fbpx

, Πέμπτη
18 Ιουλίου 2024

search icon search icon

«Χρυσές» συμβάσεις στα νοσοκομεία καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ

Kentriki
Των  Φρόσως Βαρβάρα και Βαγγέλη Στολάκη
Σύναψη συμβάσεων διοικητών που τοποθετήθηκαν σε νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας από την προηγούμενη κυβέρνηση με συγκεκριμένους εργολάβους και μάλιστα… από την επομένη των εκλογών, καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι εν λόγω συμβάσεις έχουν πολλά… μηδενικά αν αναλογιστεί κανείς πως κάθε χρόνο ξοδεύονται εκατομμύρια ευρώ από τον δημόσιο κορβανά για τη… «μίσθωση» υπαλλήλων αλλά και υπηρεσιών μέσω ιδιωτικών εταιρειών σε δημόσια νοσοκομεία.
Την τελευταία εικοσαετία στο πλαίσιο της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα έχουν εγκατασταθεί εργολάβοι και παρέχουν υπηρεσίες  σίτισης, φύλαξης αλλά και  καθαριότητας με εργολαβικούς εργάτες  με χαμηλές  αποδοχές, τη στιγμή που οι εργολάβοι εισπράττουν απ’ τα Νοσοκομεία υψηλά χρηματικά ποσά, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι.
Όπως ανακοίνωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ,Γιάννα Γαϊτάνη μιλώντας για τις προτεραιότητές της σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη, αυτό αναμένεται να αλλάξει. Στόχος της όπως είπε είναι να φύγουν οι εργολάβοι από τα δημόσια νοσοκομεία. «Στο παρελθόν ασχολήθηκα με τα θέματα υγείας και τα ζητήματα δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων» ισχυρίστηκε στην Karfitsa η κ. Γαϊτάνη πριν μια εβδομάδα. Και συμπλήρωσε: «Υπάρχει ένα διάστημα αυτή τη στιγμή που επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση των τομέων της υγείας. Όπως το κυλικείο στο ΑΧΕΠΑ. Εμείς δεν σκοπεύουμε να τα αναγνωρίσουμε. Δεν θέλουμε ιδιωτικοποιήσεις. Αντιθέτως, θέλουμε να φύγουν και οι εργολάβοι μέσα από τα νοσοκομεία».
Τι λένε οι διοικητές των νοσοκομείων;
Την ίδια ώρα, οι διοικητές των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων επικαλούνται πάγωμα των προσλήψεων. Όπως επισημαίνουν οι διοικήσεις των νοσοκομείων αναγκάστηκαν να προσφύγουν στους εργολάβους για παροχή υπηρεσιών.
«Τα νοσοκομεία αναγκάστηκαν να προσφύγουν σε αγορά αυτού του είδους των υπηρεσιών, δηλαδή υπηρεσίες καθαριότητας, σίτισης και ασφάλειας γιατί τόσα χρόνια δεν γινόταν προσλήψεις» επισημαίνει ο Παναγιώτης Σερίδης αναπληρωτής διοικητής των  νοσοκομείων  Άγιος Παύλος-Παναγία. Και συνεχίζει: «Αν γίνουν αυτές οι προσλήψεις τότε το σύστημα θα μπορέσει να λειτουργήσει όπως γινόταν και παλιότερα. Βέβαια υπήρχαν πολλά προβλήματα, επικρατούσε μια πελατειακή σχέση μεταξύ των υπαλλήλων. Δηλαδή μπορεί κάποιος αρχικά να προσλαμβανόταν στην υπηρεσία καθαριότητας, αργότερα γινόταν κλητήρας ή διοικητικός υπάλληλος και το πρόβλημα παρέμενε». Μάλιστα όπως δηλώνει ο ίδιος «αν  φύγουν  οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία αυτό θα είναι προς όφελος των εργαζομένων». Ο κ. Σερίδης τονίζει ωστόσο, πως   θα πρέπει  με κάποιον τρόπο να  υπάρχουν δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να  διασφαλιστεί η παραγωγικότητα των υπαλλήλων προς όφελος των πολιτών.
