, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η ιδιωτική οικονομία βουλιάζει και η κυβέρνηση… σφυρίζει αδιάφορα

 
Κατερίνα Μάρκου
της Κατερίνας Μάρκου*
Τα μεγάλα «λουκέτα» των τελευταίων μηνών έχουν ταράξει συθέμελα την ελληνική οικονομία. Χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί ενώ οι οφειλές που αφήνουν πίσω τους σε προμηθευτές, τράπεζες και το Δημόσιο απειλούν με ντόμινο ανυπολόγιστων συνεπειών ακόμα και τις υγιείς επιχειρήσεις. Οι φήμες στην αγορά αναφέρουν ότι σύντομα θα καταρρεύσουν και άλλες μέχρι πρότινος κραταιές επιχειρήσεις.  Η αντίδραση του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης σε όλα αυτά; Το σχέδιο για τη θωράκιση της οικονομίας από τις συστημικές συνέπειες της κατάρρευσης των μεγάλων εταιρειών; Ακόμα το ψάχνουμε.
Από το 2008 έως σήμερα έχουν χαθεί 244.714 επιχειρήσεις και 842.670 θέσεις εργασίας, ενώ, σε όρους προστιθέμενης αξίας, η απώλεια ανέρχεται σε 30 δις προϊόντος. Από το 2012 μέχρι το 2015, τουλάχιστον 1.940 εταιρείες προσέφυγαν στη διαδικασία του άρθρου 99. Στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο εξάμηνο του 2016, 459 επιχειρήσεις ανέστειλαν τις εργασίες τους. Την ίδια περίοδο, έκαναν έναρξη μόλις 188 επιχειρήσεις. Σίγουρα, δεν πρέπει να αγνοούμε τις διαχρονικές δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας: το στρεβλό παραγωγικό μοντέλο, η γραφειοκρατία αλλά και η ανάπτυξη μιας παρασιτικής και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας, σε βάρος των υγιών επιχειρήσεων.
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο δεν έκανε κάτι για όλα αυτά, αλλά «βύθισε» την οικονομία ακόμα πιο χαμηλά, στο πλαίσιο της «περήφανης» διαπραγμάτευσης, που οδήγησε στην επιβολή των capital controls και κράτησε την οικονομία στάσιμη σε λιμνάζοντα νερά για ολόκληρο το 2015. Ας μη γελιόμαστε: το κλείσιμο των επιχειρήσεων είναι το πραγματικό κόστος της διαπραγμάτευσης.
Την ίδια στιγμή, η ιδιωτική κατανάλωση διαρκώς μειώνεται. Ήδη, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το πρώτο τρίμηνο του 2016, έχει υποχωρήσει κατά 0,7% σε σχέση με το προηγούμενο και κατά 2% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2015, μετά από ανοδική τάση το 2014.  Όλα αυτά πριν την επιβολή της έκτης κατά σειρά αύξησης του ΦΠΑ από το 2009 καθώς και νέων έμμεσων φόρων (σταθερή τηλεφωνία, διαδίκτυο, συνδρομητική τηλεόραση). Για να καταλάβουμε την επίδραση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων, σε ένα μέσο καλάθι, σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ, ο ΦΠΑ αντιστοιχεί στο 17,3% του κόστους, από 12,5% το 2012, τη στιγμή που στην πιο ακριβή Γαλλία, για παράδειγμα, είναι στο 9,1%. Ο λόγος είναι προφανής: οι καταναλωτές δεν ξοδεύουν γιατί φοβούνται. Φοβούνται τόσο την επικείμενη φοροκαταιγίδα (γιατί τα χειρότερα έρχονται από την 1/1/2017) όσο και την αβεβαιότητα και το πολιτικό ρίσκο που λέγεται… ΣΥΡΙΖΑ.
Ενώ η ιδιωτική οικονομία βουλιάζει υπό το βάρος της επταετούς ύφεσης, των υψηλών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, του υψηλού ενεργειακού κόστους, της χαμηλής ζήτησης και της τραπεζικής αστάθειας, η κυβέρνηση σφυρίζει αδιάφορα. Προτάσσει θέματα ήσσονος σημασίας που θεωρεί ότι την ευνοούν επικοινωνιακά, όπως τον εκλογικό νόμο ή τις τηλεοπτικές άδειες (αλήθεια, πόσους νέους άνεργους θα δημιουργήσει με το κλείσιμο των καναλιών;) για να καλύψει την απόλυτη έλλειψη σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Αν δεν ξεπεράσει άμεσα η κυβέρνηση την «αλλεργία» της απέναντι στην παραγωγική οικονομία και τις επιχειρήσεις, αν δεν γίνουν άμεσα ενέργειες για επαναφορά στην κανονικότητα, ιδίως όσον αφορά τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, τότε σύντομα θα χαθεί κάθε ελπίδα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
 *Η κ. Μάρκου είναι βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.