I. Ρουκάς: Μπορούμε να καταστήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα πόλο έλξης άμεσων ξένων επενδύσεων - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

I. Ρουκάς: Μπορούμε να καταστήσουμε τη Βόρεια Ελλάδα πόλο έλξης άμεσων ξένων επενδύσεων

Άριστος γνώστης των Οικονομικών, με εξαίρετες σπουδές και πλούσια εμπειρία από το επιχειρηματικό γίγνεσθαι, ο Ιωάννης Ρουκάς από τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί έναν σταθερό υποστηρικτή του ιδιωτικού τομέα και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Στη ΒΙΒΗ ΑΝΔΡΙΤΣΟΥ

Ασχολήθηκε εκτενώς με τα κόκκινα δάνεια και το δανεισμό των επιχειρήσεων-τέθηκε επικεφαλής της ομάδας της Νέας Δημοκρατίας για τη διαχείριση του θέματος στη Γραμματεία Παραγωγικών Φορέων, ενώ σήμερα είναι Αναπληρωτής Γραμματέας αυτής της Γραμματείας  του κόμματος.

Είναι πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοίκησης της ΕΕΔΕ-Μακεδονίας και υπεύθυνος του Τμήματος Ενημέρωσης Οφειλετών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Karfitsa, εξέφρασε την αισιοδοξία του για την αλλαγή του οικονομικού περιβάλλοντος στη χώρα μας που θα επιτευχθεί σταδιακά μέσα από τις επιλογές της νέας κυβέρνησης.

 

Είστε από αυτούς που πιστεύουν στη δύναμη του ιδιωτικού τομέα και όχι του κρατισμού. Τι πρέπει να γίνει για να προκύψουν αλλαγές στο οικονομικό περιβάλλον;

Ήδη έχουν γίνει τα πρώτα βήματα. Μείωση φορολογίας. Άμεση αντιμετώπιση, απευθείας μάλιστα από τους υπουργούς, θεμάτων που εμποδίζουν τις επενδύσεις. Έτσι, άμεσα, νέες θέσεις εργασίας, άρα εισόδημα για τις οικογένειες, εισφορές για το κράτος. Από τα κέρδη δε, των επιχειρήσεων, είσπραξη φόρων, επανεπένδυση με κίνητρα των κερδών τους και ο κύκλος της μόχλευσης ξεκινάει.

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν πληγή για την οικονομία, την επιχειρηματικότητα και τα νοικοκυριά. Ασχοληθήκατε εκτενώς με το θέμα. Πως θα εξομαλυνθεί η κατάσταση;

Εδώ και χρόνια το πρόβλημα αυτό λιμνάζει και διογκώνεται. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός (ένα εξαιρετικό εργαλείο, απαίτηση των εταίρων μας κι ας διαφημίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση ως δική της πρωτοβουλία…), είχε πενιχρά αποτελέσματα λόγω άρνησης των τραπεζών (ή μάλλον των τραπεζικών κατά δική τους ομολογία σε συνέδρια…) να συμμετάσχουν σε αυτόν.

Με τις αλλαγές που προωθούνται θα κινηθεί γρήγορα και πιο αποτελεσματικά. Έτσι θα εξυγιανθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών που θα μπορέσουν με τη σειρά τους, να χρηματοδοτήσουν αντίστοιχα την οικονομία, που είναι άλλωστε ο ρόλος τους. Παράλληλα, «τα παλιά χρέη» θα ρυθμιστούν και επομένως οι δανειολήπτες θα αφεθούν ήρεμοι, να ασχοληθούν με το μέλλον και όχι με το παρελθόν.

Μπορεί η Θεσσαλονίκη και η Βόρεια Ελλάδα να αποτελέσουν φιλικό περιβάλλον για άμεσες ξένες επενδύσεις;

Οι δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι σαφείς. «Ο δρόμος του Μεγάλου Αλεξάνδρου», η Βόρεια Ελλάδα, η μια και μοναδική Μακεδονία μπορεί να ενδυναμώσει το brand «Μακεδονία» για τα προϊόντα μας, αλλά ταυτόχρονα  κι εμείς, να διαφημίσουμε και να καταστήσουμε την περιοχή μας πόλο έλξης, Άμεσων Ξένων Επενδύσεων (FDIs), με άμεσο αποτέλεσμα τις νέες δουλειές και έσοδα για το κράτος και τους πολίτες.

