, Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η κυβέρνηση επιμένει να λειτουργεί στην λογική του «σπεύδε βραδέως»

 
georgantas
του Γεώργιου Γεωργαντά*
Εδώ και περίπου δύο χρόνια ο νομός Κιλκίς έχει τοποθετηθεί στο «κάδρο» της παγκόσμιας επικαιρότητας λόγω του Προσφυ-γικού-Μεταναστευτικού ζητήματος. Ενός τεραστίου θέματος οι διαστάσεις του οποίου ξεπερνούν κατά πολύ τον μικρό τόπο των γεωγραφικών ορίων του νομού πού ,όμως, λόγω της χωροταξικής θέσης του ο ρόλος του, όλο αυτό το διάστημα, ήταν και εξακολουθεί να παραμένει ιδιαιτέρως κομβικός και κρίσιμος, σε σχέση με τα όσα διαδραματίζονται στην Πατρίδα μας γύρω από αυτό το θέμα. Και τούτο διότι διαχρονικώς αποτελεί τον  ακροτελεύτιο προορισμό στην Ελληνική επικράτεια όσων προσφύγων και μεταναστών ήλθαν νόμιμα ή παράνομα στην χώρα μας και επιδιώκουν να κατευθυνθούν σε  πλούσιες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, που ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Όλο αυτό το διάστημα, και ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις  και το κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας με τα Σκόπια, πάνω από 20.000 εξ’ αυτών  διαβιούν εκεί εγκλωβισμένοι. Οι περισσότεροι εξ αυτών είναι εγκατεστημένοι στην περιοχή της Ειδομένης και πέριξ αυτής σε ιδιότυπους καταυλισμούς, που λειτουργούν κυρίως χάρις την παρέμβαση αναγνωρισμένων ΜΚΟ, αλλά δυστυχώς και με την συνδρομή άλλων ομάδων «αλληλέγγυων» και «ακτιβιστών», για την ακριβή  δράση των οποίων υπάρχει πολύ μεγάλη αμφισβήτηση.
Δυστυχώς η διαχρονικά εσφαλμένη αντιμετώπιση του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού ζητήματος από  πλευράς της σημερινής συγκυβερνήσεως, αλλά και η προσπάθεια της να το χρησιμοποιήσει για σκοπούς που δεν συνδέονται με αυτό καθεαυτό το πρόβλημα, έχουν δημιουργήσει στην περιοχή της Ειδομένης και πέριξ αυτής καταστάσεις και εικόνες που δεν συνάδουν με μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, ακόμη και αν αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, όπως αυτά που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα. Εικόνες ντροπής και εξαθλίωσης που έχουν κάνει τον γύρω του κόσμου μέσα από τα εγχώρια και παγκόσμια μέσα ενημέρωσης για τον προσφυγικό πληθυσμό στην περιοχή της Ειδομένης, που ξεπερνά τους 12.000, αλλά και τους υπολοίπους 2.000 εξ αυτών που διαβιούν σε γειτονικές περιοχές, όπως αυτής του μεθοριακού σταθμού των Ευζώνων εκατέρωθεν της Εθνικής οδού, που αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου οδικής πρόσβασης στην Πατρίδα μας, και από την οποία σε ετήσια βάση διέρχονται πάνω από 8.000.000 επισκέπτες, κυρίως την θερινή περίοδο, στην οποία θα εισέλθουμε εντός ολίγων εβδομάδων. Και είναι πραγματικά, το λιγότερο, λυπηρό η πρώτη εικόνα όλων αυτών των επισκεπτών να είναι η εικόνα μιας ευρωπαϊκής χώρας, που δεν δύναται να προσφέρει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης σε 20.000  κυρίως πρόσφυγες, οι οποίοι παραμένουν στα σύνορα της επί σειρά μηνών.
