22:41, Πέμπτη
06 Οκτωβρίου 2022

Βασιλικός πολτός: Ένα διατροφικό θαύμα της φύσης

vasilikos poltosΟ βασιλικός πολτός παράγεται στους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών και τοποθετείται στα βασιλικά κελιά σαν τροφή για τις προνύμφες των βασιλισσών. Καλείται βασιλικός πολτός γιατί είναι η μοναδική τροφή των προνυμφών της βασίλισσας.
Ο βασιλικός πολτός είναι άσπρος, κρεμμώδης, πολύ όξινος, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση. Είναι μια πλούσια σε πρωτεΐνες και πολύπλοκη ως προς τη σύστασή της τροφή. Περιέχει πολλές βιταμίνες σε διάφορες συγκεντρώσεις, ειδικά αυτές του συμπλέγματος Β, καθώς και λιπαρά οξέα, όπως είναι τα υδροξυλιπαρά οξέα και τα δικαρβοξυλικά οξέα που είναι υπεύθυνα για τις περισσότερες βιολογικές ιδιότητες του βασιλικού πολτού. Χρησιμοποιείται κυρίως ως φυσικό συμπλήρωμα, αν και είναι αρκετά ακριβότερος από τα κοινά συμπληρώματα διατροφής.
Έχουν αναφερθεί πολλά για τη βιολογική αξία του, την ευεργετική του επίδραση στην υγεία του ανθρώπου και τη χρήση του σε διάφορα καλλυντικά. Δεν είναι τοξικός, ακόμη και αν ληφθεί σε σχετικά μεγαλύτερες δόσεις. Δυστυχώς, οι ιδιότητες του βασιλικού πολτού εξουδετερώνονται όταν τα λιπαρά οξέα βρεθούν σε συνθήκες οξύτητας με pH μεγαλύτερο από το 5,6 οπότε χάνει κάθε θεραπευτική ιδιότητα στο αίμα ή στους μυς του ανθρώπου.
Οι επιστήμονες εργάζονται πάνω σε εφαρμογές του βασιλικού πολτού στην κατασκευή αλοιφών ή καλλυντικών λόγω της αντιμικροβιακής του δράσης. Ο καλύτερος τρόπος πρόσληψης είναι να πάρουμε ένα κουταλάκι το πρωί πριν φάμε ο,τιδήποτε άλλο και να τον αφήσουμε κάτω από τη γλώσσα για να διαλυθεί. Τα παιδιά καλό είναι να μην παίρνουν περισσότερο από μισό κουταλάκι, ενώ οι αθλητές και οι ασθενείς μπορούν να παίρνουν έως και δύο.
Συνήθως, χρησιμοποιείται για την τόνωση του οργανισμού και την καταπολέμηση της γήρανσης. Επίσης, μελέτες έδειξαν ότι έχει θετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό, την ανάπτυξη και τη μακροζωία, ρυθμίζει όλες τις λειτουργίες του οργανισμού και οξυγονώνει τα κύτταρα αυξάνοντας τις αντιστάσεις του οργανισμού στις εξωτερικές προσβολές.
Κάποιοι αλείφουν βασιλικό πολτό απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής τους για την ανάπτυξη των μαλλιών, ενώ άλλοι τον χρησιμοποιούν για την αντιμετώπιση του άσθματος.
econews.gr