Η… καλή πράξη ενός δημάρχου! - Karfitsa.gr
Κοινωνία

Η… καλή πράξη ενός δημάρχου!

Τι έκαναν και θα θυμούνται για πάντα οι τοπικοί μας άρχοντες;

dimarxeio

«Κάνε το καλό και ρίξ’ το στο… γιαλό» λέει ο θυμόσοφος λαός και αυτό φαίνεται πως κάνουν οι δήμαρχοι του νομού Θεσσαλονίκης. Λίγες ώρες πριν εκπνεύσει το 2015 η Karfitsa επικοινώνησε με όλους τους «τοπικούς άρχοντες» του νομού και τους ζήτησε να μιλήσουν για την… καλή πράξη που έκαναν φέτος.

του Βαγγέλη Στολάκη

Οι περισσότεροι μιλούν για αποφάσεις και προγράμματα που υλοποιούν αυτοί και οι διοικήσεις τους στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο βελτιώνουν τη δύσκολη καθημερινότητα των δημοτών τους. Υπάρχουν βέβαια και ορισμένοι που αναφέρονται σε περιστατικά μεμονωμένα που θα μείνουν χαραγμένα στο μυαλό τους! Ποιοι αιρετοί είναι λοιπόν, παράδειγμα προς μίμηση;

Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Θεόδωρος Παπαδόπουλος

Ως καλή πράξη της χρονιάς που φεύγει ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος αναφέρει την πρόσφατη επίσκεψή του στην ψυχιατρική κλινική της «Αγίας Μαρίνας». «Κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες γιορτινές πηγαίνουμε μαζί με το Σύλλογο Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Θέρμης στους τροφίμους και τους δίνουμε δώρα. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τη χαρά που κάνουν. Μας γεμίζουν κουράγιο να συνεχίσουμε το έργο μας» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Μίμης Φωτόπουλος

Μίμης Φωτόπουλος

Για τον δήμαρχο Δέλτα, Μίμη Φωτόπουλο η καλύτερη πράξη της χρονιάς που φεύγει είναι η δημιουργία του κοινωνικού παντοπωλείου, του κοινωνικού φαρμακείου και του κοινωνικού φροντιστηρίου στον δήμο του. «Όλες αυτές οι δομές λειτουργούν στο δήμο μας. Εκτιμώ ότι στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε όλοι μας, εμείς ως δήμος μπήκαμε μπροστά για να σταθούμε και να συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας» σχολιάζει στην Karfitsa ο κ. Φωτόπουλος και συμπληρώνει ότι θεωρεί και… καλή πράξη του 2015 το ότι ξεκίνησαν οι εργασίες σε τρία σχολεία της περιοχής.

Λάζαρος Κυρίζογλου

Λάζαρος Κυρίζογλου

«Το 2015 ήταν μια χρονιά δύσκολη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εκτός από τις περικοπές των πόρων που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια προστέθηκαν και νέες περικοπές από την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας» αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. Στην ερώτηση ποια ήταν η δική του… καλή πράξη για το 2015 απαντά με… έργα! «Σε δύσκολες συνθήκες καταφέραμε να υλοποιήσουμε όλα τα έργα μας που είχαμε εντάξει στο ΕΣΠΑ, όπως είναι το Πολιτιστικό Κέντρο και το Θέατρο «Σοφία Βέμπο» στους Αμπελόκηπους, έργο ύψους πέντε εκατομμυρίων ευρώ. Επίσης ολοκληρώσαμε ένα έργο αστικής ανάπλασης. Φυτέψαμε νέα δέντρα, δημιουργήσαμε χώρους διασκέδασης και άθλησης και αλλάξαμε την εικόνα της περιοχής» αναφέρει ο κ. Κυρίζογλου. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας συμπληρώνει ότι την περασμένη χρονιά από την αγορά οχημάτων και εργαλείων νέας τεχνολογίας κατάφερε να μειώσει τους ρύπους στην περιοχή του αλλά και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων του. «Στον κοινωνικοπρονοιακό τομέα δημιουργήσαμε καινούρια κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, προσφέροντας υπηρεσίες σε οικογένειες και κυρίως στα παιδιά. Δώσαμε επίσης ιδιαίτερη βαρύτητα στην υγεία των δημοτών μας. Έχουμε συμβουλεύσει και περιθάλψει ιατρικά περισσότερους από εξήντα χιλιάδες πολίτες. Στηρίζουμε επίσης τους άνεργους και όσους δεν έχουν να φάνε μέσα από τα συσσίτια της εκκλησίας. Τέλος, στέλνουμε φαγητά σε οικογένειες με διανομή κατ’ οίκον ώστε τα παιδιά να βρίσκουν φαγητό όταν γυρνούν από το σχολείο» λέει ο κ. Κυρίζογλου. «Υπάρχουν και ένα σωρό άλλες πράξεις στις οποίες δεν θέλω να αναφερθώ. Άλλωστε όταν κάνει κάτι το δεξί χέρι δεν πρέπει να το ξέρει ούτε τα’ αριστερό» καταλήγει ο δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης.

