Βρετανία: Πρόβλεψη καρκίνου του μαστού μέσω εξέτασης αίματος

labΕξέταση αίματος που θα δείχνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού βρήκαν επιστήμονες στη Βρετανία.
Ανακαλύφθηκε από επιστήμονες στη Βρετανία ένας νέος βιοδείκτης στο αίμα ο οποίος θα δείχνει το εάν υπάρχει ένα μοριακό «αποτύπωμα» στο DNA, το οποίο υποδηλώνει την ύπαρξη ενός μεταλλαγμένου γονιδίου. Το μεταλλαγμένο αυτό γονίδιο, το BRCA1 αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο παρουσίασης  καρκίνου του μαστού. Πολλές είναι οι γυναίκες που μετά την διάγνωση του γονιδίου παίρνουν τη δραστική απόφαση προληπτικής μαστεκτομής.
Η συγκεκριμένη ανακάλυψη ανοίγει τον δρόμο για μία μελλοντική εξέταση αίματος, με την οποία οι γυναίκες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίζουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Υπάρχουν βέβαια περιπτώσεις εμφάνισης καρκίνου και χωρίς την εμφάνιση της συγκεκριμένης μετάλλαξης.
Σε δημοσίευμα της Guardian υπάρχει μία εκτενής αναφορά σχετικά με το συγκεκριμένο γονίδιο όπου αναλύεται η συγκεκριμένη ανακάλυψη.
Να σημειωθεί πως στο 10% των γυναικών η νόσος οφείλεται σε κληρονομικά αίτια και στις μεταλλάξεις των γονιδίων BRCA1 και BRCA2, ενώ στο 90% τα αίτια παραμένουν άγνωστα και δεν έχει βρεθεί ακόμη έγκυρος τρόπος έγκαιρης διάγνωσης.