Η Κατερίνα Νοτοπούλου στην karfitsa: Η κυβέρνηση απεδείχθη άκρως επικίνδυνη - Karfitsa.gr
Πρόσωπα

Η Κατερίνα Νοτοπούλου στην karfitsa: Η κυβέρνηση απεδείχθη άκρως επικίνδυνη

Βολές κατά της κυβέρνησης για την διαχείριση της πανδημίας εξαπολύει σε συνέντευξη της στην karfitsa η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Κατερίνα Νοτόπουλου, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο για μια Θεσσαλονίκη στα αζήτητα.

Συνέντευξη στον Γιώργο Νεοχωρίτη

Πως σχολιάζετε τη συνολική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση;
Το αν η κυβέρνηση διαχειρίστηκε ορθώς την πανδημία το καταμαρτυρούν τα στοιχεία. Η χώρα «έκλεισε» στο πρώτο κύμα με 30 νεκρούς και σήμερα θρηνούμε περισσότερους από 12.000. Η κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη δεν έπραξε όσα όφειλε απέναντι στους πολίτες. Εμμονικά και στο βωμό εξυπηρέτησης συγκεριμένων συμφερόντων δεν ενίσχυσε το ΕΣΥ, δεν αξιοποίησε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και αδιαφόρησε για την αξιόπιστη ιχνηλάτηση και στέρησε τη δυνατότητα δωρεάν testing. Ενώ στην πανδημία όφειλε να θωρακίσει το κοινωνικό κράτος και τις δημόσιες υπηρεσίες δεν ενίσχυσε καν το τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή τα σχολεία! Εργαλειοποίησε την επιτροπή ειδικών, τρέλανε τους πολίτες με τα αντιφατικά μηνύματα. Τα παραδείγματα πολλά. Μιλούσε για ατομική ευθύνη αλλά όποιος με ευθύνη ασυμπτωματικός έμπαινε σε καραντίνα τιμωρούνταν με απλήρωτες υπερωρίες. Αναξιόπιστοι και σε σχέση με τους εμβολιασμούς. Aσκήθηκε έντονη και άδικη κριτική κατά του Αλέξη Τσίπρα για το «ξεστοκάρισμα» των εμβολίων της Astrazeneca. Και τελικά τι βλέπουμε σήμερα μερικούς μήνες μετά; Ότι σταματά το εμβόλιο στους κάτω των 60 ετών. Τη στιγμή που άνοιξε η πλατφόρμα για τους 30-40 έσπευσαν αυτές οι ηλικιακές ομάδες να εμβολιαστούν μαζικά. Μερικές εβδομάδες μετά σταματά το εμβόλιο για τους κάτω των 60! Πως να εμπιστευτούν ξανά αυτοι οι άνθρωποι την κυβέρνηση όταν παίζει με την ίδια τους τη ζωή; Οι πολίτες δεν χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην Επιστήμη, ευτυχώς! Έχασαν όμως την εμπιστοσύνη τους στην κυβέρνηση καθώς απεδείχθη άκρως επικίνδυνη.

Η θερινή τουριστική περίοδος άρχισε. Πού τοποθετείτε τον «πήχη» προσδοκιών;
Είναι τέτοια η αβεβαιότητα, που φέτος κερδισμένοι θα είμαστε αν καταφέρουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις απώλειες. Η κακή επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, οδήγησε βασικές χώρες αγορές, όπως η Μ. Βρετάνια και οι ΗΠΑ να επιβάλλουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, γεγονός που αποτελεί μεγάλο πλήγμα σε κρατήσεις και έσοδα. Μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό μας και η απόφαση της Ολλανδίας να βάλει σε πορτοκαλί λίστα τα νησιά του Αιγαίου. Οι άνθρωποι του τουρισμού εκπέμπουν SOS και η κυβέρνηση δεν έχει ούτε στρατηγική ούτε σχέδιο.Με αυτήν την αβεβαιότητα στις κρατήσεις, κάθε εκτίμηση είναι παρακινδευμένη. Ωστόσο, με βάση την σημερινή εικόνα- αφού απέχουμε ακόμη από το στόχο που είναι να πρασινίσει η χώρα- τα μεγέθη δεν αναμένεται να είναι πολύ διαφορετικά από το 2020. Οι κρατήσεις είναι ελάχιστες και δεν είναι εγγυημένες. Εισπράττουμε την αγωνία του κόσμου του Τουρισμού καθημερινά. Στην Κρήτη όπου βρέθηκα πρόσφατα και είναι βαρόμετρο για τον Τουρισμό μας, τα πράγματα δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξα.

