Η Έλενα Ράπτη μιλά για το... bullying που γνώρισε! - Karfitsa.gr
Karfitsomata Πρόσωπα

Η Έλενα Ράπτη μιλά για το… bullying που γνώρισε!

Η "γαλάζια" βουλευτής δηλώνει επίσης στο karfitsa.gr ότι δεν "τίθεται εσωκομματικό ζήτημα"

E5378(10)

Για τα φαινόμενα bullying που γνωρίζει και της έχουν εκμυστηρευτεί παιδιά μέσα από τη δράση «Ένα στα Πέντε» μιλά στην Karfitsa η βουλευτής της ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Έλενα Ράπτη και εξομολογείται πως πολλά από αυτά η «δίωξη τα πρόλαβε πριν το μοιραίο». Η «γαλάζια» βουλευτής αναφέρεται στην επόμενη ημέρα της Νέας Δημοκρατίας, τονίζοντας ότι δεν «τίθεται ζήτημα ηγεσίας», στη μη αξιοποίησή της σε υπουργικό πόστο από τους προέδρους του κόμματός της και πρωθυπουργούς της χώρας, ανοίγει τα χαρτιά της σε ό,τι αφορά τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου Θεσσαλονίκης ενώ δηλώνει πως θεωρεί ότι είναι νωρίς για να κρίνει το έργο του Αλέξη Τσίπρα.

Συνέντευξη στο Βαγγέλη Στολάκη

Εδώ και μερικές μέρες το πανελλήνιο παρακολουθεί όλες τις εξελίξεις γύρω από το θάνατο του Βαγγέλη Γιακουμάκη. Έχετε ασχοληθεί και μέσω της Κοινωνικής Οργάνωσης «Αγάπη» με το bullying. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η ενδοσχολική βία και ο ρατσισμός; Τι πρέπει να κάνει η Πολιτεία;

Πρόκειται πραγματικά για μια ιστορία με τραγικό τέλος που αγγίζει πρώτα την οικογένεια του παιδιού και μετά ολόκληρη την κοινωνία. Η σχολική βία, ο εκφοβισμός με πράξεις και με λόγια αποτελούν καθημερινό φαινόμενο στις σχολικές κοινότητες. Δυστυχώς, όπως πολλά ανάλογα φαινόμενα, καλύπτονται από τη σιωπή, θυτών και θυμάτων. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να σπάσει αυτό το απόστημα. Ενημέρωση στις σχολικές κοινωνίες. Δράσεις και εκδηλώσεις με ψυχολόγους και παιδαγωγούς. Πρωτοβουλίες από τη μαθητική κοινότητα που μπορεί να αντιμετωπίσει ενωμένη αυτά τα φαινόμενα και να απομονώσει τους θύτες. Εισαγωγή της σχολικής διαμεσολάβησης για την πρόληψη αλλά και την έγκαιρη αντιμετώπιση τέτοιων συμπεριφορών. Υπάρχει ανάγκη για μια εθνική καμπάνια, συνεχή, καθημερινή, με δέκτες αλλά και φορείς των μηνυμάτων τα ίδια τα σχολεία και τους μαθητές μας. Το προηγούμενο διάστημα μέσα από την εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για τον τερματισμό της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με το τμήμα δίωξης ηλεκτρονικού εγκλήματος και τον κ. Σφακιανάκη βλέποντας το ίδιο πρόβλημα αλλά σε άλλη διάσταση, στο επίπεδο του cyber bullying. Άκουσα δραματικές ιστορίες παιδιών. Άκουσα περιπτώσεις παιδιών που τα πρόλαβε η δίωξη πριν το μοιραίο. Είναι πραγματικά ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα που χρειάζεται συνέργειες σε όλα τα επίπεδα για να το αντιμετωπίσουμε.

Πώς αξιολογείτε το μέχρι τώρα έργο της Κυβέρνησης; Βρίσκετε μόνο… αρνητικά; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κάνει κάτι θετικό;

Είναι πολύ νωρίς για να αξιολογήσουμε κάτι συγκεκριμένο. Προς το παρόν η κυβέρνηση κινείται σε μια διαχειριστική λογική και έχει ανοιχτά και σε εκκρεμότητα τεράστια ζητήματα. Υπάρχει μια μεταβατική περίοδος 4 μηνών στην οποία θα κριθεί η χρηματοδοτική πορεία της χώρας, υπάρχουν απαιτήσεις των εταίρων στις οποίες δεν έχουν δοθεί ξεκάθαρες απαντήσεις και συνολικότερα ένα κλίμα αμφισβήτησης. Θεωρώ πως αρχικά έχουμε εκπέμψει ένα μήνυμα μιας ανέτοιμης κυβέρνησης, χωρίς συγκεκριμένο σχέδιο. Ελπίζω πως θα βρεθεί ο σωστός βηματισμός γιατί η χώρα δεν έχει τις δυνάμεις για μια περιπέτεια. Όσο για τα θετικά, όταν γίνονται να είστε βέβαιος πως θα αναγνωρίζονται. Επιτέλους, η άρνηση για την άρνηση έχει δημιουργήσει μια τεράστια αναξιοπιστία στην πολιτική και μια μεγάλη εθνική ζημιά.

