, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Τα θύματα του Έμπολα σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας…

Περισσότερα από 2.000 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την επιδημία του Έμπολα στη δυτική Αφρική, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), επί συνόλου σχεδόν 4.000 κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό του ΠΟΥ, ο αριθμός των νεκρών στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε ανέρχεται σε 2.097 έως την 5η Σεπτεμβρίου, επί συνόλου 3.944 κρουσμάτων.
Εξ αυτών, οι 1.089 νεκροί καταγράφονται στη Λιβερία, οι 517 στη Γουινέα και οι 491 στη Σιέρα Λεόνε.
Ο προηγούμενος απολογισμός τον οποίο είχε δώσει στη δημοσιότητα την Πέμπτη ο οργανισμός έκανε λόγο για 1.841 νεκρούς επί συνόλου 3.685 κρουσμάτων στις τρεις χώρες.
Ο νέος απολογισμός δίνεται στη δημοσιότητα εν μέσω της συνάντησης 200 ειδικών που διεξήχθη χθες και σήμερα για την ασθένεια.
Ο ΠΟΥ ανέφερε ότι δοκιμές πειραματικών φαρμάκων θα γίνουν στις ΗΠΑ, στην Ευρώπη και στην Αφρική. Ένα εμβόλιο θα αρχίσει να δοκιμάζεται πειραματικά από τα τέλη του Σεπτεμβρίου στο Μαλί και η αποτελεσματικότητά του θα εκτιμηθεί τον Νοέμβριο.
Ακόμη οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Νιγηρία επί συνόλου 23 κρουσμάτων και υπάρχει ακόμα 1 επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Σενεγάλη. Αυτό αυξάνει τον συνολικό απολογισμό των νεκρών σε 2.105 και τον αριθμό των προσώπων που έχουν μολυνθεί μέχρι σήμερα σε 3.968.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι υγειονομικές υπηρεσίες προσπαθούν να εντοπίσουν όλους όσοι ήλθαν σε επαφή με τους ασθενείς ώστε να σταματήσουν την εξάπλωση του ιού στις δύο χώρες αυτές. Περίπου 400 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση στις πόλεις Λάγκος και Πορτ Χαρκούρτ στη Νιγηρία και 67 στη Σενεγάλη. Ο μόνος ασθενής στη Σενεγάλη νοσηλεύεται σε απομόνωση, όπως και τρεις ασθενείς στη Νιγηρία, που είχαν έλθει όλοι σε επαφή με το αρχικό κρούσμα.
Κέντρο αντιμετώπισης δημιουργεί ο ΟΗΕ
Εξάλλου ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-μουν δήλωσε πως τα ΗΕ πρόκειται να δημιουργήσουν σύντομα ένα κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης του Έμπολα, με βασικό σκοπό να συντονίσει την αντίδραση για την αντιμετώπιση του θανατηφόρου ιού και να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση του μέσα σε έξι ως εννέα μήνες.
Ο Μπαν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να διαθέσει 600 εκατ. δολάρια για να προσφερθεί αρωγή στη δυτική Αφρική, όπου ιός «εξαπλώνεται ταχύτερα από όσο μπορούμε να αντιδράσουμε», όπως επισήμανε.
«Ο στόχος είναι να σταματήσουμε την μετάδοση του Έμπολα στις πληγείσες χώρες μέσα σε έξι ως εννέα μήνες και να εμποδίσουμε την εξάπλωση του διεθνώς», επισήμανε ο Μπαν. «Αυτό μπορεί να γίνει μόνο εάν υπάρξει η κατεπείγουσα και απαραίτητη κινητοποίηση, τόσο στις πληγείσες χώρες όσο και από μέρους της διεθνούς κοινότητας».
Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τις αεροπορικές και ναυτιλιακές εταιρείες να μην ακυρώνουν τις πτήσεις και τους ελλιμενισμούς στις χώρες που πλήττονται.
«Η απαγόρευση των πτήσεων και των ναυτιλιακών υπηρεσιών δεν θα ανασχέσει την εξάπλωση του Έμπολα, αλλά θα εμποδίσει ιατρικές ομάδες να φθάσουν στους ανθρώπους που τις χρειάζονται περισσότερο», τόνισε ο Μπαν μιλώντας στους δημοσιογράφους.
«Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», προειδοποίησε ακόμη ο Μπαν.
«Χρειαζόμαστε συνεισφορά σε προσωπικό, υλικό και χρηματοδοτήσεις από μέρους των κυβερνήσεων, χρηματοοικονομικών θεσμών και μη κυβερνητικών οργανώσεων», είπε και κάλεσε να υπάρξει μια «μαζική αύξηση της αρωγής» προς τις τρεις χώρες οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.