«Μόλις με δυο υπαλλήλους στην φύλαξη πώς να ασφαλίσεις ένα ολόκληρο νοσοκομείο;» αναρωτιέται ο  αναπληρωτής διοικητής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Νικόλαος Φαρμάκης. Για αυτό το λόγο αναφέρει ότι στο νοσοκομείο που διοικεί κατέφυγαν στη λύση του εργολάβου. «Μακάρι να γίνουν προσλήψεις  και να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τους εργολάβους. Τα τελευταία χρόνια δεν γινόταν προσλήψεις και αναγκαστήκαμε να καταφύγουμε σε εργολάβους για υπηρεσίες καθαριότητας» τονίζει, ενώ επισημαίνει πως σε ότι αφορά τους μάγειρες  στο νοσηλευτικό ίδρυμα έχει απομείνει μόνο ένας. Αν και αυτός συνταξιοδοτηθεί τότε η διοίκηση του νοσοκομείου θα αναζητήσει τη λύση σε εργολάβο.
Ίδια κατάσταση και στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ όπου σύμφωνα με τον διοικητή λόγω συνταξιοδότησης δεν έχει απομείνει ούτε μία καθαρίστρια. «Αυτή η κατάσταση επικρατεί χρόνια τώρα. Δεν γίνονται προσλήψεις εδώ και χρόνια, να φανταστείτε δεν έχουμε ούτε μια καθαρίστρια. Θεωρώ ότι αν γίνει κάτι τέτοιο δεν θα λειτουργήσει κατά την άποψή μου. Αν αλλάξουν τα δεδομένα και γίνουν προσλήψεις τότε το συζητάμε» αναφέρει ο Παναγιώτης Παντελιάδης.
Από την πλευρά της η διοικήτρια του νοσοκομείου Παπαγεωργίου δηλώνει πως το νοσοκομείο διαθέτει συμβάσεις με εργολάβους για τις υπηρεσίες της φύλαξης ,της καθαριότητας αλλά και της σίτισης. Μάλιστα επισημαίνει ότι αυτό γίνεται για το συμφέρον του νοσηλευτικού ιδρύματος. «Θεωρώ τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη σίτιση, ότι αυτό είναι προς το συμφέρον του νοσοκομείου. Έχουμε πάρει προσφορές και οι υπηρεσίες που μας παρέχονται είναι πολύ ποιοτικές και σε πολύ καλές τιμές» τονίζει.
Τι γίνεται με τα κυλικεία;
Την ίδια ώρα, τις καταγγελίες εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία για τη λειτουργία των κυλικείων έρχεται να επιβεβαιώσει έκθεση φωτιά από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μετά από σχετικό έγγραφο που απέστειλε ο ίδιος στους συναρμόδιους υπουργούς της προηγούμενης κυβέρνησης.
Στις καταγγελίες που έφτασαν στον Λ. Ρακιντζή γίνεται λόγος για υπόγειες διαδρομές μεγάλων ποσών, ενώ καταγράφεται αλαλούμ με το θεσμικό πλαίσιο που επιτρέπει σε ελάχιστους «επιτήδειους» να αναμένονται τα κυλικεία, τα οποία υπενοικιάζουν από τις οικογένειες των αναπήρων πολέμου και από τα ΑΜΕΑ, που κατέχουν άδειες λειτουργίας βάσει νόμου, έναντι «πινακίου φακής».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας «η υπενοικίαση γίνεται με 1.200-1.500 ευρώ κατά μέσο όρο τη στιγμή που -βάσει εκτιμήσεων- τα κυλικεία τζιράρουν εκατομμύρια ευρώ χωρίς να καταβάλλουν τίποτα στα νοσοκομεία».
Αντίθετη άποψη φαίνεται πως έχουν οι διοικητές των νοσοκομείων, αφού όπως επισημαίνουν γίνονται νομότυποι διαγωνισμοί και έχουν σημαντικά έσοδα από τη λειτουργία των κυλικείων.
«Για το κυλικείο έχει γίνει νόμιμος διαγωνισμός, αφού κατατέθηκαν προσφορές. Επιπλέον η λειτουργία του κυλικείου είναι ένα έσοδο για το νοσοκομείο, αφού από ενοίκια μόνο παίρνουμε 40.000 ευρώ το μήνα!» επισημαίνει ο Νικόλαος Φαρμάκης αναπληρωτής διοικητής του Ιπποκράτειου νοσοκομείου Θεσσαλονίκης.
Για μηναία έσοδα της τάξης των 25.000 ευρώ το μήνα κάνει λόγο ο διοικητής του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ. «Το κυλικείο για το νοσοκομείο είναι ένα έσοδο σταθερό το μήνα. Πρόκειται για 25.000 ευρώ τα οποία προστίθενται στο ταμείο του νοσηλευτικού ιδρύματος» αναφέρει ο Παναγώτης Παντελιάδης διοικητής του νοσηλευτικού ιδρύματος.
Από την πλευρά της, η διοικήτρια του νοσοκομείου Παπαγεωργίου Μαρία Γιοκατζή  δηλώνει πως ελέγχονται όλες οι προσφορές από όλες τις πλευρές και γίνεται επιλογή της πιο συμφέρουσας για το νοσηλευτικό ίδρυμα.
 
 
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.