαν ότι η κινναμαλδεΰδη – ένα κύριο συστατικό της κανέλας – ενεργοποιεί τους υποδοχείς που ελέγχουν τη μεταβολική κάθαρση του φαρμάκου από το σώμα, που σημαίνει ότι η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων κανέλας θα μπορούσε να μειώσει τις επιδράσεις των φαρμάκων.
«Δεν πρέπει να καταναλωθούν υπερβολικές ποσότητες συμπληρωμάτων με κανέλα χωρίς να το ξέρει ο γιατρός που σας συνταγογραφεί τα φάρμακα», δήλωσε ο Shabana Khan, κύριος συγγραφέας της μελέτης.
«Η υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων θα μπορούσε να οδηγήσει σε ταχεία απομάκρυνση του συνταγογραφούμενου φαρμάκου από τον οργανισμό και αυτό θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα να καταστήσει το φάρμακο λιγότερο αποτελεσματικό», εξηγεί.
Όπως αναφέρει το iatropedia.gr, εκτός από τις μαγειρικές της χρήσεις, η κανέλα έχει μακρά ιστορία χρήσης στην παραδοσιακή ιατρική και μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και στην υγεία της καρδιάς και στη μείωση της φλεγμονής. Λίγη σκόνη κανέλας στον καφέ σας ή σε ένα γλυκό δεν θα επηρεάσει την υγεία σας, αλλά η πρόσληψη συμπληρωμάτων με υψηλή συγκέντρωση κινναμαλδεΰδης, μπορεί να σας επηρεάσει αρνητικά.
Το έλαιο κανέλας – το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως τοπικά ως αντιμυκητιακό ή αντιβακτηριακό και ως αρωματικός παράγοντας σε τρόφιμα και ποτά – δεν παρουσιάζει σχεδόν κανένα κίνδυνο, τονίζεται στην μελέτη.
Αντίθετα, ο φλοιός της κανέλας – ειδικά η κανέλα Cassia, μια φθηνότερη ποικιλία κανέλας που προέρχεται από τη νότια Κίνα – περιέχει υψηλά επίπεδα κουμαρίνης, ενός αραιωτικού του αίματος, σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες.
«Οι αντιπηκτικές ιδιότητες της κουμαρίνης μπορεί να είναι επικίνδυνες για άτομα που λαμβάνουν αραιωτικά αίματος», εξηγούν οι ερευνητές.
«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα η κινναμαλδεΰδη να ενεργοποιήσει αυτούς τους υποδοχείς που μπορεί να αποτελέσουν κίνδυνο για αλληλεπιδράσεις με φάρμακα», εξηγούν, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες.
«Οι άνθρωποι που υποφέρουν από χρόνιες ασθένειες – όπως υπέρταση, διαβήτης, καρκίνος, αρθρίτιδα, άσθμα, παχυσαρκία, HIV, AIDS ή κατάθλιψη – θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν χρησιμοποιούν κανέλα ή οποιοδήποτε άλλο συμπλήρωμα», αανφέρει ο κύριος συγγραφέας της μελέτης.