Ήδη σχεδιάζονται πρωτοβουλίες και από φορείς της Βορείου Ελλάδος προς αυτή την κατεύθυνση σε συνεργασία πάντα με τη κυβέρνηση.

Η περιοχή της Σίνδου στη Θεσσαλονίκη, μοιάζει με έρημο τόπο. Πως θα αλλάξει αυτή η εικόνα;

Σε συνάντηση με επιχειρηματίες της Περιοχής της ΒΙ.ΠΕ. ΣΙΝΔΟΥ, μου μεταφέρθηκε η αγωνία τους για την εγκατάλειψη της περιοχής που θα μπορούσε να γίνει (αυτός άλλωστε ήταν και ο αρχικός σχεδιασμός όταν δημιουργήθηκαν οι ΒΙ.ΠΕ.), πόλος έλξης επενδύσεων. Σε συνδυασμό με τα παραπάνω που αναφέρθηκαν, η Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου αλλά και οι άλλες ΒΙ.ΠΕ. της Βορείου Ελλάδος μπορούν να ζωντανέψουν ξανά.

Τι υπηρεσίες παρέχει η εταιρεία στην οποία δραστηριοποιείστε;

Εδώ και περίπου 12 χρόνια, ως Managing Partner της ZKP CONSULTANTS μαζί με τους συνεταίρους μου, προσφέρουμε ολοκληρωμένη παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

Οι πηγές Χρηματοδότησης που υπάρχουν προτείνονται αντίστοιχα σε αυτούς που πληρούν τις προϋποθέσεις για την καλύτερη αξιοποίηση των πηγών αυτών (Εργαλεία Τραπεζών, ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός Νόμος, Ευρωπαϊκές Πηγές Χρηματοδότησης). Παράλληλα, λόγω της πολύχρονης εμπειρίας στον Χρηματοπιστωτικό Τομέα, βοηθάμε και αυτές τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δάνεια τους, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για τη διαπραγμάτευση και άρα αναδιάρθρωση του δανεισμού τους για να μπορέσουν να προχωρήσουν μπροστά σκεπτόμενες  το μέλλον, νέες συνεργασίες, εξαγωγές, ανάπτυξη.

Ποιες ευθύνες έχετε ως Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας;

Η τιμή που μου έκανε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, να έχω αυτό το τίτλο, συνοδεύεται από μια τεράστια ευθύνη για την περιοχή της Βορείου Ελλάδος για την οποία είμαι υπεύθυνος.

Η Γραμματεία μας, η κατεξοχήν αρμόδια να αφουγκράζεται τα προβλήματα της επιχειρηματικότητας και των επιμελητηρίων, είναι κοντά στη πραγματική οικονομία και τους αγωνιστές συναδέλφους επαγγελματίες και επιχειρηματίες.

Τα θέματα είναι πολλά και απαιτούν γρήγορη αντιμετώπιση. Ειδικά τώρα, με μια κυβέρνηση, τόσο φιλική προς τον ιδιωτικό τομέα (αυτόν δηλαδή που παράγει τον πλούτο στη χώρα και πληρώνει φόρους, εισφορές κλπ), οι προσδοκίες είναι πολλές.

Οι πρώτες κινήσεις, ήδη, της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη, δείχνουν ότι είμαστε κοντά τους.

Οι δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας και της υγιούς επιχειρηματικότητας όταν αφεθούν ελεύθερες να λειτουργήσουν, με την εύλογη εφαρμογή της νομιμότητας πάντα, είναι οι μόνες ικανές να βγάλουν τη χώρα μας από την ύφεση και να δώσουν σε μας και τα παιδιά μας ένα καλύτερο και πιο φωτεινό μέλλον. Αξίζουμε πραγματικά, καλύτερα και θα τα πετύχουμε.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