, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η καλλονή που έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους (ΦΩΤΟ)

diplarakou 3
Στις 6 Φεβρουαρίου του 1930, μια Ελληνίδα στέφθηκε Μις Ευρώπη στα καλλιστεία που έγιναν στο Παρίσι. Ήταν η Αλίκη Διπλαράκου, μια νεαρή καλλονή με καταγωγή από τη Μάνη που είχε εκλεγεί Μις Ελλάς και γι’ αυτό εκπροσώπησε την Ελλάδα στα ευρωπαϊκά καλλιστεία.
Η ιδέα των καλλιστείων γεννήθηκε το 1920 στο Καζίνο Ντε Παρί της γαλλικής πρωτεύουσας. Οι Ευρωπαίοι αγκάλιασαν αμέσως τον θεσμό που εξαπλώθηκε σε όλη την ήπειρο. Στη χώρα μας οι διαγωνισμοί ομορφιάς ξεκίνησαν το 1929. Πρωτοπόροι ήταν οι δημοσιογράφοι, που είχαν αρχικά την ιδέα, την οποία στήριξε η Ένωση Συντακτών.
Η Διπλαράκου, που κέρδισε με άνεση τον τίτλο της Μις Ελλάς το 1930, λίγο έλειψε να μη συμμετάσχει καν. Ο λόγος ήταν οι συγγενείς της, που σαν γνήσιοι Μανιάτες, αρχικά θεώρησαν ότι η συμμετοχή στον διαγωνισμό ομορφιάς ήταν προσβλητική για την τιμή της κοπέλας. Όταν, όμως, η όμορφη Αλίκη κέρδισε τον τίτλο, σε ηλικία μόλις δεκατεσσάρων ετών, οι συγγενείς καμάρωναν και λίγο αργότερα, όταν κλήθηκε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, την αποθέωσαν. Οργάνωσαν ολόκληρη τελετή στον σταθμό του τρένου για να την αποχαιρετίσουν, όταν αναχώρησε για το Παρίσι. Ο διαγωνισμός έγινε στην όπερα της γαλλικής πρωτεύουσας, παρουσία του Γάλλου πρόεδρου, του πρωθυπουργού κι άλλων προσωπικοτήτων, που εκτιμούσαν την ομορφιά και μια καλή κοσμική βραδιά!
Όλοι εκτίμησαν την απείρου κάλλους Ελληνίδα, που καταχειροκροτήθηκε όταν βγήκε στη σκηνή. Το αποτέλεσμα τη δικαίωσε κι έκανε περήφανη ολόκληρη τη χώρα. Εξελέγη Μις Ευρώπη. Ήταν μια εποχή που τα καλλιστεία έχαιραν εκτίμησης και οι διακρίσεις αντιμετωπίζονταν σαν εθνικές νίκες. Ακόμα και ο Ελευθέριος Βενιζέλος, που είχε γνωρίσει τη νεαρή καλλονή στις Σπέτσες δήλωσε: «Η ανακήρυξις αύτη αποτελεί αναμφισβητήτως μιας ελληνική δόξαν, δια την οποίαν εκφράζω τη χαρά μου». Ένας Γάλλος γλύπτης τη χαρακτήρισε καινούρια Αφροδίτη της Μήλου και ο παρισινός Τύπος «ανάσταση της ελληνικής ομορφιάς».
diplarakou2
Στην εφημερίδα Ακρόπολις, ο γόης της δημοσιογραφίας Σπύρος Μελάς, έγραψε για τη Διπλαράκου: «Η νικήσασα στα ευρωπαϊκά καλλιστεία δεσποινίς Διπλαράκου συνδυάζει μόρφωση, ευφυίαν και ωραιότητα. Προ πάντων θεσπεσίαν ωραιότητα! Η νίκη της είναι εθνική!» Το 1930, η Ελλάδα ήταν τελευταία στην Ευρώπη. Η Διπλαράκου όμως πρώτη. Στην επιστροφή της αποθεώθηκε. Στα ρεπορτάζ της εποχής την περιέγραφαν σαν μια θρυλική θεά. Την πρωτομαγιά στις Δελφικές γιορτές, ο Άγγελος Σικελιανός την επέλεξε για τον ρόλο της Ωκεανίδας στον Προμηθέα. Την ίδια χρονιά, πήρε μέρος και στα διεθνή καλλιστεία «Μις Υφήλιος», που πραγματοποιήθηκαν στη Βραζιλία και αναδείχθηκε δεύτερη, μετά τη Μις Βραζιλία, Γιολάντα Περέιρα. Η Διπλαράκου ήταν γλωσσομαθής, πράγμα σπάνιο για την εποχή της. Μιλούσε άπταιστα αγγλικά, γαλλικά και ιταλικά.
Λίγα χρόνια μετά τη συμμετοχή και εκλογή στα καλλιστεία, η όμορφη Αλίκη απασχόλησε ξανά τον Τύπο της εποχής, καθώς έσπασε το άβατο του Αγίου Όρους. Ενώ ήταν φιλοξενούμενη σε θαλαμηγό ενός εφοπλιστή, κατάφερε, ντυμένη άντρας, να πείσει έναν μοναχό και με τη βοήθειά του έπιασε για λίγο λιμάνι στην αθωνική πολιτεία.
Η Αλίκη Διπλαράκου παντρεύτηκε δύο φορές. Την πρώτη με έναν Γάλλο αεροπόρο και επιχειρηματία, με τον οποίο απέκτησε έναν γιο και τη δεύτερη με τον Άγγλο Σερ Τζον Ράσελ, με τον οποίο απέκτησε άλλα δύο παιδιά. Από τον γάμο αυτό «κέρδισε» τον τίτλο της Λαίδης. Κατά τη διάρκεια της ζωής της έκανε αρκετές περιοδείες, κατά τις οποίες έδινε διαλέξεις για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Η Αλίκη Διπλαράκου έφυγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 2002.
diplarakou
mixanitouxronou.gr
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.