, Τετάρτη
30 Νοεμβρίου 2022

"Θα χαθούν ανθρώπινες ζωές στην Κασσάνδρα"

ΕΚΑΒ, φωτο Σάββας Αυγητίδης
 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το χώρο του Κέντρου Υγείας έχει προγραμματίσει ο Σύλλογος Φίλων & Εθελοντών Μονάδων Υγείας Κασσάνδρας, (ΣΦΕΜΥΚ), την Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016 στις 11.00 το πρωί, για τη λειτουργία του ΕΚΑΒ Κασσάνδρας. Όπως υποστηρίζει ο Σύλλογος, ο οποίος ενημέρωσε σχετικά και την Εισαγγελεία Πολυγύρου, η δραματική υποστελέχωση του ασθενοφόρου Κασσάνδρας, εγκυμονεί τον κίνδυνο να χαθούν ανθρώπινες ζωές το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν θα καθυστερεί η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα.
«Ζητούμε στις προσεχείς μετακινήσεις διασωστών στη Χαλκιδική να τοποθετηθούν 4 άτομα στο ΕΚΑΒ Κασσάνδρας. Καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας, τους αιρετούς εκπροσώπους της Κασσάνδρας, τους συλλόγους και τους φορείς, με την παρουσία όλων μας, να κοινοποιήσουμε το πρόβλημα, να δηλώσουμε την αντίθεσή μας στην υποβάθμιση, και να απαιτήσουμε από την πολιτεία να μη θέτει σε κίνδυνο τις ζωές μας. Η μαζική συμμετοχή θα δώσει δύναμη στην προσπάθειά μας» επισημαίνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Θέμελης Ιερισσιώτης.
Ο Σύλλογος στην επιστολή του προς την Εισαγγελία Πολυγύρου αναφέρει:
«Το ασθενοφόρο της Κασσάνδρας με κωδικό του ΕΚΑΒ ‘’ΚΧ3’’, στόχο έχει να καλύπτει τις επείγουσες ανάγκες του μόνιμου πληθυσμού της Κασσάνδρας καθώς και μισού εκατομμυρίου παραθεριστών καθημερινώς κατά τους θερινούς μήνες. Για να βρίσκεται σε 24ωρη λειτουργία απαιτείται η στελέχωση του από 11 εκπαιδευμένους διασώστες – πληρώματα ασθενοφόρου.
Μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2015, στο ασθενοφόρο της περιοχής μας εργάζονταν 9 διασώστες, μια κατάσταση που οδηγούσε σε 15-25 ‘’νεκρά’’ 8ωρα, κατά τα οποία κλείδωνε το ασθενοφόρο λόγω της υποστελέχωσης του.
Από τις 30 Δεκεμβρίου η δύναμη του « ΚΧ3», μειώθηκε ακόμη περισσότερο, καθώς δύο διασώστες μετακινήθηκαν από το ΕΚΑΒ σε Θεσσαλονίκη και Νέα Μουδανιά αντίστοιχα, κάτι που θα οδηγήσει να υπερτριπλασιασθούν οι κενές βάρδιες κάθε μήνα, με ό, τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών της περιοχής μας, όταν θα καθυστερεί η επείγουσα προνοσοκομειακή φροντίδα. Στη Θεσσαλονίκη, ή σε άλλες Ευρωπαϊκές πόλεις, τα ασθενοφόρα προσεγγίζουν σε μια καρδιακή ανακοπή ή σε ένα τροχαίο σε λιγότερο από 5 ή 10 λεπτά.
Στην περιοχή μας, εξαιτίας της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ και της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας λόγω της στενόμακρης χερσονήσου, σε περίπτωση που είναι εκτός λειτουργίας το ΚΧ3, και στην καλύτερη περίπτωση που υπάρχει ελεύθερο ασθενοφόρο στα Νέα Μουδανιά, τότε θα προσεγγίσει σε 30, 60 ή και περισσότερα λεπτά, χωρίς να επιτρέπουν ελπίδα επιβίωσης στα θύματα. Η δραματική αυτή υποστελέχωση του ασθενοφόρου Κασσάνδρας, εγκυμονεί τον κίνδυνο να χαθούν περισσότερες ανθρώπινες ζωές το επόμενο χρονικό διάστημα.
Επειδή γνωρίζουμε πως τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου το ΕΚΑΒ θα μετακινήσει κάποιους διασώστες από διάφορα σημεία της χώρας στη Χαλκιδική, παρακαλούμε να ληφθούν υπόψη οι παραπάνω συνθήκες. Για να μπορέσει να καλυφθεί η Κασσάνδρα επί 24ωρου βάσεως από το ασθενοφόρο της περιοχής, απαιτείται η μετακίνηση 4 τουλάχιστον διασωστών στην Κασσάνδρα. Αυτό θα βοηθήσει να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανάγκες των συνανθρώπων μας, καθώς η περιοχή μας αποτελεί τουριστικό προορισμό εκατομμυρίων παραθεριστών για έξι μήνες κάθε χρόνο, γιατί αποτελεί τον πρώτο τουριστικό προορισμό στη Βόρειο Ελλάδα, αλλά να ληφθεί υπόψη και ότι ο μόνιμος πληθυσμός της.
Η μετακίνηση των διασωστών ΕΚΑΒ στη Χαλκιδική προορίζεται να γίνει το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου. Σας ενημερώνουμε πως η λειτουργία του ΕΚΑΒ Κασσάνδρας, αποτελεί πολύ ουσιαστικό θέμα στην περιοχή μας, γι αυτό και η κοινωνία της Κασσάνδρας, η Δημοτική αρχή, οι Σύλλογοι και οι φορείς είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι. Τις επόμενες ημέρες οι Φίλοι και Εθελοντές των Μονάδων Υγείας Κασσάνδρας (ΣΦΕΜΥΚ), θα χρησιμοποιήσουμε κάθε νόμιμο μέσο προκειμένου να πετύχουμε τον στόχο της μετακίνησης 4 διασωστών στην περιοχή μας, καθώς αυτό θα επηρεάσει τις ζωές των συνανθρώπων μας και των παιδιών μας τα επόμενα χρόνια»
Κέντρο Υγείας Κασσανδρείας, φωτο Σάββας Αυγητίδης
halkidikinews.gr / φωτο Σάββας Αυγητίδης