Η ενασχόληση με την Τέχνη ασπίδα προστασίας κατά της άνοιας - Karfitsa.gr
Υγεία

Η ενασχόληση με την Τέχνη ασπίδα προστασίας κατά της άνοιας

Δημιουργικότητα στην τρίτη ηλικία

τεχνη

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες που διατηρούν σε εγρήγορση τον εγκέφαλο και αλλά την σωματική κινητικότητα, μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ στην τρίτη ηλικία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Neurology.

Ερευνητές της Κλινικής Μάγιο στη Μινεσότα, με επικεφαλής τη Δρ Ρόουζμπουντ Ρόμπερτς, μελέτησαν 256 ανθρώπους άνω των 85 ετών επί μια τετραετία, καταγράφοντας τα χόμπι και τις συνήθειές τους στον ελεύθερο χρόνο τους.

Όπως διαπιστώθηκε, όσοι ασχολούνταν τακτικά με κάποια μορφή τέχνης, είχαν κατά μέσο όρο 73% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν προβλήματα μνήμης και σκέψης. Όσοι ασχολούνταν με άλλου είδους χειροτεχνικές και κατασκευαστικές δραστηριότητες, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 45%, όσοι χρησιμοποιούσαν τακτικά το Ίντερνετ και ηλεκτρονικούς υπολογιστές, είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 53% και όσοι συστηματικά είχαν έντονη κοινωνική ζωή είχαν μειωμένο κίνδυνο κατά 55%.

«Η μελέτη μας ενισχύει την άποψη ότι η ενεργή ενασχόληση του νου μπορεί να προστατέψει τους νευρώνες (τα εγκεφαλικά κύτταρα) να μην πεθάνουν, αλλά και να δημιουργηθούν νέοι ακόμα και σε προχωρημένη ηλικία» σχολιάζει η Δρ Ρόμπερτς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, περίπου ένας στους έξι ανθρώπους, άνω των 80 ετών, πάσχει άνοια με το ποσοστό να αυξάνεται, διεθνώς.

Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι, εκτός από τις διάφορες δραστηριότητες στον ελεύθερο χρόνο, η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση, ο έλεγχος του βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος, επίσης μειώνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