, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

"Η Μεγάλη Συνάντηση… Κρήτη-Μακεδονία"

 

“Μέσα από την διοργάνωση αυτής της έκθεσης στοχεύουμε να γνωρίσουμε καλύτερα στους καταναλωτές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, τα κρητικά προϊόντα, να τα γευθούν και να τα προμηθευτούν απ’ευθείας από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές”
“Η νέα διοργάνωση της 6ης Παγκρήτιας έκθεσης “ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση” Κρήτη -­ Μακεδονία ανοίγει δρόμους συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη από 30 Οκτωβρίου έως και 5 Νοεμβρίου 2016, στη ΔΕΘ, στο Περίπτερο 12 και έρχεται σε συνέχεια των προηγούμενων διοργανώσεων που διοργανώθηκαν στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και πρόβαλαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κρήτης με εξαιρετική επιτυχία” σημειώνουν οι διοργανωτές σε σχετική ανακοίνωση.
“Στην περυσινή πρώτη διοργάνωση στην συμπρωτεύουσα οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης επιφύλαξαν θερμή υποδοχή. Περισσότεροι από 45.000 επισκέπτες πήραν μια δυνατή γεύση από τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της Κρήτης και γενικότερα από το σύνολο των μουσικοχορευτικών, γαστρονομικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων που οργανώθηκαν στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Παράλληλα εκατοντάδες εμπορικοί επισκέπτες, χονδρέμποροι, εκπρόσωποι εταιριών προχώρησαν στην σύναψη συνεργασιών. “Η νέα διοργάνωση θα είναι ακόμα πιο άρτια οργανωμένη και σίγουρα θα ωφελήσει τους συμμετέχοντες σε αυτήν…” όπως σημειώνουν
Η Θεσσαλονίκη και γενικότερα ο χώρος της Μακεδονίας έχει την δική του δυναμική, που ασφαλώς και ενδιαφέρει τις κρητικές επιχειρήσεις να αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά αυτή. “Μέσα από την διοργάνωση αυτής της έκθεσης στοχεύουμε στο: Να γνωρίσουμε καλύτερα στους καταναλωτές της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, τα κρητικά προϊόντα, να τα γευθούν και να τα προμηθευτούν απ’ευθείας από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές. Να φέρουμε σε επαφή τις Κρητικές επιχειρήσεις με τους χονδρεμπόρους της περιοχής, συνάπτοντας σχέσεις συνεργασίας.Να τοποθετηθούν τα κρητικά προϊόντα σε περισσότερα σημεία πώλησης, κατακτώντας μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στην περιοχή της Μακεδονίας. Να προωθήσουμε το σύγχρονο πρόσωπο της Κρήτης, γνωστοποιώντας στους χιλιάδες επισκέπτες της έκθεσης,τις εξαιρετικές ξενοδοχειακές και τουριστικές υποδομές που διαθέτει το νησί μας. Στόχος μας είναι το επταήμερο αυτό, να αναδείξουμε στους κατοίκους της Μακεδονίας την υψηλή διατροφική αξία των Κρητικών προϊόντων και τη δύναμη των Κρητών επιχειρηματιών” προσθέτουν
Στην έκθεση έχουν την δυνατότητα να συμμετέχουν επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της παραγωγικής διαδικασίας. Μονάδες παραγωγής και μεταποίησης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, συνεταιριστικές οργανώσεις, Επιμελητήρια, ∆ήμοι, Φορείς κ.α. εκθέτες, που με τη συμμετοχή τους θέλουν να αναπτύξουν σχέσεις συνεργασίας με την αγορά αυτή.Το μεγάλο πλεονέκτημα του χώρου διεξαγωγής της έκθεσης είναι η θέση του, αφού βρίσκεται σε ένα από τα πλέον γνωστά σημεία, που είναι συνυφασμένο με την εκθεσιακή δραστηριότητα της πόλης. Η πρόσβαση στο χώρο είναι πολύ εύκολη, αφού εξυπηρετείται από ένα πυκνό δίκτυο συγκοινωνιακών μέσων. Μεγάλη προβολή θα έχει και η ίδια η έκθεση αφού, για το σκοπό αυτό θα γίνουν δεκάδες ενέργειες διαφήμισης, προβολής και σήμανσης, γεγονός που θα αυξήσει επιπλέον την επισκεψιμότητα. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη στο κοινό και παρέχεται δωρεάν πάρκινγκ…
Ανάμεσα στις εκδηλώσεις ξεχωρίζουν οι εξής:
“Τα ζάλα σου μου θύμισαν, αέρα μυρωμένο”. Μουσικοχορευτική εκδήλωση από τον Σύλλογο Φίλων Κρητικής Παράδοσης Θέρμης “Ξαστεριά”.Το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου θα παρουσιάσει τους Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς: Συρτός (Χανιά), Πεντοζάλι (Χανιά), Λαζώτης (Ρέθυμνο), Mαλεβιζιώτης (Ηράκλειο), Σούστα (Ρέθυμνο), με την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κ. Βαγγέλη Γιαννακάκη.
