Η αγορά… (παρα) μιλάει για τα μέτρα - Karfitsa.gr
Οικονομία

Η αγορά… (παρα) μιλάει για τα μέτρα

«Οικονομική ασφυξία» και λουκέτα σε παραγωγή και εμπόριο... Tης Έλενας Καραβασίλη

agora1 (1)

Της Έλενας Καραβασίλη

«Ευτυχώς αποφύγαμε τα χειρότερα», λένε οι παραγωγικοί φορείς της Θεσσαλονίκης, με τα νέα φορολογικά μέτρα να ετοιμάζονται να «πνίξουν» την αγορά και να «βάλουν θηλιά» στις εναπομείναντες υγιείς επιχειρήσεις. «Τα μέτρα είναι σκληρά, αλλά εμείς οι επαγγελματίες έχουμε μάθει στα δύσκολα. Δεν είναι μόνο τώρα δύσκολα τα πράγματα. Η κατάσταση ήταν άσχημη και πριν από ένα χρόνο, όμως παλεύαμε και τα βγάζαμε πέρα. Από τον ολοκληρωτικό θάνατο, ακόμη και αυτά τα κακά μέτρα είναι καλύτερα. Από το να μην έχουμε καθόλου δουλειά, όπως έγινε αυτό το διάστημα με κλειστές τις τράπεζες, καλύτερα έτσι. Η ανεργία έχει φτάσει ήδη στο 50%, αν αυτό συνεχιζόταν για ένα μήνα ακόμα, θα έφτανε στο 70%», λέει στην Karfitsa o πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης.

«Η ανάπτυξη θα έρθει όταν ανοίξουν οι τράπεζες», προσθέτει ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ότι αυτή είναι απαραίτητη προϋπόθεση. «Οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα επηρεαστούν πάρα πολύ και άμεσα. Η υψηλή φορολόγηση, η αύξηση του φόρου των κερδών από το 26% στο 29%, τα τουριστικά λεωφορεία από 13% θα φορολογούνται με 23%, όλα αυτά είναι πολύ σκληρά μέτρα. Από το να πτωχεύσει η χώρα όμως, είναι καλύτερο να τα υποστούμε», υπογραμμίζει ο κ. Ζορπίδης. «Αναμφισβήτητα τα νέα μέτρα, είναι πάρα πολύ επώδυνα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σαφώς και έγιναν λάθη στο κομμάτι της διαπραγμάτευσης, όπου χάθηκε πολύτιμος χρόνος, με αποτέλεσμα να φτάσουμε σε αδιέξοδο και οικονομική ασφυξία. Καταλήξαμε σε μία συμφωνία, που είναι η χειρότερη που θα μπορούσαμε να έχουμε», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

«Να παραμείνουμε στις επάλξεις»

Ο κ. Παπαδόπουλος υπογραμμίζει πως παρά τις δυσκολίες που περνάει η χώρα μας, «θα πρέπει να εστιάσουμε στην οικονομική ανασυγκρότηση και στα μέτρα που θα πρέπει να παρθούνε για να ξανά βάλουμε μπροστά την παραγωγική μηχανή της χώρας.  Να μπορέσουμε να παράξουμε πλούτο, να ανεβάσουμε το ΑΕΠ και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε την οικονομία της χώρας, να μειώσουμε την ανεργία και ταυτόχρονα να αυξήσουμε τα έσοδα του κράτους». Και συνεχίζει, «οι επιχειρήσεις που κατάφεραν να αντέξουν μέχρι σήμερα, σίγουρα επιβίωσαν σε πολύ δύσκολες συνθήκες, όπου μεγάλος αριθμός εξ’ αυτών έχει κλείσει. Πλέον οι εναπομείναντες επιχειρήσεις είναι όλες προβληματικές. Όμως προσπαθούν με νύχια και με δόντια να κρατηθούν, να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να μπορούν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Κανείς δε λέει ότι είναι εύκολο. Παρόλα αυτά πρέπει να παραμείνουμε στις επάλξεις και να καταφέρουμε να σώσουμε την οικονομία της χώρας».