Να είναι η εικόνα μιας χώρας, όπου, όπως τόνισε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στην προ ημερησίας συζήτηση των πολιτικών αρχηγών για τα θέματα ασφάλειας, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι η κεντρική διαδρομή με την Βόρεια Ευρώπη παραμένει ανοικτή  όταν αποκλείονται επ’ αόριστον κεντρικές σιδηροδρομικές  γραμμές, όπως αυτή της Ειδομένης, αλλά και εθνικοί οδικοί άξονες όπως η ΠΑΘΕ (Πατρών –Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Ευζώνων). Δυστυχώς η σημερινή κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις αριστερές ιδεοληψίες και την ανεπάρκεια της, συντηρεί μία κατάσταση στην χώρα και ειδικότερα στον νομό Κιλκίς εντελώς απαράδεκτη. Μία κατάσταση η οποία εάν δεν αμβλυνθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα είναι βέβαιον ότι θα «δοκιμάσει» την απαράμιλλα αλληλέγγυα στάση που έχει τηρήσει στην συντριπτική της πλειοψηφία η Κιλκισιώτικη  κοινωνία στην αντιμετώπιση των 20.000 και πλέον προσφύγων που διαβιούν στην περιοχή της, με ορατό τον κίνδυνο να την μετατρέψει σε  δυσαρέσκεια, με ότι αρνητικό αυτό συνεπάγεται. Οι κινήσεις τις οποίες θα πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική Πολιτεία προς την κατεύθυνση αυτή είναι πολύ συγκεκριμένες και τις έχω διατυπώσει και προτείνει δημόσια  σε όλα τα φόρα και τους χώρους του δημόσιου διαλόγου κατ’ επανάληψη.
Σε αυτές περιλαμβάνονται η πλήρης εκκένωση της Ειδομένης, η σταδιακή αποσυμφόρηση των δύο  κέντρων φιλοξενίας που υπάρχουν στον νομό Κιλκίς στις περιοχές της Νέας Καβάλας και του Χέρσου και, εάν είναι δυνατόν, την κατάργηση του δευτέρου και βεβαίως  αντίστοιχη εκκένωση για τους αντίστοιχους πρόχειρους καταυλισμούς στην περιοχή των Ευζώνων και του «Ολυμπος-Πλάζα» στην περιοχή του Πολυκάστρου. Δυστυχώς  η κυβέρνηση, παρ’ ότι φραστικώς συμφωνεί με τα όσα ο ίδιος έχω προτείνει και με τα οποία συμφωνούν όλοι οι τοπικοί  αυτοδιοικητικοί  φορείς, αλλά και ο ίδιος ο υπουργός μεταναστευτικής πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, όπως διαπιστώθηκε εσχάτως στην Βουλή κατά την διάρκεια επίκαιρης ερώτησης που του υπέβαλα σχετικά με την πορεία του κέντρου στο Χέρσο, επιμένει  να λειτουργεί στην λογική του «σπεύδε βραδέως» εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες και την ανεπάρκεια της. Οι καταστάσεις, όμως, σε τοπικό αλλά και εθνικό επίπεδο απαιτούν άλλους τρόπους, χρόνους και ταχύτητες πολιτικής λειτουργίας.
Η δυσχερής οικονομική  κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, με μεγάλη ευθύνη των σημερινών συγκυβερνώντων, που με τις πολιτικές  πρακτικές και  επιλογές τους τον τελευταίο ενάμιση χρόνο  ουσιαστικώς ανέκοψαν την διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, την οποία είχε δρομολογήσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, απαιτεί τέτοιου είδους ζητήματα να αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ταχύτητα, αποφασιστικότητα και σχέδιο. Με στόχο πάντοτε τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων, σε ένα πλαίσιο ουμανιστικής φιλοξενίας  αλλά και το οποίο παράλληλα θα φροντίζει για την εφαρμογή των νόμων, θα αποτρέπει την επιβάρυνση της εύρυθμης λειτουργίας στην οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών και θα διασφαλίζει την ασφάλεια τους. Στόχους και επιδιώξεις, που η σημερινή κυβέρνηση έχει αποδείξει στην πράξη ότι δεν δύναται να υπηρετήσει με αποτελεσματικότητα και, ως εκ τούτου, θα πρέπει να παραιτηθεί, ανοίγοντας τον δρόμο σε αυτούς που μπορούν.
*Ο κ. Γεωργαντάς είναι βουλευτής Ν. Κιλκίς της Νέας Δημοκρατίας

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.