, Σάββατο
23 Σεπτεμβρίου 2023

Ζημιά 4 εκ. ευρώ από διευθύντρια εργαστηρίου στο Ιπποκράτειο!

Παραγγελίες φαρμάκων… «αβέρτα» πραγματοποιούσε διευθύντρια εργαστηρίου στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται το ελληνικό δημόσιο με σημαντικά ποσά.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, που αφορά στα έτη 2007 έως 2012, η 60χρονη διευθύντρια, προέβαινε στην προμήθεια-αγορά πολλαπλάσιας ποσότητας αντιδραστηρίων (φαρμακευτικό σκεύασμα), από διάφορες φαρμακευτικές εταιρείες.

Συγκεκριμένα, για ορισμένο αριθμό εξετάσεων, οι ποσότητες προμήθειας αντίστοιχων αντιδραστηρίων, για όλα τα έτη που αφορούσε η έρευνα, ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερη (είκοσι και πλέον φορές) από αυτά που χρησιμοποιήθηκαν. Η πλεονάζουσα ποσότητα αντιδραστηρίων, καταστρέφονταν χωρίς να έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης τους και παραγγέλνονταν νέα, χωρίς να συντάσσεται πρακτικό καταστροφής.

Ενδεικτικά, για μία μόνο εξέταση κατά τη διάρκεια ενός έτους, παραγγέλθηκαν 3.040 αντιδραστήρια, ενώ χρησιμοποιήθηκαν από αυτά μόνο τα 21. Αγοράστηκαν δηλαδή 3.019 επιπλέον αντιδραστήρια, με την επιβάρυνση για το νοσοκομείο να ανέρχεται στο ποσό των 45.867,83 ευρώ.

Η συνολική επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου από την επιπλέον προμήθεια αντιδραστηρίων προσδιορίζεται στο ποσό των 4.005.404,85 ευρώ λαμβάνοντας υπόψη τη μέγιστη δυνατή κατανάλωση αντιδραστηρίων που χρησιμοποιούνται σε κάθε τύπο εξέτασης και για όλα τα έτη 2007-2012.

Επίσης, σχηματίσθηκε δικογραφία σε βάρος 44χρονου υπαλλήλου φαρμακευτικής εταιρείας, ο οποίος εργάζονταν επί 15 έτη στο συγκεκριμένο εργαστήριο του Νοσοκομείου τοποθετούμενος εκεί από την εταιρεία του.  Τον Οκτώβριο του 2011 απολύθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία και εξακολουθούσε να εργάζεται στο εργαστήριο, χωρίς να μισθοδοτείται από καμία δημόσια ή ιδιωτική επιχείρηση έως τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, όταν απομακρύνθηκε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου έπειτα από την έρευνα που πραγματοποίησαν αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας.

Η σχηματισθείσα δικογραφία θα αποσταλεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης ενώ συνεχίζεται η έρευνα σχετικά με τυχόν εμπλοκή των φαρμακευτικών εταιρειών που προμήθευσαν με το προαναφερόμενο φαρμακευτικό υλικό το εργαστήριο και για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.