, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η δημοσιονομική κρίση αφορά και τους δανειστές

Βίκυ Νάκου
της Βίκης Νάκου*
Είναι διάχυτη στη διεθνή κοινή γνώμη η πεποίθηση ότι η Ελλάδα αποτελεί από άποψη οικονομικών δεικτών το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης. Εφημερίδες και τηλεοπτικά δίκτυα και εφημερίδες σε παγκόσμιο επίπεδο ασχολούνται εκτενώς με το πιθανό Grexit αποστέλλοντας μάλιστα ανταποκριτές στην Αθήνα, προκειμένου να έχουν άμεση εικόνα και αντίληψη των γεγονότων.Όμως, μια πιο ενδελεχής προσέγγιση των επιμέρους παραμέτρων αποδεικνύει ότι η συντριπτική πλειονότητα των εταίρων μας, αυτών δηλαδή που μας κατηγορούν και μας κουνάνε επιτιμητικά το δάχτυλο, αντιμετωπίζουν παρόμοια, αν όχι σημαντικότερα, προβλήματα στο να διατηρούν τα οικονομικά τους στοιχεία εντός των αυστηρών ορίων που καθορίζουν οι Διεθνείς Συνθήκες.
Για του λόγου το αληθές και με βάση τα στοιχεία Ιανουαρίου 2016 που δημοσιεύθηκαν από το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg τουλάχιστον πέντε κράτη της Ε.Ε. και συγκεκριμένα η Γαλλία, η Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελλάδα και η Κροατία δεν μπορούν να τηρήσουν τον περιορισμό του δημοσιονομικού τους ελλείμματος εντός του 3 % του ΑΕΠ και συνάμα να μειώσουν το χρέος τους σε ποσοστό κάτω του 60 % επί του ΑΕΠ τους. Ανάλογα προβλήματα και πολύ κοντά το κατώφλι της μη τήρησης του δεσμευτικού κανόνα του 3 % βρίσκονται η Φινλανδία, η Πολωνία και η Ρουμανία.
Από το 1998, οπότε υπογράφηκε από όλα τα μέλη της Ένωσης το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και οριοθετήθηκαν τα αυστηρά κριτήρια για την πρόοδο και ανάπτυξη των ευρωπαϊκών οικονομιών, μέχρι και σήμερα διαμέσου των ετών, τουλάχιστον 25 από τα 28 κράτη – μέλη έχουν παραβιάσει το όριο του ελλείμματος. Παρά το γεγονός αυτό όμως δεν τέθηκε ζήτημα επιβολής προστίμου ενόψει των κατ’ επανάληψη υπερβάσεων. Μόνο η Σουηδία, η Εσθονία και το Λουξεμβούργο σέβονται και τηρούν απαρέγκλιτα τους κανόνες της συνθήκες του Μάαστριχτ. Πρωταγωνιστές στην κατηγορία των προβληματικών παιδιών της Ευρώπης είναι εκτός από την καταχρεωμένη Ελλάδα, η Γαλλία και κυρίως η Ιταλία, η οποία έχει μακράν το μεγαλύτερο κατ’ αναλογία χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όλα τα παραπάνω φυσικά δεν δικαιολογούν την Ελλάδα, ούτε ελαχιστοποιούν την αναγκαιότητα και τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η οικονομία μας. Το ζητούμενο είναι να υλοποιηθούν μέσα από συνθήκες συνεννόησης και ευρύτατης συναίνεσης, χωρίς να υπολογίζουμε το πολιτικό κόστος. Όμως οι γενναίες και εθνικά αναγκαίες αποφάσεις απαιτούν ικανούς, έμπειρους και καταρτισμένους ηγέτες, απαλλαγμένους από ιδεοληψίες και χωρίς εξαρτήσεις από κομματικούς στρατούς. Διαφορετικά, κάθε φορά θα ψηφίζονται τα πλέον δυσβάστακτα μέτρα, μέχρι τα ακόμη χειρότερα επόμενα.
* Η Βασιλική (Βίκη) Νάκου είναι Αναπληρώτρια Γραμματέας Σχέσεων Κοινωνίας Κόμματος Νέας Δημοκρατίας & Μέλος του Δ.Σ. του Ινστιτούτου Δημοκρατίας “Κωνσταντίνος Καραμανλής”.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.