Το λάθος στη διατροφή που εξασθενεί μυαλό και ανοσοποιητικό
EUROKINISSI
Οι τύποι διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά έχουν ενοχοποιηθεί στο παρελθόν για σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, η παχυσαρκία και το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου.
Σύμφωνα όμως με τα πιο πρόσφατα ερευνητικά ευρήματα, οι βλάβες επεκτείνονται και σε άλλες λειτουργίες του οργανισμού και οι αλλαγές είναι ριζικές.
Όπως διαπίστωσε η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, η συχνή κατανάλωση λιπαρών τροφών μπορεί να επηρεάσει τα γονίδια που συνδέονται με το ανοσοποιητικό σύστημα, τη λειτουργία του εγκεφάλου και ενδεχομένως τον κίνδυνο μόλυνσης με COVID-19.
Ενώ και άλλες μελέτες έχουν εξετάσει τις επιδράσεις μιας διατροφής με περιεχόμενα τα υψηλά λιπαρά, η συγκεκριμένη ξεχωρίζει για το εύρος της. Στα πειράματά τους, οι ερευνητές τάισαν τα ποντίκια με τρεις διαφορετικές δίαιτες κατά τη διάρκεια 24 εβδομάδων, όπου τουλάχιστον το 40% των θερμίδων προερχόταν από λίπος. Στη συνέχεια, εξέτασαν όχι μόνο το μικροβίωμα, αλλά και τις γενετικές αλλαγές και στα τέσσερα μέρη του εντέρου.
Η μια ομάδα των πειραματόζωων κατανάλωσε μια διατροφή βασισμένη σε κορεσμένα λιπαρά από έλαιο καρύδας, η άλλη ομάδα έλαβε μονοακόρεστο, τροποποιημένο έλαιο σόγιας και η τρίτη έλαβε μη τροποποιημένο έλαιο σόγιας με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά. Σε σύγκριση με μια δίαιτα ελέγχου με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, και οι τρεις ομάδες παρουσίασαν σχετικές αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση, τη διαδικασία που μετατρέπει τις γενετικές πληροφορίες σε ένα λειτουργικό προϊόν, όπως μια πρωτεΐνη.
Πηγή: ygeiamou