Μία από τις πρωταγωνίστριες της νέας δυναμικής που διαμορφώνεται στον ελληνικό τουρισμό, μέσα από την αύξηση αφίξεων και εσόδων, την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και τη βιώσιμη ανάπτυξη, είναι η Θεσσαλονίκη, η οποία -μαζί με την ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας- έχει μπει σε νέο, δυναμικό κύκλο εξωστρέφειας. Την εκτίμηση αυτή διατύπωσε η υφυπουργός Τουρισμού Άννα Καραμανλή, κεντρική ομιλήτρια στο 2ο επενδυτικό φόρουμ (Thessaloniki Investment Forum).
Αναφερόμενη στη γενική εικόνα, η κ. Καραμανλή επισήμανε ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της χρήσης 2025 επιβεβαιώνουν, για ακόμα μία χρονιά, την ανθεκτικότητα και τη δυναμική του ελληνικού τουρισμού, που τα τελευταία χρόνια σημειώνει ιστορικά υψηλές επιδόσεις, παρά τις αλλεπάλληλες διεθνείς κρίσεις και προκλήσεις. Η υφυπουργός υπενθύμισε ότι βάσει στοιχείων της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά το πρώτο εννεάμηνο του έτους οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4% και οι τουριστικές εισπράξεις κατά 9%, ξεπερνώντας 20 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι άνοδος καταγράφεται και τους λεγόμενους «πλάγιους μήνες», δηλαδή αυτούς που βρίσκονται εκτός σεζόν αιχμής.
Περιφέρεια – «ναυαρχίδα» για τον τουρισμό
«Η Θεσσαλονίκη είναι από τους πρωταγωνιστές αυτής της νέας δυναμικής. Η δε Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) παραμένει σταθερά ανάμεσα τις πέντε περιφέρειες- “ναυαρχίδες” του ελληνικού τουρισμού», σημείωσε, υπενθυμίζοντας ότι το 2024 οι επισκέψεις τουριστών στην ΠΚΜ ξεπέρασαν τα 7 εκατ., κατατάσσοντάς την τρίτη σε σύνολο 13 ελληνικών περιφερειών.
Η κ. Καραμανλή αναφέρθηκε ακόμη στην αύξηση των αποβιβάσεων επιβατών εξωτερικού στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης κατά 11,3% και στον υπερδιπλασιασμό των αφίξεων κρουαζιέρας σε σχέση με το 2023, οι οποίες έφτασαν τις 125.000 το 2024.
Όλα αυτά, πρόσθεσε, περιγράφουν μια εικόνα ισχυρής βιώσιμης και πολυδιάστατης ανάπτυξης, που ενισχύει τη θέση της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας στον εθνικό και διεθνή τουριστικό χάρτη. Η τάση αυτή -όπως είπε- αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην πρόσφατη έκθεση «World Travel Market» στο Λονδίνο, στα «Greek Τravel Αwards» και στο εκτενές δημοσίευμα των «Financial Times» για τη Θεσσαλονίκη, ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς για φθινοπωρινές αποδράσεις στην Ευρώπη.
Αφού έκανε αναλυτική αναφορά στα επιμέρους θετικά στοιχεία του τουριστικού προϊόντος της Θεσσαλονίκης, η κ/ Καραμανλή επισήμανε ότι η πόλη «προσφέρει στον επισκέπτη ένα εντυπωσιακό, πλούσιο, πολυθεματικό και πολυδύναμο τουριστικό προϊόν, που σε συνδυασμό με την καίρια γεωγραφική θέση της την καθιστούν στρατηγικό κόμβο για τον τουρισμό και μοχλό ανάπτυξης για τις γύρω περιοχές.
Ανερχόμενος ευρωπαϊκός αστικός προορισμός με σπουδαίες προοπτικές η Θεσσαλονίκη
«Η προώθηση της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο του τουρισμού πόλεων αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα της τουριστικής πολιτικής. Η Θεσσαλονίκη αναδεικνύεται σε ανερχόμενο ευρωπαϊκό αστικό προορισμό με σπουδαίες προοπτικές» σημείωσε και πρόσθεσε ότι η τουριστική ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής αποτελεί υψηλή στρατηγική προτεραιότητα για το υπουργείο Τουρισμού, η οποία «δένει» με τη συνεκτική εθνική στρατηγική για το νέο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης της χώρας με όρους περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής βιωσιμότητας.
