Η κορυφαία Ελληνίδα σκιέρ… προσγειώνεται στo Karfitsa.gr - Karfitsa.gr
Αθλητισμός

Η κορυφαία Ελληνίδα σκιέρ… προσγειώνεται στo Karfitsa.gr

Το κορίτσι από τη Νάουσα, έρχεται με… φόρα από τη γιγαντιαία κατάβασή της στο σλάλομ του αλπικού σκι στους πρόσφατους Ολυμπιακούς στο Σότσι και… Του Θωμά Μίχου

Συνέντευξη στον Θωμά Μίχο

Να έχεις μία φίλη που τυγχάνει να είναι η κορυφαία Ελληνίδα σκιέρ, επίσης μία άλλη φίλη που είναι διαιτητής στο χάντμπολ, μία που σπουδάζει στα ΤΕΦΑΑ, μία που υπηρετεί στο λιμενικό σώμα και μία δημοτική σύμβουλο.

Και στην ατζέντα σου να μη  χρειάζεται παραπάνω από μία σειρά για να τα καταχωρήσεις όλα αυτά. Απλώς, γιατί η Σοφία Ράλλη είναι… (τουλάχιστον) πέντε σε… ένα.

Το κορίτσι από τη Νάουσα, έρχεται με… φόρα από τη γιγαντιαία κατάβασή της στο σλάλομ του αλπικού σκι στους πρόσφατους Ολυμπιακούς Αγώνες που έγιναν στο Σότσι και… προσγειώνεται στο karfitsa.gr. Ξέρετε, πολλές φορές όταν Ελληνες αθλητές και Ελληνίδες αθλήτριες γυρνάνε με μετάλλιο από το εξωτερικό, τότε αυτόματα τα φώτα και οι προβολείς στρέφονται πάνω τους.

Είναι όμως η ίδια η κούραση, το πάθος, η θέληση και οι στερήσεις καθενός που σε αυτή τη χώρα κάνει πρωταθλητισμό (ειδικά στα ατομικά και μοναχικά αθλήματα), που στο τέλος του δρόμου, το μετάλλιο δεν είναι η μοναδική απόδειξη καθιέρωσης. Στάμπα αφήνει και το να ξεπερνάς τα όρια τους εαυτού σου και να μένεις όρθιος, όρθια, κόντρα στις αντίξοες συνθήκες. Στολή λοιπόν, πέδιλα του σκι, μπότες, δέστρες, μπαστούνια και ανεβαίνουμε…

Η κορυφαία Ελληνίδα σκιέρ παρουσιάζεται, αποκαλύπτει τις δυσκολίες (έκπληξη, θα ήταν το αντίθετο) που έχει η προετοιμασία ενός σκιέρ στην Ελλάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό, μιλά για την αδρεναλίνη μιας γιγαντιαίας κατάβασης που μπορεί να πιάσει ταχύτητες μέχρι 150 χιλιόμετρα την ώρα και κάνει… μαζί μας την προπόνηση από νωρίς το πρωί όταν ανεβαίνει στο βουνό μέχρι αργά το βράδυ. Όρεξη να έχεις να την ακούς…

Η Σοφία είχε γενέθλια τώρα, αρχές Μάρτη. Στις 4 του μηνός έγινε 26 χρόνων και γιόρτασε αυτά της τα γενέθλια με τη διάκριση που κουβάλησε στις αποσκευές της από το Σότσι. Να είναι η κορυφαία Ελληνίδα σκιέρ, κόντρα στις όποιες αντιξοότητες υπάρχουν. Στον πρόσφατο αγώνα της στο Σότσι, σε έναν δύσκολο αγώνα με 23 αθλήτριες να μην ολοκληρώνουν την προσπάθεια τους, κατέλαβε την 58η θέση στο γιγαντιαίο σλάλομ του αλπικού σκι.

Η Σοφία ήταν 66η στον πρώτο αγώνα, όμως στο δεύτερο βελτίωσε το χρόνο της και κέρδισε δέκα θέσεις στην κατάταξη. Όλα αυτά τα συνδύασε με τη δεύτερή της συμμετοχή σε Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς σε ηλικία 22 χρόνων ήταν και στο Βανκούβερ, πριν από τέσσερα χρόνια. Τον προηγούμενο Οκτώβριο ήταν αυτή που άναψε στην Πλατεία Καρατάσου, στη Νάουσα, τον βωμό με την Ολυμπιακή Φλόγα και εκτός από το σκι είναι και διαιτητής στο χάντμπολ. Μαζί με τη δίδυμη αδελφή της, τη Χριστίνα, έχουν αποκτήσει το σήμα των «young referees».

 

Μάλιστα, το 2011 σφύριξαν τα πρώτα τους ευρωπαϊκά παιχνίδια χάντμπολ στο Βέζπρεμ της Ουγγαρίας. Κι όταν επέστρεψε από το Σότσι, η υποδοχή στη Νάουσα ήταν θερμή από τους συντοπίτες της.

