, Τρίτη
25 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Τζανάκης: Μέχρι και 30.000 τα κρούσματα ως το τέλος Μαρτίου – «Περίπου ελεύθερο» το Πάσχα

Για την υγειονομική κατάσταση της χώρας μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, στην εκπομπή «Αταίριαστοι» στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο κ. Τζανάκης ανέφερε ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μια σταθεροποίηση στον αριθμό των κρουσμάτων στα παιδιά και συμπλήρωσε ότι τα παιδιά συντήρησαν την κατάσταση, «έφεραν τον ιό μέσα στα σπίτια» είπε χαρακτηριστικά.

Ερωτηθείς πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση και πώς θα είναι το φετινό Πάσχα, ο κ. Τζανάκης απέφυγε να κάνει πρόβλεψη λέγοντας ότι «αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα» και πρόσθεσε ότι τις επόμενες 2-3 εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων δεν θα πέσει.

Μάλιστα, είπε ότι προς το τέλος του Μαρτίου θα δούμε να φτάνουν τις 25.000 με 27.000, ίσως και 30.000, ενώ οι σκληροί δείκτες θα μείνουν σταθεροί κατά πάσα πιθανότητα, εκτός απροόπτου.

«Μέσα σε αυτή την κατάσταση θα κάνουμε Πάσχα», προέβλεψε ο καθηγητής συμπληρώνοντας ότι θα είναι «περίπου ελεύθερο».

Αναφορικά με τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού, είπε ότι αυτή την στιγμή η μόνη αξία του είναι να πιεστεί ο κόσμος να εμβολιαστεί, ώστε να έχει ελευθερία κινήσεων. Αυτό καθαυτό δεν σημαίνει πολλά, κάποιος που έκανε τον τελευταίο εμβολιασμό πριν από 3-4 μήνες είναι το ίδιο επιρρεπής στο να μολυνθεί με κάποιον ανεμβολίαστο.

Ωστοσο, τόνισε ότι δεν θα νοσήσει με την ίδια σοβαρότητα. «Οι εμβολιασμένοι που θα μολυνθούν θα μεταδώσουν τη νόσο. Οι περισσότεορι θα το περάσουν ασυμπτωματικά ή με λίγο πονόλαιμο» είπε.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να χορηγηθεί τέταρτη δόση είπε ότι πρέπει να εξετασθεί για περιπτώσεις ανθρώπων με χρόνια νοσήματα, όπως αναπνευστική ή καρδιακή ή νεφρική ανεπάρκεια. Τέλος πρόσθεσε ότι ίσως πρέπει να εξετασθεί και για άτομα άνω των 75 ετών.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.