Τι εικόνα σχηματίσατε από τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν; Πως βλέπετε την εξωτερική μας πολιτική στα ελληνοτουρκικά;
Είναι θετικό γεγονός η συμφωνία για αποκλιμάκωση της έντασης. Ωστόσο, αυτό αποτελούσε σκοπό και της Τουρκίας, αφενός για λόγους σχετικούς με την οικονομία και τον τουρισμό της, αφετέρου -και κυρίως- επειδή θέλει αυτήν την περίοδο να δίνει την εικόνα στη Δύση του «καλού παιδιού» που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το διάλογο. Εμείς θεωρούμε, ότι σε αυτή τη συγκυρία, θα έπρεπε, η δική μας πλευρά να επιδιώξει την ενεργητική εξωτερική πολιτική. Διαφορετικά, η Τουρκία αναβαθμίζει την εικόνα της στη Δύση χωρίς κόστος. Άλλωστε, ακόμη και την περίοδο αυτή, δεν λείπουν προκλήσεις. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι στο επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η ΕΕ συζητά μια πολύ σημαντική θετική ατζέντα με την Τουρκία, θα υπάρξει σημαντική βλάβη για τα συμφέροντα μας, εάν δεν διασυνδεθεί πλήρως η διαφορά μας με την Τουρκία με αυτή. Στο πλαίσιο αυτό έχει κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα, να εξαρτηθεί η ενεργοποίηση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης ΕΕ-Τουρκίας με την υποχρέωση της Άγκυρας να συμφωνήσει για την εκδίκαση της διαφοράς μας για τις θαλάσσιες οικονομικές ζώνες στη Χάγη.

Ποιες είναι οι πολιτικές αποφάσεις που θα δώσουν αναπτυξιακή ώθηση ώστε να ανακάμψει από την πανδημία η Θεσσαλονίκη;
Η Θεσσαλονίκη πάλι στα αζήτητα.
Καταλαβαίνετε ότι χωρίς σχέδιο και φροντίδα δεν μπορεί να υπάρχει ανάκαμψη. Χάνεται μια σημαντική ευκαιρία αυτή τη στιγμή με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης από όπου απουσιάζει η Θεσσαλονίκη. Η παρακαταθήκη που άφησε η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, με ένα πλέγμα παρεμβάσεων για τη δυναμική επανατοποθέτηση της πόλης στο διεθνή χάρτη, ως κόμβο οικονομικής ανάπτυξης και καινοτομίας, ξεχάστηκε. Το μετρό τώρα παραδέχονται ότι θα τελειώσει το 2025 (!) και αν, ενώ η πόλη θα στερηθεί τα αρχαία της Βενιζέλου, τη σπουδαία κληρονομιά της. Από την Σιδηροδρομική Εγνατία και το Εμπορευματικό κέντρο Γκόνου, έως το Μουσείο Ολοκαυτώματος, το Τεχνολογικό Πάρκο, αλλά και τις εμβληματικές αστικές αναπλάσεις του Μητροπολιτικού Πάρκου Μελά, του Κόδρα, της ανάπλαση της ΔΕΘ, το μόνο που έμεινε είναι τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα της ΝΔ.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

 

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