-Η καταγωγή σου είναι από τη Νάουσα. Εκεί μένεις; 

“Ναι. Είμαι μέλος μιας πολύτεκνης αθλητικής οικογένειας. Συνολικά είμαστε έξι άτομα. Οι γονείς μας και τέσσερα αδέρφια. Τρία κορίτσια και έχουμε και έναν αδερφό. Ολοι μας ασχολούμαστε με τον αθλητισμό. Ο αδερφός μου έπαιζε ποδόσφαιρο στο Καρλόβασι της Σάμου, ενώ οι δύο αδερφές μου παίζουν χάντμπολ στον Ζαφειράκη Νάουσας”.

-Σε ποιο έτος βρίσκεσαι στις σπουδές σου; 

“Στο τέταρτο έτος στη Γυμναστική Ακαδημία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και παράλληλα είμαι διαιτητής στο χάντμπολ (σ.σ. το διάστημα από τις 24 Μαρτίου έως και τις 31 θα διευθύνει αγώνες Παγκοσμίου επιπέδου που θα γίνουν στη Λάρισα), υπηρετώ στο Λιμενικό Σώμα και είμαι δημοτική σύμβουλος”.

-Χάντμπολ και σκι; Δύο διαφορετικά πράγματα. Πώς ασχολήθηκες και με τα δύο; 

«Είμαι αθλήτρια του ΕΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ από το 1996 και μέλος τις Εθνικής ομάδας από το 2003. Ήμουν αθλήτρια του χάντ-μπωλ και ταυτόχρονα ασχολήθηκα και με το σκι. Τελικώς, επέλεξα αυτό ως το άθλημα που με εξέφραζε και το οποίο με κέρδισε ολοκληρωτικά. Αφιερώθηκα θυσίασα τα πάντα στο άθλημα αυτό πιστεύοντας στις δυνάμεις μου και στον εαυτό μου”.

-Το σκι είναι ένα μοναχικό άθλημα και ως τέτοιο, προφανώς απαιτεί όπως και εσύ λες, αρκετές θυσίες. Είναι δύσκολη η προετοιμασία και οι προπονήσεις; 

«Μετά από σκληρές προπονήσεις στο εσωτερικό και εξωτερικό -νυχθημερόν- και όλο το χρόνο από ηλικία 8 ετών, με την μέγιστη συμπαράσταση  και συνεισφορά της οικογενείας μου, άρχισαν σιγά σιγά οι διακρίσεις”.

-Μπορείς να μας περιγράψεις την καθημερινότητα ενός σκιέρ; 

«Η μέρα ενός πρωταθλητή σκιέρ ξεκινάει πολύ νωρίς το πρωί για να ετοιμαστεί να ανέβει στο βουνό για προπόνηση μέχρι το μεσημέρι. Επειτα ξεκουράζεται για να κάνει την απογευματινή προπόνηση στο γήπεδο και μόλις τελειώσει να ετοιμάσει τα σκι για την επόμενη μέρα και στην συνέχεια ακολουθεί ξεκούραση».

-Υπάρχει βοήθεια από την Πολιτεία; Κι ακόμη, υπάρχουν πάντα οι προϋποθέσεις, καθαρά από άποψη χώρων, για να κάνεις την προετοιμασία σου και τις προπονήσεις, όπως εσύ θέλεις;

«Δυστυχώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια να κάνουμε προπόνηση όλο τον χρόνο .Οι προπονήσεις γίνονται όταν έχουμε χιόνια στην Ελλάδα διαφορετικά αναγκαζόμαστε να βγαίνουμε στο εξωτερικό (Αυστρία, Ιταλία, κ.α.). Η οικονομική στήριξη που μου δίνει η οικογένειά μου είναι πάρα πολύ σημαντική για μένα καθώς τα κονδύλια που δίνονται από το κράτος στην Ομοσπονδία είναι πολύ περιορισμένα, με αποτέλεσμα να είναι ανεπαρκή για τους συλλόγους”.

-Τι συναισθήματα γεννά μια κατάβαση; 

«Τα συναισθήματα είναι απερίγραπτα την στιγμή της κατάβασης. Κάθε αθλητής ζεί την κατάβαση με διαφορετικό τρόπο. Οι ταχύτητες κυμαίνονται από 60 μέχρι 150 klm/h σύμφωνα με τα αγωνίσματα που γίνονται στην χώρα μας καθώς υπάρχει η γιγαντιαία τεχνική κατάβαση, η τεχνική κατάβαση”.

-Γιατί καμιά φορά είναι τόσο δύσκολο και δεν τερματίζουν όλοι αθλητές; 

“Για διάφορους λόγους. Είναι πολλοί οι παράγοντες που αναγκάζουν κάποιους αθλητές να μην τερματίσουν. Ενας παράγοντας μπορεί να είναι η αυτοσυγκέντρωση, άλλος παράγοντας μπορεί να είναι οι καιρικές συνθήκες κ.λ.π.”.

