, Σάββατο
25 Μαρτίου 2023

Βλαβερό για την υγεία το φεγγάρι

mple-panselinos-avgoustosΤην επόμενη φορά που θα τάζεις το φεγγάρι στο άλλο σου μισό, καλά θα κάνεις να το λάβεις υπόψην σου τα πρόσφατα ευρήματα ερευνών που έδειξαν ότι το φεγγάρι αποτελεί ένα εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον για τον άνθρωπο προκαλώντας αναπνευστικά προβλήματα ή ακόμα και καρκίνο.

Ερευνητές του University of Tennessee ισχυρίζονται ότι η μακροπρόθεσμη έκθεση στη σκόνη της Σελήνης είναι άκρως επιβλαβής για τον άνθρωπο. Όπως αναφέρουν, στο παρελθόν ακόμα και η σύντομη έκθεση των αστοναυτών της αποστολής Apollo στη σκόνη είχε δυσάρεστες συνέπειες στο δέρμα, τα μάτια και τους πνεύμονες τους και μάλιστα παρά το γεγονός ότι φορούσαν ειδικές στολές.

Η εισπνοή της βλαβερής σκόνης της Σελήνης μπορεί να προκαλέσει ποικίλα αναπνευστικά προβλήματα, από φλεγμονές του αναπνευστικού συστήματος μέχρι και καρκίνο. Οι επιστήμονες τη συγκρίνουν με γνωστούς ρύπους της Γης όπως τον αμίαντο και την ηφαιστειακή τέφρα, το μικροσκοπικό μέγεθος των οποίων τους επιτρέπει να εισχωρούν βαθιά στους πνεύμονες μας. Πέρα από αυτό, στη σεληνιακή σκόνη έρχεται να προστεθεί και η μακροχρόνια έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και ακτινοβολία πρωτονίων.

Τέλος οι ερευνητές αναφέρουν ότι η σκόνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς δερματικούς ερεθισμούς ή και βλάβες στους κερατοειδείς των ματιών.