«Η ΕΠΟ έχει καταστρατηγήσει το αυτοδιοίκητο» - Karfitsa.gr
Πρόσωπα

«Η ΕΠΟ έχει καταστρατηγήσει το αυτοδιοίκητο»

Ο Βαγγέλης Γραμμένος στην «Κ»

photoΑποτελεί έναν από τους παράγοντες του ποδοσφαίρου που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τις βάσεις του, τις ακαδημίες ώστε να μπορεί να συντηρείται ο οργανισμός του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Ο λόγος για τον Βαγγέλη Γραμμένο, πρόεδρο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας, που μιλά στην Karfitsa ενόψει τον επερχόμενων εκλογών στην Ένωση, για το ποδοσφαιρικό Grexit, την ΕΠΟ, αλλά και για το ποιες είναι οι ανάγκες του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου.

Συνέντευξη στον Λευτέρη Ζαβλιάρη

Τελικά που βλέπετε να πηγαίνει η ιστορία του Grexit στο ποδόσφαιρο;

Δεν ξέρω αν θα αναδιπλωθεί ο υπουργός, ξέρω ότι επιτέλους να τελειώσει αυτή η ιστορία με το Grexit ή το μη Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Νομίζω ότι και εάν όλες οι πλευρές, τόσο η FIFA και η UEFA, όσο και η ελληνική κυβέρνηση συζητήσουν σοβαρά για το θέμα, νομίζω ότι θα βρεθεί λύση. Το πρόβλημα δεν είναι αυτό καθ’ αυτό το αυτοδιοίκητο. Έχω αντιταχθεί πάρα πολλές φορές στο αυτοδιοίκητο. Αυτό που η ίδια η ΕΠΟ είχε καταστρατηγήσει. Διότι εάν το δει κανένας στην πραγματική του διάσταση, δεν δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα, ίσα ίσα λύνει προβλήματα. Δυστυχώς τόσα χρόνια η ΕΠΟ παρερμήνευσε συνειδητά τις διατάξεις του αυτοδιοίκητου υπό τη δαμόκλεια σπάθη κάθε φορά της FIFA.

Δεν σφίγγει ο κλοιός για την ΕΠΟ μετά από τα τελευταία γεγονότα;
Δυστυχώς, όλα επικεντρώνονται για τα όσα δεινά έχει υποστεί και σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο γύρω από την Ομοσπονδία. Κατά την άποψη μου όχι άδικα. Εάν η ΕΠΟ αναλογιστεί ότι κάποια στιγμή πρέπει το ποδόσφαιρο της χώρας μας να αλλάξει ρότα και να μπει στη λογική να φέρει τον κόσμο στα γήπεδα με ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα, όλοι θα είναι κερδισμένοι. Και οι επιχειρηματίες και η Ομοσπονδία και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και οι φίλαθλοι. Αντί όμως να κατέβει σε μια τέτοια λογική σύγκλησης, η ΕΠΟ ακολουθεί διαφορετικό δρόμο. Νομίζω πως θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων, επειδή η κοινή γνώμη έχει γυρίσει την πλάτη στο ελληνικό ποδόσφαιρο να το κάνει αυτό. Επιβάλλεται θα έλεγα εάν θα θέλαμε να δούμε ξανά στοιχειωδώς σοβαρούς ανθρώπους στα γήπεδα.

Όσον αφορά τις εκλογές της ΕΠΣΜ, πρέπει να σταματήσει η παροχολογία των παραγόντων;
Η άποψη μου απηχεί και την άποψη όλου του κόσμου. Οι εκλογές πρέπει να γίνονται στη βάση των επιχειρημάτων. Αφενός για αυτούς που διοικούν τι έχουν πετύχει μέχρι τώρα και εάν υπάρχει θετικό πρόσημο και αφετέρου τι είναι αυτό το επιπλέον που θέλουν να κάνουν. Για αυτούς που δεν διοικούν τι είναι αυτό που υπόσχονται και κυρίως πως θα το πραγματοποιήσουν, διότι ο κόσμος δεν τρώει «κουτόχορτο».

Η εικόνα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αντικατοπτρίζεται στη φωτογραφία ποδοσφαιριστών που φωτογραφήθηκαν με χειρουργικές μάσκες επειδή ακόμα παίζουν σε «ξερό» γήπεδο;
Η διαμαρτυρία των ποδοσφαιριστών της συγκεκριμένης ομάδας ήταν αν μη τι άλλο πρωτότυπη και είχαν δίκιο. Δεν μπορεί οι ποδοσφαιριστές εν έτει 2015 να αγωνίζονται σε ξερά γήπεδα. Υπάρχουν πολλά ξερά γήπεδα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αυτό το θέμα λύθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από 15 χρόνια και δεν υπάρχει πλέον ξερό γήπεδο. Δεν γίνεται αγώνας σε ξερό γήπεδο. Τολμήσαμε και κάναμε συγκεκριμένα πράγματα για αυτό. Έχω την άποψη ότι όλοι οι συνάδελφοι των Ενώσεων Ποδοσφαιρικών Σωματείων πρέπει να επικεντρωθούν στους ελκυστικούς χώρους άθλησης. Όταν ο γονιός φέρνει το παιδί του στο γήπεδο για να ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο προφανώς βλέπει και που το πηγαίνει, σε ποιες συνθήκες θα αγωνίζεται. Όταν αυτές οι συνθήκες δεν είναι κατάλληλες, τότε θα στρέψει το παιδί κάπου αλλού και δεν θα το πάει στο ποδόσφαιρο.

Ποια είναι τα προβλήματα της επόμενης μέρας των εκλογών στην ΕΠΣΜ;
Αυτό που διέρχεται σήμερα η ελληνική κοινωνία και δεν είναι άλλο από την οικονομική κρίση, αγγίζει και το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας. Άρα αυτό που πρέπει να κάνει η Πολιτεία είναι να στρέψει το βλέμμα της πάνω από το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Άκουσα με ικανοποίηση τις δηλώσεις Κοντονή περί ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, αλλά επιτρέψτε μου να κρατώ τις επιφυλάξεις μου γιατί αυτά τα έχω ακούσει από πολλούς υπουργούς. Επιτέλους το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο πρέπει να πάρει αυτό που δικαιούται.

Ποια είναι αυτά που θα ζητήσετε εφόσον εκλεγείτε;
Υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από την ΕΠΣΜ για την επιχορήγηση των σωματείων μιας και μιλάμε για τη σχέση της με την Πολιτεία. Στη Θεσσαλονίκη από το 1985 έχουμε περίπου 600 τμήματα υποδομής. Δεν μπορεί να μην επιχορηγείται το σωματείο που κάνει το έργο που δεν κάνει κανένας άλλος. Θα πρέπει να συνδέσει η Πολιτεία την επιχορήγηση προς τα ερασιτεχνικά σωματεία με βάση την πραγματική δουλειά που κάνει στα τμήματα υποδομής. Για παράδειγμα ένα σωματείο της Α1 Κατηγορίας, γιατί να πάρει μεγαλύτερη επιχορήγηση από ένα σωματείο της Γ’ κατηγορίας που διατηρεί δύοκαι τρία τμήματα υποδομής. Η Πολιτεία πρέπει να επιβραβεύσει τα σωματεία που έχουν θέσει το βασικό σκοπό του ερασιτεχνικού αθλητισμού. Την καλλιέργεια και τη διάδοση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου που δεν μπορεί να γίνει χωρίς πόρους.

 

 

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