, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

«Η επιλογή του εθνικού νομίσματος είναι μια βιώσιμη επιλογή»

laiki enothtaΡεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης- Έλενα Καραβασίλη
«Η Θεσσαλονίκη είναι εργατομάνα και η καρδιά της Ελλάδας». Με αυτή τη φράση ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης ξεκίνησε την εισήγησή του κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 80ης ΔΕΘ- HELEXPO. Σε ότι αφορά την επόμενη ημέρα εκτίμησε ότι το ΠΑΣΟΚ θα γίνει ξανά συμπαίκτης και πως δεν γίνεται να υπάρξει μνημονιακή κυβέρνηση χωρίς το ΠΑΣΟΚ που είναι σταθερά για τη χώρα. Δεν απέκλεισε μάλιστα μετεκλογική συνεργασία του «εναπομείναντος» ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία. Από τα βέλη του δεν γλύτωσε και το… ΚΚΕ, για την ηγεσία του οποίου είπε ότι «κάνει πολλά λάθη». Ζήτησε κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, που όπως είπε πνίγει την οικονομία.
Στην εισήγησή του αποκάλεσε εντολοδόχο την υπηρεσιακή κυβέρνηση γιατί όπως είπε ο κ. Λαφαζάνης δίνει τον λιγότερο τηλεοπτικό χρόνο, ενώ το κόμμα του είναι η τρίτη κοινοβουλευτική δύναμη. «Από τη ΝΔ και τον εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ παίρνει εντολές η κυβέρνηση;» διερωτήθηκε, ενώ έκανε λόγο για έλλειψη δημοκρατίας για το γεγονός ότι η Λαϊκή Ενότητα δεν έλαβε κρατική χρηματοδότηση. «Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν είναι υπηρεσιακή γιατί λειτουργεί μονομερώς».
«Η ελπίδα θα αναζωπυρωθεί πολύ σύντομα. Εμείς έχουμε πως καθήκον να την κρατήσουμε ζωντανή και να φροντίσουμε να την μεταλαμπαδεύσουμε στην νέα γενιά» τόνισε από την πλευρά της η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης στόχος είναι να πάει η Λαϊκή ενότητα όσο το δυνατόν ψηλότερα. Να αναδειχτεί μετεκλογικά σε σημαντική δύναμη, ως ένα μεγάλο μέτωπο δυνάμεων. «Η Λαϊκή Ενότητα θα είναι η μεγάλη έκπληξη των εκλογών» και εκτίμησε ότι η Λαϊκή Ενότητα θα πάει πολύ ψηλά. Απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση έπεσε από αριστερούς βουλευτές, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έπεσε αλλά παραιτήθηκε. «Οι κυβερνήσεις πέφτουν επίσης εάν οι ίδιες προκαλέσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή και λάβουν λιγότερες ψήφους. Δεν το έκανε γιατί φοβήθηκε ότι θα λάμβανε ψήφο εμπιστοσύνης. Φοβήθηκε τη Βουλή και θα στριμωχνόταν. Ο βομβαρδισμός στη Βουλή θα ήταν τεράστιος» τόνισε. Συμπλήρωσε πως ήθελε να πάει γρήγορα σε εκλογές για να αιφνιδιάσει το ΟΧΙ. «Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε για μαλλί και κινδυνεύει να βγει κουρεμένος. Θέλησε να πάει για αυτοδυναμία».
«Όλα τα μνημόνια βλάπτουν τη χώρα, δεξιά και αριστερά. Το εθνικό νόμισμα δεν είναι καταστροφή. Πρέπει να σταματήσει η περίεργη τρομοκρατία γύρω από το ευρώ. Αυτά μόνο στην Ελλάδα συμβαίνουν γιατί υπάρχει παράδοση υποτέλειας. Η επιλογή του εθνικού νομίσματος είναι μια βιώσιμη επιλογή και αναγκαία. Δεν λέω ότι έχουμε μια μαγική συνταγή και από τη μια ημέρα στην άλλη θα έρθει η ευτυχία. Είμαστε Αριστερά. Λέμε μόνο αλήθειες στον λαό. Η επιλογή του εθνικού νομίσματος έχει δυσκολίες ιδιαίτερα στο πρώτο διάστημα. Αλλά ο δρόμος του εθνικού νομίσματος θα μειώσει τις εισαγωγές, θα βοηθήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και θα εξασφαλίσει ρευστότητα που μπορούμε να ανακτήσουμε με εθνικό νόμισμα» σημείωσε ο κ. Λαφαζάνης.