“Καντάδες στους δρόμους της Θεσσαλονίκης” από τον Σύλλογο έρευνας & διάδοσης Κρητικής παράδοσης “Ιδαία Γη”. Εκκίνηση από τον Λευκό Πύργο – Άγαλμα Μ. Αλεξάνδρου – Ξαρχάκος – με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από το συγκρότημα “Κρήτες”.Εκκίνηση από τη Καμάρα – Ιπποδρομίου – Είσοδος Έκθεσης με οργανοπαίχτες τους: Κυριτσάκης Κωστής (Λύρα) – Μπορμπουδάκης Μάριος (Λαούτο) & τους μαθητές των παραδοσιακών οργάνων του συλλόγου.
Τα εγκαίνια θα διανθιστούν με μουσικοχορευτικό πρόγραμμα από τον Σύλλογο έρευνας & διάδοσης Κρητικής παράδοσης “Ιδαία Γη”. Το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου θα παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη προβολή Κρητικών Παραδοσιακών Χορών & Ενδυμασιών και από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης, με την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κ. Νίκου Κατσιρντάκη.
Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αγίου Παύλου “ΕΥ ΖΗΝ” παρουσιάζει τους παρακάτω χορούς από την Ήπειρο: Καπέσοβο, Κλέφτες, Πωγωνίσιος, Τσάμικο Κόνιτσας, Συγκαθιστό Μετσόβου, Τάσια, με την επιμέλεια του χοροδιδασκάλου κ. Ευάγγελου Γιαννακάκη.
Η Ένωση Κρητών Φοιτητών Θεσσαλονίκης παρουσιάζει Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής. Χοροδιδάσκαλος: Ανυφαντής Μανώλης. Πρόεδρος: Έλενα Δένδια.
Η Πολιτιστική Ένωση Βορειοανατολικής “Τα Μαδεμοχώρια” παρουσιάζει τους παρακάτω παραδοσιακούς χορούς από την περιοχή της Χαλκιδικής: Συρτός Χαλκιδικής, στου Πέρα Μαχαλούδι, Λενιώ, από ξένο τόπο, ένας κοντός κοντούτσικος, ήρθαν καράβια, Καγκελευτός, Απάνου στην Τριανταφυλλιά, Ζερβός Συρτός, Συρματικός, γύρισμα σε Ταμπαχανιώτικο.
“Η Μικρά Ασία συναντά την Κρήτη”. Εκδήλωση από την χορευτική ομάδα του Πολιτιστικού Λαογραφικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης “Οι Φίλοι Της Παράδοσης” που παρουσιάζει χορούς, τραγούδια και δρώμενα από την Καππαδοκία και τη Σμύρνη. Οι φορεσιές είναι από τις περιοχές της Σύλλης Ικονίου, της Καισάρειας και της Σμύρνης. Χοροδιδάσκαλος: Περικλής Διαμαντής. Πρόεδρος: Ελένη Κουντουρά.
