Η "Κ" σας ξεναγεί στα αρχαία του μετρό στη Βενιζέλου (φωτό) - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Η “Κ” σας ξεναγεί στα αρχαία του μετρό στη Βενιζέλου (φωτό)

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν βρέθηκε η "χρυσή τομή"

Υπέρ της απόσπασης των σημαντικών αρχαιοτήτων, που έχουν εντοπιστεί στο σταθμό «Βενιζέλου» του Μετρό Θεσσαλονίκης, και της επανατοποθέτησης τους ως σύνολο σε διαμορφωμένο επισκέψιμο χώρο του Σταθμού τάχθηκε πρόσφατα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) δίνοντας λύση στο ζήτημα που απασχολεί πόλη και φορείς τους τελευταίους μήνες.

Όπως έγινε γνωστό έπειτα από μαραθώνια συνεδρίαση, η οποία συνοδεύτηκε από στιγμές έντονης αντιπαράθεσης, αλλά και από πολλές ανταλλαγές απόψεων, το ΚΑΣ εξέτασε πιθανές λύσεις για τη ανάδειξη των αρχαιοτήτων που βρέθηκαν στο συγκεκριμένο σταθμό κατά τη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στη συζήτηση παρουσιάστηκαν έξι πιθανές λύσεις.

Από τις λύσεις αυτές, τόσο οι εισηγητές των αρμόδιων διευθύνσεων όσο και η οριακή πλειοψηφία των μελών του ΚΑΣ τάχθηκαν υπέρ του συνδυασμού των δύο, που είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τη διατήρηση της ενότητας των αρχαιοτήτων στο μέγιστο βαθμό. Πέρα των έξι αυτών προτάσεων, στο τραπέζι «έπεσαν» επίσης η διεξαγωγή αυτοψίας και η αναζήτηση δεύτερης γνώμης εμπειρογνωμόνων ως προς τη δυνατότητα της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων, που όμως δεν υπερίσχυσαν.

Στη συζήτηση παραβρέθηκε και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος επιχειρηματολόγησε υπέρ της διατήρησης των αρχαιοτήτων στον χώρο του σταθμού, εκφράζοντας ταυτόχρονα το όραμά του: τη δημιουργία ενός αρχαιολογικού πάρκου στο κέντρο της πόλης, με πεζοδρομήσεις και αναπλάσεις, που θα περιλαμβάνει, μαζί με τα Μνημεία του σταθμού, και τα υφιστάμενα της περιοχής, όπως το Μπεζεστένι, το Αλκαζάρ, η Πλατεία Διοικητηρίου, ο Άγιος Δημήτριος, η εκκλησία της Αχειροποιήτου και η Παναγία των Χαλκέων.

Σημειώνεται ότι από πλευράς Αττικό Μετρό, έγινε σαφές ότι το έργο βρίσκεται στο «κόκκινο» λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, προτείνοντας λύση με συνύπαρξη σταθμού και αρχαιοτήτων σε ποσοστό 85%, αλλά και με την παρουσία κυλιόμενων κλιμάκων και γυάλινου δαπέδου, που ωστόσο δεν «κέρδισε» τις εντυπώσεις. Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, που μίλησε μεταξύ άλλων για έναν ανοιχτό αρχαιολογικό χώρο, στον οποίο θα έχουν πρόσβαση όλοι και όχι μόνον οι επιβάτες του μετρό, καθώς και στην ανάγκη ύπαρξης μιας διεπιστημονικής επιτροπής που θα μελετά τις προτάσεις μία – μία και σταδιακά.

Δείτε φωτογραφίες της Karfitsa από τις αρχαιότητες που έχουν ανακαλυφθεί στο σταθμό στη Βενιζέλου: 

27022013410

27022013401

27022013402

27022013403 27022013404 27022013406 27022013407 27022013408 27022013409

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