, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η ιστορία του φαγητού στη Θεσσαλονίκη

FOOD
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Μια μοναδική γαστρονομική εμπειρία είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν οι Θεσσαλονικείς την περασμένη Τετάρτη στα πλαίσια του Food Festival του Mediterranean Cosmos, με την εκπομπή «EAT: The Story of Food» του National Geographic Channel. Ξεκινώντας από την αρχαία ιστορία, φτάνοντας στις πιο πρόσφατες διατροφικές συνήθειες η εκπομπή παρουσιάζει για πρώτη φορά πώς η πιο βασική ανάγκη, έφτασε να διαμορφώσει την ιστορία και τον πολιτισμό του ανθρώπου.
Ο διεθνώς αναγνωρισμένος chef, γνωστός για το πάθος του με τη μαγειρική, Χριστόφορος Πέσκιας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης, επέβλεψε ένα live cooking session δημιουργώντας 6 εκπληκτικά εδέσματα εμπνευσμένα από τα 6 επεισόδια της εκπομπής «EAT: The Story of Food»! Κρέας, ψάρι και θαλασσινά, ζάχαρη και γλυκά, «ένοχες» απολαύσεις, σπόροι από τη Γη και μεγάλες προσωπικότητες από την ιστορία του φαγητού επηρεάζουν κάθε μια από τις 6 δημιουργίες του γνωστού chef.
Βοηθός του κ. Πέσκια σε αυτό το γευστικό ταξίδι, ήταν η γνωστή food blogger Madame Ginger κατά κόσμον, Μαριλού Παντάκη.
Από τις δημόσιες σχέσεις στη μαγειρική!
Η γνωστή foodblogger και σεφ Madame Ginger ή αλλιώς Μαριλού Παντάκη μίλησε στην Karfitsa για το πρωτοποριακό «μάθημα» μαγειρικής που παρουσίασε ο γνωστός σεφ Χριστόφορος Πέσκιας. «Στα πλαίσια της σειράς Eat the story of food, προσπαθούμε να αναδείξουμε κάποια πράγματα για την ιστορία του φαγητού, να μιλήσουμε για την ιστορία βασικών υλικών όπως η σοκολάτα ή η πατάτα και να φτιάξουμε συνταγές που έχουν να κάνουν με την εξέλιξη του φαγητού στο πέρασμα των χρόνων», τόνισε η Μαριλού που έχει γίνει πανελληνίως γνωστή από ένα blog, μέσω του οποίου εκδηλώνει την αγάπη της για τη μαγειρική. «Είναι σίγουρα κάτι πρωτοποριακό για τη Θεσσαλονίκη και για την Ελλάδα γενικότερα να συμμετέχει σε ένα τέτοιου είδους γαστρονομικό ντοκιμαντέρ», τόνισε η Madame Ginger.
F1
Το foodblogging μπορεί στο εξωτερικό να είναι ευρέως διαδεδομένο, όμως στην Ελλάδα κάνει ακόμα τα πρώτα του βήματα. Η Μαριλού Παντάκη ήταν μια από τις πρωτοπόρους στο χώρο, αφού άφησε τη δουλειά της στην Επικοινωνία και τις Δημόσιες Σχέσεις για να σπουδάσει μαγειρική και να μοιραστεί την αγάπη της για την κουζίνα μέσω του διαδικτύου. «Το foodblogging στην Ελλάδα εάν με ρωτούσατε πριν από τρία χρόνια θα σας έλεγα ότι σχεδόν δεν υπάρχει. Τώρα όμως θα έλεγα πως σιγά σιγά υπάρχει κόσμος που μαγειρεύει σπίτι του και επιδιώκει να μοιραστεί τα όσα κάνει με τον υπόλοιπο κόσμο στο διαδίκτυο», αναφέρει χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι το blog Madame Ginger δεν έχει γίνει ακόμα τουλάχιστον βιοποριστικό.
Όμως από ό,τι φαίνεται η κρίση έχει αλλάξει το πώς βλέπουν οι Έλληνες τη μαγειρική και την κουζίνα. «Γενικά τα τελευταία χρόνια, λόγω της κρίσης αλλά και λόγω του ότι η μαγειρική βρίσκεται στα πάνω της, υπάρχουν πολλές εκπομπές στην τηλεόραση, ο κόσμος μαγειρεύει περισσότερο και κυρίως οι νέοι, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα. Καταφέραμε για παράδειγμα να βάλουμε τον άντρα στην κουζίνα, κάτι που πιο παλιά δεν συνέβαινε. Αυτό μπορούμε να πούμε ότι είναι μια επιτυχία του foodblogging, που λειτουργεί και λίγο σαν οδηγός μαγειρικής για άτομα που δεν γνωρίζουν πολλά για την κουζίνα και θέλουν να μάθουν όπως για παράδειγμα οι φοιτητές», αναφέρει στην «Κ» η Μαριλού Παντάκη.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.