-Παράλληλα όμως δεν έχεις αφήσει και το χάντμπολ και συνεχίζεις εκεί από άλλο πόστο, ως διαιτητής. Πώς τα προλαβαίνεις και πώς μπορείς να είσαι πάντα προετοιμασμένη και για τα δύο;

«Όταν  υπάρχει θέληση, πίστη και  δύναμη, ξεχνάς ότι υπάρχει προσωπική ζωή, προχωράς για να μπορέσεις να σταδιοδρομήσεις και στα δύο».

 

Ο Κώστας Ράλλης, για την κόρη του…

Πιο κατάλληλος άνθρωπος, από τον πατέρα και στήριγμά της, Σοφίας, Κώστα Ράλλη δεν θα υπήρχε για να μας μιλήσει για την κόρη του…

 

«Οτι χρειαστεί η Σοφία, εγώ, η μητέρα της και τα αδέρφια της θα είμαστε δίπλα της. Ολοι μαζί για τη Σοφία. Εχει καταφέρει πολλά ως τώρα και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτήν.

Μακάρι να μπορούσε να είχε και υποστηρικτές και σπόνσορες, όπως οι ξένες συναθλήτριές της, για να μπορεί να κάνει ακόμα καλύτερη προπόνηση και είμαι σίγουρος πως αν υπάρξει αυτή η δυνατότητα, η Σοφία θα μας φέρει πολλά μετάλλια»

Η Ελληνίδα, η star της Σλοβενίας και η παγκόσμια Βανέσα Μέι 

Το να είσαι στον ίδιο αγώνα σκι με την παγκοσμίου φήμης βιολίστρια, Βανέσα Μέι δεν είναι κάτι που το… συναντάς κάθε μέρα. Εγινε στο Σότσι, στον αγώνα της Σοφίας και έχει τη δική του σημασία. Οπως ήταν επόμενο, η διάσημη καλλιτέχνης συγκέντρωσε πολλά από τα φώτα.

Η Μέι αγωνίστηκε με το επίθετο Βάνακορν (σ.σ. το επίθετο του πατέρα της) και εκπροσώπησε την Ταϊλάνδη. Από την Ταϊλάνδη είναι η καταγωγή του πατέρα της και η Μέι ήθελε να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Βέβαια, πήρε την τελευταία θέση μιας και ήταν η συμμετοχή αυτό που την ένοιαζε, απόρροια της αγάπης του για το άθλημα. Στο σκι πάντως δεν έχει την παγκόσμια, ξεχωριστή θέση, που έχει στο βιολί, εκεί όπου μόλις σε ηλικία 14 χρόνων, υπέγραψε συμβόλαιο με μεγάλη δισκογραφική εταιρεία.

Η Μέι που είναι γεννημένη στη Σιγκαπούρη -και μεγαλωμένη στη Μεγάλη Βρετανία- έχει την ίδια ημερομηνία γενεθλίων με τον μεγάλο Ιταλό βιολιστή, Νικολό Παγκανίνι (το 1978 είναι η Μέι, το 1782 είναι ο Παγκανίνι), που είχε γεννηθεί 196 χρόνια πριν. Αυτό πάντως την είχε εμπνεύσει όταν άρχισε η αγάπη της για το βιολί, εκεί όπου εδώ και χρόνια, η μεγαλωμένη στη Μεγάλη Βρετανία Μέι, τυγχάνει παγκόσμιας αναγνώρισης.

Παρεμπιπτόντως η Ταϊλάνδη με τα χρώματα της οποίας αγωνίστηκε η Βανέσα Μέι είναι μία από τις 23 χώρες χωρίς χιόνι, που η Ολυμπιακή Ιστορία έχει καταγράψει συμμετοχές.

ΟΤΑΝ Η ΒΑΝΕΣΑ ΜΕΪ ΣΕ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟΛΙ ΤΗΣ

 

Στον ίδιο αγώνα της Σοφίας Ράλλη και της Βανέσα Μέι, το χρυσό το πήρε η Τίνα Μάζε. Η 31χρονη αθλήτρια από τη Σλοβενία είναι θρύλος στη χώρα της. Εξαιρετικά αναγνωρίσιμη, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα πρόσωπα του αθλητισμού της πατρίδας και μεταξύ άλλων, έχει αναδειχθεί 4 φορές καλύτερη αθλήτρια της χρονιάς στη Σλοβενία. Κάποια στιγμή επιλέχθηκε να είναι το κεντρικό πρόσωπο ενός βίντεο κλιπ που καλεί τον κόσμο να επισκεφτεί τη Σλοβενία.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ 

 

Η Τίνα Μάζε που έχει κάνει σπουδές και στο πιάνο. Αγαπά και αυτή τη μουσική και έχει ήδη ασχοληθεί με το τραγούδι.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ LINK
Σχολιάστε

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.


 

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα» σε μορφή PDF

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