, Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

search icon search icon

Η μελαγχολία της… σύγκρισης

mastoras1
του Βασίλη Μάστορα
Εάν στους Έλληνες φιλάθλους είχαν απομείνει λίγα ψήγματα ποδοσφαιρικής υπερηφάνειας από την κατάκτηση του Euro 2004, θα πρέπει να εξανεμίστηκαν και αυτά μετά την απόφαση της FIFA να βάλει υπό επιτροπεία την Ε.Π.Ο. Και επειδή για όλα τα δυσάρεστα πράγματα πάντα υπάρχει μία εξαιρετική ταμπέλα έτσι κι αυτή η προσβλητική για το ελληνικό ποδόσφαιρο εξέλιξη, βαπτίστηκε «Επιτροπή εξομάλυνσης».
Για όσους ίσως δεν το γνωρίζουν η FIFA παρόμοια απόφαση εποπτείας μίας ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας έχει πάρει για τη Δημοκρατία του Κονγκό, το Κουβέιτ και τη Σουαζιλάνδη! Για καμία άλλη χώρα στον πλανήτη δεν έκρινε ότι συντρέχουν λόγοι να προχωρήσει σ’ αυτό το μέτρο κι αυτό εύλογα προκαλεί μελαγχολία μαζί με θυμό στον μέσο Έλληνα φίλαθλο. Αυτόν ο οποίος στον σκληρό δίσκο του μυαλού του έχει καταγράψει έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, ως διασκέδαση, ίσως εκτόνωση, αλλά όχι ένα γεγονός διαφθοράς, αδικίας και αφετηρία για βίαιες ενέργειες.
Προσφάτως φίλος που ζει στην Αγγλία μου έστειλε οπτικό υλικό από τον αγώνα Σέφιλντ Γιουνάιτεντ – Μπρίστολ Ρόβερς τον οποίο και παρακολούθησε. Η γηπεδούχος ιδρύθηκε το 1889. Το 1976, η ομάδα υποβιβάζεται στην Β’ Κατηγορία, και στη συνέχεια στην Γ’, το 1979. Το 1981 φτάνει ακόμα και στην Δ’ Κατηγορία. Οι οπαδοί της δεν βρήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, οι πολιτικοί δεν ζήτησαν από την βουλή της Αγγλίας ευνοϊκή μεταχείριση της ομάδας και η ποδοσφαιρική ζωή της χώρας συνέχισε να κυλάει χωρίς αναταράξεις.
Έχοντας περάσει σχεδόν 14 έτη στις χαμηλές αγγλικές κατηγορίες, η Σέφιλντ επανέρχεται στην Α’ Κατηγορία το 1990 και τη σεζόν 2010-2011, η ομάδα υποβιβάζεται στην Λιγκ Ουάν (Γ’ Κατηγορία Αγγλίας). Εκεί αγωνίζεται και σήμερα. Στους εντός έδρας αγώνες συγκεντρώνει περίπου 20.000 φιλάθλους οι οποίοι αισθάνονται το ποδόσφαιρο ως διασκέδαση, τους απαγορεύεται το κάπνισμα στις κερκίδες και όποιος δείχνει σημάδια μέθης δεν μπαίνει στο γήπεδο. Ο αθλητικός πολιτισμός σ’ όλο το μεγαλείο του γιατί στην Αγγλία όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ποδόσφαιρο συμφώνησαν, και υπηρέτησαν, μία κοινή γραμμή. Το ήθελαν και το πέτυχαν σε αντίθεση με τους εγχώριους παράγοντες που πριμοδοτούν την αναρχία στο λαοφιλές άθλημα. Προφανώς γιατί αυτό τους βολεύει.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.