Σίμος Δανιηλίδης

Σίμος Δανιηλίδης

Άκουσε τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα και μετά επέστρεψε απευθείας στο γραφείο του για δουλειά! Ο λόγος για τον δήμαρχο Νεάπολης Συκεών Σίμο Δανιηλίδη, ο οποίος απαντώντας στην ερώτηση ποια είναι η δική του καλή πράξη για φέτος δηλώνει πως έκανε μέχρι την τελευταία στιγμή του έτους τα πάντα για να μην χαθούν πολύτιμα κονδύλια για το δήμο. «Μέχρι και την τελευταία ώρα του 2015 είμαστε σε επαφή με τα αρμόδια υπουργεία προκειμένου να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για τις κοινωνικές δομές του δήμου, όπως είναι το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, οι παιδικοί βρεφικοί σταθμοί και τα Κέντρα Απασχόλησης. Φυσικά, όλα τα έργα υποδομής που υλοποιούμε στον δήμο μας γίνονται για την καλυτέρευση της ζωής των δημοτών μας» καταλήγει ο κ. Δανιηλίδης.

Δημήτρης Δεμουρτζίδης

Δημήτρης Δεμουρτζίδης

Στις προσπάθειες που καταβάλει μαζί με τους συνεργάτες του ώστε την περίοδο της οικονομικής κρίσης να μπορούν όλο και περισσότεροι πολίτες να λαμβάνουν δωρεάν υπηρεσίες από τις κοινωνικές δομές του δήμου Παύλου Μελά, αναφέρεται ο Δημήτρης Δεμουρτζίδης. «Θεωρούμε σημαντικό τον εμβολιασμό που κάνουμε κάθε δυο μήνες σε όλα τα ανασφάλιστα παιδάκια του δήμου» λέει. Και συμπληρώνει: «προσπαθούμε επίσης με διάφορους τρόπους να κρατήσουμε ανοικτά τα μαγαζιά της περιοχής μας και δίνουμε κίνητρα για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στα όρια του δήμου Παύλου Μελά». Ο κ. Δεμουρτζίδης τονίζει επίσης ότι με πρωτοβουλία της διοίκησής του έχει καθιερωθεί το δεκατιανό γεύμα στα σχολεία της περιοχής.

Θεοδόσης Μπακογλίδης

Θεοδόσης Μπακογλίδης

«Το 2015 και για τη χώρα και για την αυτοδιοίκηση ήταν χρονιά δύσκολη. Η Καλαμαριά στάθηκε όρθια. Καταφέραμε να κρατήσουμε ανοικτές όλες τις υπηρεσίες του δήμου» αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης. Ο ίδιος εύχεται το 2016 να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός που κατατέθηκε από την διοίκησή του.

Γιάννης Μαυρομάτης

Γιάννης Μαυρομάτης

Για τον δήμαρχο Θερμαϊκού, Γιάννη Μαυρομάτη η καλή πράξη της χρονιάς ήταν η ευαισθητοποίηση της διοίκησης απέναντι στους δημότες που σήκωσαν το μεγαλύτερο φορτίο της κρίσης. «Βοηθήσαμε ανθρώπους που πραγματικά είχαν ανάγκη. Θεωρήσαμε ότι σε χαλεπούς καιρούς είναι προτιμότερο να βοηθάμε τους ανθρώπους που έπεσαν να σηκωθούν. Με τη δημιουργία κοινωνικών δομών όπως είναι: το συσσίτιο, το παντοπωλείο, το φροντιστήριο και το φαρμακείο καταφέραμε να στηρίξουμε περισσότερους από 3.000 συνδημότες μας. Μειώσαμε επίσης τα δημοτικά τους τέλη κατά 50%. Αυτή ήταν η καλύτερη πράξη που κάναμε» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαυρομάτης.

Γιάννης Τσουκνιδάς

Γιάννης Τσουκνιδάς

«Σε μια εποχή πολύ δύσκολη που η Τοπική Αυτοδιοίκηση κλήθηκε να σηκώσει βάρη που δεν της αναλογούν η καθημερινότητα των πολιτών είναι πιο δύσκολη» αναφέρει ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Γιάννης Τσουκνιδάς και απαριθμεί τα έργα υποδομών που υλοποιεί η διοίκησή του προς όφελος των δημοτών. «Τρέχουμε να προλάβουμε να εκταμιεύσουμε εκατομμύρια ευρώ. Η προσπάθειά μας είναι να βρούμε χρήματα για να υλοποιήσουμε έργα» καταλήγει ο κ. Τσουκνιδάς.

