fbpx

, Δευτέρα
15 Ιουλίου 2024

search icon search icon

Το εμβόλιο για τον HPV ίσως προλαμβάνει και τα καρδιαγγειακά νοσήματα

embolio
Με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων, αποβολών, πρόωρου τοκετού και προεκλαμψίας στις φορείς και με μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος, άρα πιθανή ανδρική υπογονιμότητα, σχετίζεται ο ιός  των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της 6ης Συνόδου της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας και Αντιμετώπισης του Ιού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων, στη Θεσσαλονίκη.
Ο ιός HPV έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά ότι προκαλεί καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, ενώ συσχετίζεται και με άλλες μορφές καρκίνου όπως, του κόλπου, του αιδοίου, του πρωκτού, του πέους, της στοματικής κοιλότητας, των αμυγδαλών, του φάρυγγα, του λάρυγγα και του οισοφάγου και, μάλιστα, σε ποσοστά που κυμαίνονται από 30-90%.
Ο εμβολιασμός κατά του HPV, εκτός της προστασίας που παρέχει έναντι των προαναφερόμενων μορφών καρκίνου, ενδεχομένως και να αναστέλλει τον μηχανισμό της αθηροσκλήρωσης μειώνοντας τα καρδιαγγειακά συμβάματα που σχετίζονται με τον ιό.
Μελέτη των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ, σε ένα δείγμα 2.400 γυναικών έδειξε ότι εκείνες που ήταν φορείς τόσο των ογκογόνων όσο και των μη ογκογόνων τύπων του ιού παρουσίασαν αντίστοιχα 2,6 και 2,8 φορές περισσότερα θανατηφόρα καρδιαγγειακά επεισόδια σε σύγκριση με γυναίκες που δεν είναι φορείς.
«Από τη μελέτη βρέθηκε ότι οι γυναίκες που είχαν τους μη ογκογόνους τύπους του ιού που δημιουργούν κονδυλώματα, παρουσίασαν 2,6 φορές περισσότερα θανατηφόρα καρδιαγγειακά συμβάματα. Οι γυναίκες που είχαν τους τύπους του ιού που συνδέονται με τον καρκίνο, παρουσίασαν 2,8 φορές περισσότερα καρδιαγγειακά θανατηφόρα επεισόδια. Στον οργανισμό εκτός των άλλων γονιδίων υπάρχουν δύο γονίδια, το p53 και το γονίδιο του ρετινοβλαστώματος (Rb), που έχουν ως αποστολή τη διαχείριση της λειτουργίας της αθηροσκλήρυνσης. Όταν τα δύο γονίδια απουσιάζουν ή από κάποιο αίτιο αδρανοποιούνται, τότε προάγεται η αθηροσκλήρυνση», επεσήμανε στη διάρκεια στρογγυλής τράπεζας, με θέμα «Ειδικά θέματα σχετιζόμενα με την HPV λοίμωξη» ο επίκουρος καθηγητής Καρδιολογίας ΑΠΘ, Βασίλειος Σκέμπερης.
Τόσο από πειραματικές μελέτες σε ποντίκια όσο και από μελέτες σε ανθρώπους διαπιστώθηκε ότι ο ιός HPV αδρανοποιεί τα δύο αυτά γονίδια, με αποτέλεσμα την προαγωγή της αθηροσκλήρυνσης και την εκδήλωση καρδιαγγειακών συμβαμάτων (π.χ. έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια).
«Με τον εμβολιασμό κατά του ιού HPV, πιστεύεται ότι δεν θα αδρανοποιούνται τα δύο γονίδια, θα αναστέλλεται ο μηχανισμός της αθηροσκλήρυνσης και θα μειωθούν τα καρδιαγγειακά συμβάματα αυτής της αιτιολογίας», ανέφερε ο κ. Σκεμπέρης.
Ένοχος για υπογονιμότητα ο HPV
Στη σχέση της HPV λοίμωξης με την υπογονιμότητα αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της ίδιας στρογγυλής τράπεζας, ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας, Γεώργιος Αντωνάκης.
«Ο HPV είναι παρών σε αρκετά μεγάλη συχνότητα στο σπέρμα  ανδρών, τόσο με προδιαθεσικούς παράγοντες HPV λοίμωξης (πολλοί σεξουαλικοί σύντροφοι, μη χρήση προφυλακτικού), όσο και σε ασυμπτωματικούς υπογόνιμους άνδρες. Τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι η HPV λοίμωξη στο σπέρμα οδηγεί σε μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος και κατά συνέπεια σε πιθανή ανδρική υπογονιμότητα. Το αποδεικνύουν περισσότερες από 10 μελέτες που έγιναν από το 2000 μέχρι σήμερα από την ομάδα του Πανεπιστημίου της Πάδοβα, στην Ιταλία. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι τα μολυσμένα από τον ιό σπερματοζωάρια γονιμοποιούν στις τεχνικές υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (εξωσωματική γονιμοποίηση) το ωάριο και μεταφέρουν στο έμβρυο το γονιδιακό υλικό του ιού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αυξημένη συχνότητα αποτυχιών εξωσωματικής γονιμοποίησης και την αυξημένη συχνότητα αποβολών σ’ αυτά τα ζευγάρια. Ο μηχανισμός εξαιτίας του οποίου συμβαίνουν οι αποβολές και οι αποτυχίες της εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι κοινός με τον μηχανισμό μη περιορισμού της λοίμωξης από τον HPV ιό στη γυναίκα», ανέφερε ο κ. Αντωνάκης.
Πρόσφατες διεθνείς δημοσιεύσεις συσχέτισαν την παρουσία του ιού HPV με αποβολές, πρόωρη ρήξη υμένων, πρόωρο τοκετό, καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης και προεκλαμψία. Ο πιθανολογούμενος μηχανισμός αποδίδεται στη μόλυνση του τροφοβλαστικού κυττάρου (κύτταρο από το οποίο αναπτύσσεται ο πλακούντας) με τον ιό HPV και κατά συνέπεια τη διαταραχή της πλακουντοποίησης, που έχει συσχετιστεί με την παραπάνω αναφερθείσα παθολογία της κύησης.
«Αυτό επιβεβαιώνεται από την παθολογανατομική μελέτη που έγινε σε 2.800 πλακούντες στις ΗΠΑ από 38 κέντρα και βρέθηκαν βλάβες που αποδόθηκαν στην παρουσία της HPV μόλυνσης και είναι διαφορετικές από αυτές που προκαλούνται εξαιτίας της χοριοαμνιονίτιδας (φλεγμονή των υμένων του εμβρύου). Μελέτες σε διάφορα μέρη του κόσμου, με διαφορετική συχνότητα εμφάνισης του ιού HPV στην κύηση, συσχέτισαν σε στατιστικό επίπεδο (επιδημιολογικά δεδομένα) την παρουσία του με αυξημένο κίνδυνο αποβολών, πρόωρου τοκετού και προεκλαμψίας, σε σύγκριση με γυναίκες, που δεν ήταν φορείς του ιού. Άρα, οι γυναίκες που δεν είναι φορείς του ιού θα εμφανίσουν σε μικρότερα ποσοστά αυτές τις επιπλοκές», ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας, Αλέξανδρος Δαπόντε, σε στρογγυλό τραπέζι με θέμα «HPV-Λοίμωξη στη μαιευτική».

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.