Ποια είναι η άποψή σας για τα εσωκομματικά ζητήματα της ΝΔ; Θεωρείτε πως ο Αντώνης Σαμαράς μετά από το ιστορικό χαμηλό ποσοστό που κατέγραψε το κόμμα θα πρέπει να αποχωρήσει από την ηγεσία; Πρέπει να δρομολογήσει τη διάδοχη κατάσταση και αν ναι, με ποιον τρόπο;

Καταρχάς θα σας πω πως είναι λάθος η σύγκριση των απόλυτων αριθμητικών μεγεθών. Το 28% του 2015 δεν είναι αναγκαία χειρότερο από το 36% μιας άλλης εποχής. Θα σας πως επίσης πως η ΝΔ στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου του 2012 συγκέντρωσε περίπου 30%. Μετά από μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, με δυσάρεστες αποφάσεις για την κοινωνία και πολλές θυσίες των πολιτών πήρε περίπου 28%. Ασφαλώς χάσαμε τις εκλογές και μάλιστα με σημαντική διαφορά. Αλλά αν δει κάποιος το αποτέλεσμα με την παραπάνω οπτική δεν μπορεί να μην αναγνωρίσει πως ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες η ΝΔ κράτησε περίπου τη 1 από τις 3 ψήφους των πολιτών. Στην κρίσιμη αυτή στιγμή δεν υπάρχει ζήτημα ηγεσίας. Η ΝΔ είναι και ήταν πάντα παράταξη ευθύνης. Θα κάνει ό,τι χρειαστεί όταν χρειαστεί με βάση μόνο το συμφέρον της χώρας.

Ποιος θα μπορούσε να είναι ο… «Τσίπρας» της ΝΔ;

Αυτό δεν μπορώ να σας το πω εγώ.

Θεωρείτε ότι έχετε αδικηθεί μέχρι στιγμής από τους αρχηγούς του κόμματός σας, που δεν σας έχουν αναθέσει χαρτοφυλάκιο υπουργού ή υφυπουργού;

Το αν μου ανατεθεί ή όχι χαρτοφυλάκιο όπως το εννοείτε είναι ζήτημα σχεδιασμού του κάθε Πρωθυπουργού. Θα σας πω όμως πως εδώ και δυο χρόνια έχω χαρτοφυλάκιο σε ένα ουσιαστικό επίπεδο πολιτικής, σε αυτό του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου είμαι μέλος της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας & Βιώσιμης Ανάπτυξης, του Δικτύου Κοινοβουλευτικών και συντονίστρια της εκστρατείας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης. Είναι μια θέση μεγάλης ευθύνης και κοινωνικής προσφοράς.

Πολλοί πιστεύουν πως επόμενος σταθμός στην πολιτική σας σταδιοδρομία είναι ο δημαρχιακός θώκος Θεσσαλονίκης. Σκέφτεστε να διεκδικήσετε το δήμο;

Οι επόμενες δημοτικές εκλογές είναι σε περισσότερο από τέσσερα χρόνια μακριά. Δεν ξέρω αν στην πολιτική, όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, μπορεί κάποιος να σχεδιάζει με τέτοιο ορίζοντα.

Σας ενοχλεί που τα ΜΜΕ ασχολούνται περισσότερο με την προσωπική σας ζωή παρά με τη δράση σας στο Κοινοβούλιο;

Είναι κάτι που συμβαίνει. Δεν μου αρέσει αλλά έχω μάθει να συμβιβάζομαι με αυτού του είδους τη δημοσιότητα. Πάντως για να μην αδικούμε και τα μέσα ενημέρωσης, θέλω να σας πω πως στο μεγαλύτερό τους βαθμό ασχολούνται πλέον με το έργο μου, κοινωνικό και κοινοβουλευτικό. Και επίσης πως προσφέρουν σημαντικά στη διάδοση πολλών πρωτοβουλιών μου τόσο μέσα στη Βουλή, όσο και στην εκστρατεία «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» και την «Κοινωνική Οργάνωση «Αγάπη».

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