Πέτρος Σούλας

Πέτρος Σούλας

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Πέτρος Σούλας εκτιμά ότι η καλή πράξη του είναι η έμφαση που έδωσε στις κοινωνικές δομές του δήμου του. «Μέσα από τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου στηρίζουμε περισσότερους από χίλιους άπορους συνανθρώπους μας σε καθημερινή βάση. Οι προσπάθειές μας για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι έμπρακτες. Μέσα σε δεκαπέντε μήνες θέσαμε σε ουσιαστική λειτουργία το κοινωνικό ιατρείο με πενήντα ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που φροντίζουν όσους έχουν ανάγκη. Επίσης παρέχουμε βοήθεια σε ανασφάλιστους και όσους δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους» καταλήγει ο κ. Σούλας. Ο δήμαρχος μάλιστα ελπίζει ότι το 2016 οι δομές αυτές θα ενισχυθούν περισσότερο με τη συμβολή ιδιωτών.

Ιγνάτιος Καϊτεζίδης

kaitezidis

Μια εκδήλωση που έγινε στα τέλη του 2015 είναι αυτή που έχει αποτυπωθεί στο νου του δημάρχου Πυλαίας-Χορτιάτη, Ιγνάτιου Καϊτεζίδη. Όπως αναφέρει στην Karfitsa ο κ. Καϊτεζίδης εκτός από την ολοκλήρωση μεγάλων έργων – όπως είναι το κολυμβητήριο, το αθλητικό κέντρο κ.α.- τα οποία θεωρεί… καλές πράξεις προς τους δημότες αναφέρεται σε μια συναυλία που πρόσφατα έδωσαν στο δήμο του παιδιά από την εταιρία Σπαστικών Βόρειας Ελλάδας . «Πραγματικά την συναυλία αυτή θα την κουβαλάμε στην ψυχή μας. Είδαμε παιδάκια με προβλήματα να τραγουδούν ωραία και να παίζουν μουσικά όργανα. Ήταν παιδιά που υπό άλλες συνθήκες θα νομίζαμε ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα. Τους φιλοξενήσαμε στο χώρο μας για να δώσουν τη δική τους συναυλία και τα μηνύματα αγάπης» αναφέρει ο κ. Καϊτεζίδης.  «Κάθε έργο όμως που τελειώνει και δίνει χαρά στους συμπολίτες μας και στα μικρά παιδιά είναι μια πράξη που μας κάνει να χαιρόμαστε» καταλήγει ο δήμαρχος.

Διαμαντής Λιάμας

Διαμαντής Λιάμας

«Οι καλές πράξεις απέναντι σε συνανθρώπους μας, οφείλουν να μένουν κρυφές και είναι ίσως καλό να μη διατυμπανίζονται, άλλωστε “κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό” όπως λέει ο σοφός λαός μας» αναφέρει στην Karfitsa ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας.  Ο ίδιος βέβαια εκτιμά ότι «με οδηγό την χρηστή διοίκηση και την καθαρή συνείδηση, μπορούμε με ορθές και δίκαιες αποφάσεις να ωφελήσουμε τον δήμο και τους δημότες μας. Σε αυτή την κατεύθυνση επιδιώκω να κινηθώ και προσωπικά και για  την επόμενη χρονιά».

Γιάννης Καραγιάννης

Γιάννης Καραγιάννης

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης δεν μιλά για μια δική του καλή πράξη, αλλά για μια καλή πράξη όλων των δημοτών του δήμου του. «Μέχρι σήμερα καταφέραμε να συγκεντρώσουμε 10.000 ευρώ από τα συνολικά 30.000 ευρώ που απαιτούνται για να κάνει ορθοπεδική επέμβαση ένα κοριτσάκι τέταρτης τάξης δημοτικού σχολείου. Ήδη έχει κάνει επέμβαση στην καρδούλα της και τώρα την βοηθάμε να σταθεί στα πόδια της» αναφέρει ο δήμαρχος Λαγκαδά. Σχολιάζει μάλιστα ότι το 2015 η διοίκησή του έριξε βάρος σε ζητήματα κοινωνικής πολιτικής προς όφελος των πολιτών.

Αστέριος Γαβότσης

Αστέριος Γαβότσης

Ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, γιατρός στο επάγγελμα δεν θα μπορούσε να μην είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος στις ανάγκες των συμπολιτών του. «Καθημερινά βιώνω τις δύσκολες καταστάσεις που περνούν δεκάδες δημότες μας. Οι προσπάθειες όλων μας για τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων είναι συνεχείς», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Γαβότσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, καλές πράξεις θα πρέπει να θεωρηθούν και τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως η λύση του προβλήματος στη λεγόμενη στροφή του τρελού, η μεταφορά νερού στη Μυγδονία κ.α. «Τα έργα υποδομών που υλοποιούμε πιστεύω ότι μπορούν να θεωρηθούν καλές πράξεις προς τους δημότες μας» καταλήγει ο κ. Γαβότσης.

Σημειώνεται πως η Karfitsa επικοινώνησε και με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος όμως δήλωσε… “απροετοίμαστος” για να απαντήσει στην ερώτηση.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