Σε ερώτηση μάλιστα για το πώς θα είναι το πρώτο διάστημα της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα είπε ότι δεν είναι κατά του ευρώ. «Δεν είναι για εμάς το νόμισμα φετίχ. Για άλλους είναι. Στο όνομα του ευρώ εφαρμόζουν πολιτικές εξουθένωσης». «Δεν θα λείψει τίποτα στην Ελλάδα με το εθνικό νόμισμα» σχολίασε και χαρακτήρισε «άγρια» την κατάσταση με το ευρώ. Από την πλευρά της η κ. Κωνσταντοπούλου είπε ότι το πραγματικό δίλημμα είναι ευρώ ή δημοκρατία.
Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις των Ελλήνων σε περίπτωση επιστροφής σε εθνικό νόμισμα είπε ότι έχουν εξαερωθεί γιατί είμαστε στο ευρώ. «Εξατμίζονται οι καταθέσεις τώρα και συνεχώς οι τράπεζες κάνουν ανακεφαλαίωση τις οποίες πληρώνει ο ελληνικός λαός».
Για τις Σκουριές ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας τόνισε πως ως υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης προχώρησε σε μια σειρά ενεργειών σε βάρος της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός. Είπε ότι ήταν έτοιμος να προχωρήσει σε αφαίρεση της άδειας και την καταγγελία της σύμβασης. Η επένδυση της Eldorado βλάπτει το δημόσιο συμφέρον και καταστρέφει τη Χαλκιδική. Όπως αποκάλυψε ο κ. Λαφαζάνης είχε σχεδιάσει και τον τρόπο με τον οποίο θα γινόταν η αποκατάσταση των εργαζομένων.
Αναφορικά με τις σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας τις χαρακτήρισε κρίσιμες. Κάλεσε μάλιστα τον «εναπομείναντα ΣΥΡΙΖΑ» όπως είπε και τη Νέα Δημοκρατία να συνεχίσουν το έργο κατασκευής του αγωγού που υπογράφτηκε επί υπουργίας του.
Ο Πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας συμπλήρωσε: «δεν φύγαμε, μας έδιωξαν από την κυβέρνηση. Έγινε ανασχηματισμός». «Είμαστε οι μόνοι που σηκώνουμε αντιμνημονιακή σημαία» είπε.
Για το πρόβλημα με τους πρόσφυγες ο κ. Λαφαζάνης είπε: «οι κατεξοχήν υπεύθυνοι αυτοί του εγκλήματος είναι οι ευρωπαίοι». «Η Ελλάδα μόνη της δεν μπορεί να λύσει αυτό το πρόβλημα. Πρέπει να στηριχτεί οικονομικά».
Από την πλευρά της η Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι το δίλλημα τον εκλογών είναι «εάν ο λαός θα παλέψει ή θα υποταχθεί. Στις 5 Ιουλίου δεν κάμφθηκε από την προπαγάνδα των ΜΜΕ» αναφερόμενη στο δίλημμα των εκλογών. Είπε επίσης ότι είναι εκλογές εκκαθάρισης των αντιμνημονιακών. «Ο λαός σε αντιπολυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις έχει μάθει να παλεύει» τόνισε. «Το Μαξίμυο ήταν εκείνο που έριξε την κυβέρνηση της Αριστεράς» είπε. «Υπερασπίστηκα τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό όσο κανείς. Μέχρι που αποφάσισε να εγκαταλείψει τον ισχυρισμό ότι εκβιάστηκε» τόνισε.
Είχε προηγηθεί ηχογραφημένο μήνυμα του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος δήλωνε στήριξη στο κόμμα του κ. Λαφαζάνη και στο οποίο ανέφερε πως «ο λαός θα πρέπει να αποφασίσει να πάρει την τύχη του στα χέρια του». Χαρακτήρισε καθοριστικές τις εκλογές γιατί όπως είπε ο λαός έχει τη δυνατότητα να σαρώσει τα πάντα και να αναδείξει πρωταγωνιστή τον εαυτό του. «Δεν μπορεί να υπάρχουν θεατές σε αυτόν τον αγώνα, απαθείς». Κάλεσε όλους τους «παλιούς συναγωνιστές του να σταθούν μπροστάρηδες στον αγώνα για το δίκιο και τη λευτεριά».
Σημειώνεται ότι στη συνέντευξη τύπου παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος Κώστας ήσυχος, η απερχόμενη Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτίνες της Θεσσαλονίκης Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Λίτσα Αμμανατίδου και Γιάννα Γαϊτάνη, όπως επίσης και ο Κώστας Λαπαβίτσας. Εκεί βρέθηκαν στελέχη και βουλευτές του κόμματος από την Βόρεια Ελλάδα.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.