, Παρασκευή
21 Μαρτίου 2025

search icon search icon

Υγειονομική «βόμβα» στην Ελλάδα

farmaka

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, για το πιο απλό κρυολόγημα, όχι μόνο βαραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη διογκωμένη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά μειώνει και τις αντιστάσεις του οργανισμού απέναντι στα μικρόβια.

Το παράδοξο της Ελλάδας είναι ότι είναι πρώτη σε «κατανάλωση» αντιβιοτικών και ουραγός στους εμβολιασμούς. Όλα αυτά, όμως, έχουν και συνέπειες. Όπως σημειώνει ο Ελεύθερος Τύπος, σε ενημέρωση που έκανε ο Καθηγητής Παθολογίας Αθανάσιος Σκουτέρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, η Ελλάδα δύο φορές έχει γλυτώσει να εκδοθεί ταξιδιωτική οδηγία εις βάρος της, λόγω των ανθεκτικών στελεχών μικροβίων.

Η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών, δίχως πραγματικό λόγο, αντί να αυξάνει το ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου, το εξασθενεί με αποτέλεσμα να είναι ευάλωτο σε στελέχη μικροβίων. Κάτι τέτοιο συμβαίνει κατά κόρον στην Ελλάδα. Αντίθετα, μόλις το 35% του πληθυσμού της χώρας μας εμβολιάστηκε τον περασμένο χειμώνα με το αντιγριπικό εμβόλιο, με αποτέλεσμα πέρυσι να έχουμε ως θλιβερό απολογισμό το θάνατο 145 ανθρώπων λόγω γρίπης. Αρμόδιοι φορείς το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν καμπάνια ενημέρωσης του κοινού έτσι ώστε να μειωθεί η καταφυγή στις αντιβιώσεις για το ψύλλου πήδημα.

Όπως αναφέρει η καθηγήτρια Παθολογίας-Λοιμώξεων Ελένη Γιαμαρέλου με ένα μόλις ευρώ μπορεί ο οποιοσδήποτε να κάνει ένα απλό στρεπ-τεστ που θα του υποδεικνύει αν μια κλασική φαρυγγοαμυγδαλίτιδα χρειάζεται ή όχι αντιβιοτικό.

Πηγή: iefimerida.gr

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.