fbpx

, Τετάρτη
24 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Οδηγός επιβίωσης για τους… ασφαλισμένους

eop
Της Φρόσως Βαρβάρα 
Αλλαγές στον τρόπο εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ φέρνει το λουκέτο στα πολυϊατρεία του Οργανισμού. Βάσει του νομοσχεδίου για την οργάνωση της πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας και της δημιουργίας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας που ψηφίστηκε από τη Βουλή και δημοσιεύτηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο ΦΕΚ, τα ιατρεία θα μείνουν κλειστά για τουλάχιστον ένα μήνα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρμοδίων, θα αρχίσουν να επαναλειτουργούν στις 23 Μαρτίου, με τη μορφή κέντρων υγείας αστικού τύπου, στο πλαίσιο του ΕΣΥ. Συνεπώς, για το χρονικό αυτό διάστημα, οι ασφαλισμένοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται από τα ιατρεία αυτά, ούτε να κλείνουν ραντεβού μέσω των πενταψήφιων τηλεφωνικών αριθμών, οι οποίοι ενημερώνουν μέσω ηχογραφημένου μηνύματος ότι η υπηρεσία ραντεβού δεν είναι διαθέσιμη.
Ωστόσο, οι περισσότεροι πολίτες της Θεσσαλονίκης δηλώνουν ανενημέρωτοι για τον τρόπο που μπορούν να εξυπηρετούνται για την υγειονομική τους περίθαλψη μετά το κλείσιμο των πολυϊατρείων του ΕΟΠΥΥ. «Ιδέα δεν έχω πως θα εξυπηρετηθώ. Θα κλείσω ραντεβού στο νοσοκομείο και θα περιμένω.  Μπορώ να κάνω κάτι άλλο;» αναφέρει στην «Κ» ο  Παναγιώτης Σιώπης. Ο Γιώργος Παπαζέλος λέει ότι είχε κλείσει ραντεβού στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ πριν κλείσουν και το ραντεβού του τελικά ακυρώθηκε. «Είχα κλείσει ραντεβού στον οφθαλμίατρο και ακυρώθηκε. Τώρα δεν ξέρω τι να κάνω. Θα περιμένω να ανοίξουν τα νέα ιατρεία του οργανισμού για να εξεταστώ», τονίζει. «Πήρα τηλέφωνο και ενημερώθηκα ότι η υπηρεσία δεν είναι διαθέσιμη. Τώρα εγώ τι πρέπει να κάνω;» λέει η Μαρία Παπαδοπούλου. «Σπάνια πάω σε γιατρούς του ΕΟΠΥΥ συνήθως όταν έχω πρόβλημα πάω σε εξωτερικό συμβεβλημένο γιατρό τόσο για εξέταση, όσο και για συνταγογράφηση» επισημαίνει ο Δημήτρης Λιάπης.
Πως θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι
Πώς, όμως, θα εξυπηρετούνται τον επόμενο μήνα οι ασφαλισμένοι και πού θα βρίσκουν γιατρό να τους εξετάσει και να τους γράψει τα φάρμακά τους; Τις διευκρινίσεις για το θέμα αυτό δίνουν το υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ. Συγκεκριμένα: Για τις επόμενες 30 ημέρες οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται δωρεάν από συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ γιατρούς. Ήδη, με σχετική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, το πλαφόν των 200 επισκέψεων στους συμβεβλημένους γιατρούς έχει αυξηθεί στις 400, ώστε να εξυπηρετηθούν χωρίς πρόβλημα οι ασθενείς που, λόγω της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ, έβρισκαν κλειστά τα πολυϊατρεία του Οργανισμού. Οι ασφαλισμένοι μπορούν να επισκέπτονται τους περίπου 5.000 συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, τους οποίους μπορούν να αναζητήσουν μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΠΥΥ (www.eopyy.gov.gr).
Επίσης, οι ασφαλισμένοι εξυπηρετούνται από τα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, εφόσον καταφέρουν να κλείσουν ραντεβού εξαιτίας της πολύμηνης αναμονής και εφόσον καταβάλλουν 5 ευρώ, καθώς και από τα κέντρα υγείας, όπου υπάρχουν κι εφόσον διαθέτουν τις αναγκαίες ιατρικές ειδικότητες. Μάλιστα, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, ο ΕΟΠΥΥ απελευθερώνει πλήρως το όριο συνταγογράφησης για τους γιατρούς των κέντρων Υγείας, των περιφερειακών ιατρείων και των νοσοκομείων για ένα μήνα, δηλαδή όσο διάστημα διαρκεί η αναστολή της λειτουργίας των μονάδων Υγείας.
Χορήγηση φαρμάκων 
Η χορήγηση όλων των ακριβών φαρμάκων συνεχίζεται κανονικά και γίνεται όπως και πριν, μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ τα οποία λειτουργούν κανονικά. «Ήρθα εδώ στο φαρμακείο στην οδό Αριστοτέλους για να πάρω τα φάρμακα μου. Είναι φάρμακα υψηλού κόστους. Μου τα έγραψε ιδιώτης γιατρός συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ. Δεν ταλαιπωρήθηκα με το κλείσιμο των πολυιατρείων» επισημαίνει ο Κώστας Σουλιώτης.
Τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας δεν λειτουργούσαν μέχρι τώρα εξαιτίας της απεργίας των γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Ήδη έχει υπογραφεί τροπολογία για μετακίνηση γιατρών του ΕΟΠΥΥ στις επιτροπές των ΚΕΠΑ, ώστε να αποκατασταθεί η λειτουργία τους ενώ, με νόμο του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Βρούτση, έχει εγκριθεί κανονικά η χορήγηση έως τις 30 Απριλίου 2014 των συν-
τάξεων και επιδομάτων όσων έχασαν τα ραντεβού τους λόγω της απεργίας και προγραμματίζεται ετεροχρονισμένος έλεγχος από τα ΚΕΠΑ, μόλις αποκατασταθεί η λειτουργία τους. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, με εντολή των συναρμόδιων υπουργών Υγείας και Εργασίας, ενεργοποιείται παλαιότερη υπουργική απόφαση για την πρόσληψη 400 ιδιωτών γιατρών προκειμένου να στελεχώσουν τις επιτροπές αναπηρίας των ΚΕΠΑ.
Πότε πληρώνουν οι ασθενείς
Η επίσκεψη στους συμβεβλημένους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ είναι δωρεάν. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι ασφαλισμένοι είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν από την τσέπη τους. Αυτό ισχύει, σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, στις εξής περιπτώσεις:
– Εάν υπάρχουν ιατρικές πράξεις και άρα νόμιμη συμμετοχή 15%.
– Εάν η επίσκεψη είναι εκτός του πλαφόν των 400 επισκέψεων και προηγουμένως έχει ενημερωθεί ο ασφαλισμένος.
– Εάν ο ασφαλισμένος επιθυμεί την παροχή υπηρεσιών που δεν έχουν κοστολογηθεί από τον ΕΟΠΥΥ και άρα ο γιατρός δικαιούται να ζητήσει νόμιμα αμοιβή γι’ αυτές.
– Εάν ο ασφαλισμένος επιλέξει με δική του πρωτοβουλία να επισκεφθεί το γιατρό εκτός των ωρών λειτουργίας του ιατρείου και έχει συμφωνήσει για ιδιωτική επίσκεψη.
Επίσης, με βάση τις διευκρινίσεις τόσο του υπουργείου Υγείας, όσο και του ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν και στις ακόλουθες περιπτώσεις:
– Εκτός από τις περιπτώσεις με 15% συμμετοχή σε πράξεις όπου το ηλεκτρονικό σύστημα βγάζει ακριβώς το ποσό με το οποίο νομίμως επιβαρύνεται ο ασθενής, πληρώνουν σε πράξεις όπου δεν υπάρχει διατίμηση στην τιμή επίσκεψης. Αυτό σημαίνει ότι νομίμως ο κάθε γιατρός δικαιούται να ζητήσει όποιο ποσό επιθυμεί από τον ασθενή εάν συντρέχουν οι παραπάνω λόγοι για τους οποίους ο ΕΟΠΥΥ δεν εμπλέκεται στο κόστος της παροχής ιατρικών υπηρεσιών.
-Είναι επίσης γνωστό ότι εκτός των συμβεβλημένων, όλοι οι υπόλοιποι ιδιώτες γιατροί έχουν νόμιμα το δικαίωμα πιστοποίησης από τον ΕΟΠΥΥ και συνεπώς τη δυνατότητα να γράφουν φάρμακα και εξετάσεις μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Οι παραπάνω γιατροί, όμως, πληρώνονται νομίμως ιδιωτικά μόνο από τον ασθενή και ο ΕΟΠΥΥ δεν έχει καμιά σχέση με το κόστος της επίσκεψης.
Που μπορείτε να τηλεφωνείτε
Οι πενταψήφιοι τηλεφωνικοί αριθμοί για ραντεβού με γιατρούς του ΕΟΠΥΥ δεν λειτουργούν για ένα μήνα. Έχει ήδη σταλεί από τον ΕΟΠΥΥ σχετικό έγγραφο προς τις εταιρείες που είναι επιφορτισμένες με αυτή τη λειτουργία, να ενεργοποιήσουν ηχογραφημένο μήνυμα με το οποίο να ενημερώνονται οι ασθενείς ότι η υπηρεσία ραντεβού δεν είναι διαθέσιμη, ώστε να μην υπάρχει και σχετική χρέωση.
Ωστόσο τηλεφωνικό κέντρο ενημέρωσης των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ  λειτουργεί από την  Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ενημερώνονται οι ασφαλισμένοι για το δίκτυο των συμβεβλημένων γιατρών που μπορούν να επισκεφτούν, καθώς και το πού μπορούν να βρουν ελεγκτές ιατρούς.
Έτσι, οι ασφαλισμένοι θα μπορούν να τηλεφωνούν, με αστική χρέωση, στο 210-3803470 από τις 8.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι.
Ο ΕΟΠΥΥ έχει αποστείλει σε όλους τους δημάρχους της χώρας κατάλογο με τους συμβεβλημένους γιατρούς του κάθε δήμου, προ-
κειμένου να αναρτηθούν στα δημαρχεία, στα ΚΕΠ ή σε όποιο σημείο κριθεί απαραίτητο, για να ενημερώνονται οι κάτοικοι του κάθε δήμου.
Επίσης, οι ασφαλισμένοι για κάθε πληροφορία μπορούν να επισκέπτονται το site του ΕΟΠΥΥ.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.