Η επιτυχία της στρατηγικής αυτής προϋποθέτει, όπως είπε, στενότερη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων, αλλά και ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης στον τουρισμό, το οποίο προωθείται μέσα από μια σειρά οργάνων που έχει συγκροτήσει το υπουργείο, αλλά και της σύστασης των DMMOs. Επιπλέον, είπε, στην κατεύθυνση της βιωσιμότητας, καθοριστική θα είναι η συμβολή του νέου ειδικού χωροταξικού πλαισίου για τον τουρισμό.
Η κ. Καραμανλή αναφέρθηκε ακόμη στην εφαρμογή του τέλους κρουαζιέρας από τον περασμένο Ιούλιο, από το οποίο το ένα τρίτο επιστρέφει στους δήμους για τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών τους, στην πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου Παράκτιου και Θαλάσσιου Τουρισμού στην ανατολική Μεσόγειο υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, αλλά και στις νομοθετικές ρυθμίσεις (πχ. Νόμους 5121/2024 και 5170/2025), που υποστηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα στον κλάδο και στο νέο πλαίσιο για τη βραχυχρόνια μίσθωση.
Οι εγκριτικές αποφάσεις για την Κεντρική Μακεδονία
Η κ. Καραμανλή υπενθύμισε ακόμη ότι με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης καταρτίζεται στρατηγικός σχεδιασμός για τον ορεινό τουρισμό. Το υπουργείο έχει ήδη εκταμιεύσει περίπου 48 εκατ. ευρώ για πέντε χιονοδρομικά κέντρα, ενώ στην ΠΚΜ δόθηκε έγκριση στα επενδυτικά σχέδια για την αναβάθμιση των χιονοδρομικών στα Τρία Πέντε Πηγάδια και το Σέλι.
Σε ό,τι αφορά την αναβάθμιση τουριστικών λιμένων, με πόρους και πάλι του Ταμείου Ανάκαμψης, υπενθύμισε ότι για την ΠΚΜ εκδόθηκε ήδη εγκριτική απόφαση επένδυσης στον δήμο Νέας Προποντίδας.
Αντίστοιχα, για τον τουρισμό υγείας και ευεξίας, στην ΠΚΜ εκδόθηκαν οκτώ εγκριτικές αποφάσεις για τις περιοχές Νέας Προποντίδας, Κατερίνης, Βόλβης, Σιθωνίας, Αμφίπολης, δήμου Αριστοτέλη, Δίου Ολύμπου και Πύδνας Κολινδρού και αναμένεται νέο τεχνικό δελτίο για τον δήμο Θερμαϊκού, με αυξημένο προϋπολογισμό.
Για το έργο αξιοποίησης των ιαματικών πηγών της Ελλάδας, με αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων και δημιουργία νέων, στην ΠΚΜ υπάρχουν τέσσερις εγκριτικές αποφάσεις για επενδυτικά σχέδια στη Δουμπιά Πολυγύρου, τα Λουτρά Πόζαρ, τη Σκύδρα και το Άγκιστρο Σερρών.
Σχετικά με το επίσης χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης έργο για τον καταδυτικό και υποβρύχιο τουρισμό, στην ΠΚΜ εγκρίθηκε η απόφαση ένταξης για τον δήμο Σιθωνίας, με δημόσια ενίσχυση 300.000 ευρώ και εξετάζεται ανάλογη αίτηση στον δήμο Βόλβης
Ξενοδοχείο – εκπαιδευτήριο στην Περαία
Η υφυπουργός Τουρισμού έκανε τέλος ιδιαίτερη μνεία στην προτεραιότητα του υπουργείου για την ενδυνάμωση του ανθρώπινου παράγοντα, υπενθυμίζοντας -μεταξύ άλλων- ότι σε τρεις από τα οκτώ Σχολές Ανώτερης Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΑΕΚ), που έχουν άδεια δόμησης ξενοδοχείου (Περαία Θεσσαλονίκης, Ηράκλειο Κρήτης, Ανάβυσσος Αττικής) αναβιώνει το μοντέλο ξενοδοχείου-εκπαιδευτηρίου, με έμπνευση από το ελβετικό πρότυπο. Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη δράση ύψους 45 εκατ. ευρώ για την επικαιροποίηση και αναβάθμιση δεξιοτήτων 20.000 ανέργων και εργαζόμενων στον τουρισμό.
Το φόρουμ διοργανώνεται από το CNN Greece -σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και του υφυπουργείου Μακεδονίας Θράκης και τη χορηγία του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.



