Η κακή διατροφή οδηγεί σε απώλεια όσφρησης - Karfitsa.gr
Υγεία

Η κακή διατροφή οδηγεί σε απώλεια όσφρησης

Δεν παχαίνουν μόνο... τα λιπαρά φαγητά

 

Τι-σχέση-έχει-η-μύτη-μας-με-την...-κβαντομηχανική

Σύμφωνα με τους επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα (FSU), είναι η πρώτη φορά που αποκαλύπτεται ισχυρή σχέση ανάμεσα στην κακή διατροφή και την απώλεια της όσφρησης, κάτι που εκτιμάται ότι το ίδιο θα συμβαίνει και στους ανθρώπους.Τα λιπαρά φαγητά εκτός του ότι παχαίνουν, προκαλούν σοβαρές δομικές και λειτουργικές αλλοιώσεις του ρινικού συστήματος, μια βλάβη που θεωρείται μη αναστρέψιμη.

 

Ειδικότερα πειράματα σε ποντίκια έδειξαν ότι όσα έτρωγαν πολλά λιπαρά είχαν πολύ λιγότερες πιθανότητες να αναγνωρίζουν συγκεκριμένες μυρωδιές, διότι με τον καιρό έχασαν το 50% των εγκεφαλικών κυττάρων που αναγνωρίζουν τα οσφρητικά ερεθίσματα.

 

Όπως γράφουν οι ερευνητές στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης» που εκδίδει η αμερικανική Εταιρεία Νευροεπιστήμης (SFN), χώρισαν τα ποντίκια σε δύο ομάδες, η μία εκ των οποίων τρεφόταν με πολλά λιπαρά και η άλλη όχι. Οι ερευνητές άρχισαν να εκπαιδεύουν τα ποντίκια να συσχετίζουν μία συγκεκριμένη μυρωδιά με μία επιβράβευση (όταν αναγνώριζαν τη μυρωδιά, τους έδιναν νερό), διαπιστώνοντας κατ’ αρχήν πως η εκπαίδευση αυτή ήταν πιο δύσκολη σε εκείνα που έτρωγαν τα πολλά λιπαρά. Στη συνέχεια, οι ερευνητές άλλαξαν τη μυρωδιά, για να αξιολογήσουν την προσαρμοστική ικανότητα των ζώων.

 

Και πάλι, τα ποντίκια που έτρωγαν πολλά λιπαρά δυσκολεύτηκαν να μάθουν τη νέα μυρωδιά. Όταν, εξάλλου, οι ερευνητές άλλαξαν τη διατροφή των ζώων, ώστε όλα να τρέφονται φυσιολογικά, δεν βελτιώθηκε η όσφρηση εκείνων που είχαν ταϊστεί επί μήνες με πολλά λιπαρά.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