Η επιτροπή που έφερε την Αλαμουντίν στην Ελλάδα και ο... Τζαβάρας! - Karfitsa.gr
Karfitsomata Πολιτισμός

Η επιτροπή που έφερε την Αλαμουντίν στην Ελλάδα και ο… Τζαβάρας!

Η εισήγηση της ειδικής συμβουλευτικής επιτροπής και η... Μελίνα Μερκούρη

tzavaras

του Βαγγέλη Στολάκη

Την ώρα που αυξάνονται οι φωνές σε παγκόσμιο επίπεδο, ακόμα και εντός Βρετανίας, για επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα και επανένωσής τους με τα αρχαία γλυπτά που βρίσκονται στο Μουσείο της Ακρόπολης, το karfitsa.gr φέρνει στη δημοσιότητα έγγραφα που αποδεικνύουν βήμα βήμα τις συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Πολιτισμού και είχαν ως αποτέλεσμα την πρόσφατη επίσκεψη της Αμάλ Αλαμουντίν-Κλούνεϊ στην Ελλάδα και της διεθνούς προβολής που έτυχε ο λόγος της επίσκεψής του.

Εμπνευστής της εισήγησης στον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά για εξωδικαστική εξεύρεση λύσης με το Βρετανικό Μουσείο φέρεται να είναι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Κώστας Τζαβάρας.

Τον Απρίλιο του 2013, οπότε και βρισκόταν ακόμα στη θέση του, ο κ. Τζαβάρας συγκρότησε μια ειδική συμβουλευτική Επιτροπή Μαρμάρων Παρθενώνα, που σκοπό θα είχε την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τον ίδιο για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Την ειδική αυτή επιτροπή αποτελούν οι: Χριστόφορος Αργυρόπουλος (πρόεδρος του Ιδρύματος Μελίνα Μερκούρη), Μαρία Βλαζάκη-Ανδρεάδη (προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς), Ειρήνη Σταματούδη (νομικός και διευθύντρια Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας) και Παναγιώτη Καλογερόπουλο (εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών). Στη συνέχεια, μετά τον ανασχηματισμό και αφού χρέη υπουργού Πολιτισμού ανέλαβε ο Πάνος Παναγιωτόπουλος προστέθηκε ως μέλος και ο δικηγόρος και διδάκτορας Νομικής, Γεώργιος Βλασσόπουλος.

Η εν λόγω επιτροπή σύμφωνα με τον κ. Τζαβάρα «δημιουργήθηκε για την αποφυγή προσωπικών και ατομικών πρωτοβουλιών που θα μπορούσαν να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα».

Σύμφωνα με πληροφορίες του karfitsa.gr η επιτροπή εισηγήθηκε την αποφυγή ένδικων μέσων για το ζήτημα της επιστροφής των Μαρμάρων.  Τόσο ο υπουργός όσο και ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξαν να ζητήσουν μεσολάβηση της Unesco, να μιλήσουν για προσβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς και να επικεντρωθούν στην επανένωση των γλυπτών και όχι την επιστροφή τους αφού, σύμφωνα με την παραπάνω επιλογή «η παραμονή των Μαρμάρων στη Βρετανία ήταν αντίθετη με τη θέληση του δημιουργού τους».

Μετά από 1,5 χρόνο η στρατιγική που ακολουθείται από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας φαίνεται πως στηρίζεται στις εισηγήσεις εκείνης της επιτροπής, αφού και η Αμάλ Κλούνεϊ βοηθά με τον τρόπο της στο να γίνει ευρύτερα γνωστό το ηθικό δικαίωμα της Ελλάδας να ζητήσει την επανένωση των μαρμάρων».

tzavaras1 copy

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