«Σφαγή» σε εστίαση και τρόφιμα

«Το χειρότερο μέτρο είναι η αύξηση του ΦΠΑ, κυρίως για τον κλάδο της εστίασης και των τροφίμων. Αυτό το 10% είναι ένα πολύ μεγάλο νούμερο (από το 13% στο 23%), που σίγουρα θα δημιουργήσει προβλήματα», τονίζει ο κ. Παπαδόπουλος. «Σίγουρα θα μειωθεί η ήδη μειωμένη καταναλωτική δυνατότητα των Ελλήνων, κάτι που είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμάς. Θέλουμε έναν εύρωστο καταναλωτή, που να μπορεί να καταναλώνει αυτά που εμείς παράγουμε. Είναι βέβαιο πως θα αυξηθεί το κόστος στο «καλάθι της νοικοκυράς». Τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει όλος ο επιχειρηματικός κόσμος και η ελληνική οικονομία είναι τεράστια, αλλά τουλάχιστον αποφύγαμε τα χειρότερα», σημειώνει.

«Μαύρες μέρες»

Ακόμη χειρότερες και «μαύρες μέρες» θεωρεί πως θα έρθουν, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, Παντελής Φιλιππίδης. «Δυστυχώς, με τα νέα μέτρα ελαφραίνει κατά πολύ το πορτοφόλι του καταναλωτή, οπότε μένουν πολύ λιγότερα χρήματα για να καταναλώσει σε είδη δεύτερης ανάγκης που εμείς πουλάμε. Το 90% των μέτρων είναι φορολογικά, με αποτέλεσμα να μειώνεται δραματικά η ήδη μειωμένη καταναλωτική του δυνατότητα. Φοβάμαι πως πάμε σε πολύ χειρότερες μέρες και πολλές επιχειρήσεις δε θα αντέξουν αυτό το δεύτερο μεγάλο ταρακούνημα με τα λουκέτα και τις απολύσεις να αυξάνονται κατά πολύ», λέει χαρακτηριστικά. Και συνεχίζει, «τα προηγούμενα χρόνια χάσαμε 220.000 επιχειρήσεις. Ελπίζω να μη χρειαστεί να μετρήσουμε και άλλα θύματα αυτής της κρίσης. Οι όροι της συμφωνίας είναι κακοί και δυστυχώς δεν βοηθούν κανέναν μέσα στην πραγματική οικονομία».

Άδεια μαγαζιά με… 80%

Ο ίδιος μιλώντας για τις θερινές εκπτώσεις που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα κάνει λόγο για κόλαση και λέει, «είναι οι μεγαλύτερες εκπτώσεις που έχουμε δει όλα αυτά τα χρόνια. Ξεκινούν από 70% και 80%, όμως λείπει η διάθεση και η αγοραστική δυνατότητα του καταναλωτή. Μη ξεχνάτε ότι διανύουμε μία περίοδο που όλοι είμαστε του ίδιου οικονομικού επιπέδου, εφόσον τα ΑΤΜ δίνουν το ίδιο ποσό σε όλους. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο για τον κόσμο να καταναλώσει, όταν έχει το φόβο ότι την επόμενη μέρα μπορεί να μην έχει ούτε αυτά τα 50 ευρώ». Για εμμονή κάνει λόγο ο κ. Φιλιππίδης, αναφερόμενος στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές. «Ακούσαμε και για τις 52 Κυριακές, που είναι η εμμονή των ευρωπαίων για να μειώσουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αυτή είναι η πραγματικότητα. Όμως πιστεύω πως ο κόσμος θα αντισταθεί, γιατί δεν έχει κανένα νόημα να συσσωρεύει μόνο έξοδα. Θεωρώ πως οι έμποροι θα προστατευτούν από αυτή τη λαίλαπα που έρχεται. Οι Κυριακές δεν έχουν κανένα νόημα στη συγκεκριμένη συγκυρία, όταν σε έξι μέρες της εβδομάδας δεν μπορούμε να μαζέψουμε το ταμείο μισής μέρας», καταλήγει.

Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