“Μακεδονία Ξακουστή”. Το χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Βορείου Ελλάδος “Αλέξανδρος” και το χορευτικό συγκρότημα του Σωματείου Ευκαρπίας “Μακεδονία” παρουσιάζουν τους παρακάτω παραδοσιακούς χορούς από την περιοχή της Φλώρινας και της Αριδαίας: Στη Μακεδονία του παλιού καιρού….εισαγωγή, Μακεδονία ξακουστή, λεβέντικο, κόρη Ελένη, Ανθούλα, πουλάκι, γκάιντα, μπαιντούσκινο, χασαπιά, ράικο, συρτό Μακεδονίας (με τη συμμετοχή του κοινού). Οι φορεσιές των χορευτών είναι πιστά αντίγραφα από το Κρατερό και το Μπούφι της Φλώρινας.
“Καντάδα στην παραλία Θεσσαλονίκης” από τον Αθλητικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κατοίκων Νέας Πολιτείας Ευόσμου. Εκκίνηση από το Λευκό Πύργο – Μ. Αλέξανδρος – Δημαρχείο, Αρχαιολογικό Μουσείο – είσοδος έκθεσης (πύργος ΟΤΕ), με τη συνοδεία ζωντανής μουσικής από τον Γιώργο Σφακιανάκη και το συγκρότημά του.
“Με Ρεθεμνιώτικο αέρα”. Εκδήλωση από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Κρητών Βρακοφόρων Μακεδονίας, που παρουσιάζει τους παρακάτω Κρητικούς παραδοσιακούς χορούς: Συρτός, Μαλεβιζιώτης, Πεντοζάλι, Ανωγειανός, Λαζώτης & Σούστα.Οι μουσικοί που θα συνοδεύσουν είναι: Αναστάσιος Σιαμαδούρας (λύρα & τραγούδι), Τερζάκης Θεόφιλος (λαούτο), Σουρέλος Νικόλαος (λαούτο).
“Μουσικοχορευτική Παράδοση των Ελλήνων του Πόντου”. Εκδήλωση από το χορευτικό συγκρότημα του Καλλιτεχνικού χορευτικού ομίλου “Πύρριχος”. Θα αποδοθούν δημώδη άσματα των Ελλήνων του Πόντου καθώς και οι παρακάτω χοροί από διάφορες περιφέρειες και περιοχές του Πόντου: Μονό Ομάλ’ Τίζ & Ούτσ’ αγιάκ & Σαμσόν, Τίκ Άκ Δάγ Μαδέν & Τριπάτ & Μονό Τίκ & Διπλό Τίκ & Τονγιαλίδικο & Τρομαχτόν, Τέρς Ακ Δάγ Μαδέν & Τρυγόνα & Τέρς Γκιουμούς Μαδέν & Τυρφών, Διπάτ & Τίταρα (Τετέ αγάτς) & Τάμζαρα, Μόντσονος & Τρία τη Κότσαρι & Κότσαρι, Οσμάν Αγάς & Γιουβαλάντουμ, Χαιρεανίτσα & Λετσίνα, Χαλάϊ & Καρσιλαμάς, Ατσααπάτ & Σέρα Χορός (Τραπεζούντας), Ομάλιν. Θα συνοδεύσουν οι μουσικοί: Γιώργος Πουλαντζακλής (Κεμεντζέ και Κεμανέ), Δημήτρης Κουρπαγιαννiδης (Λύρα), Σπύρος Κουρπαγιαννίδης (Νταβούλι), Μάριος Σαπανίδης (Αγγείο). Πλαισιώνει η Δημοτική Ορχήστρα του Γ. Πουλαντζακλή και στο τραγούδι είναι η Μελίνα Χατζηκαμάνου και ο Αντώνης Πιλαλίδης. Οι φορεσιές των χορευτών είναι γνήσια αντίγραφα παραδοσιακών φορεσιών από τις περιφέρειες Τραπεζούντας, Χαλδίας, Ματσούκας & Καρς. Πρόεδρος και Καλλιτεχνικός διευθυντής: Βασίλειος Πολατίδης.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.