Η. Μόσιαλος στην Κ: "Η κατάσταση στην ΕΡΤ βόλευε πολιτικούς και συνδικαλιστές" - Karfitsa.gr
Συνεντεύξεις

Η. Μόσιαλος στην Κ: “Η κατάσταση στην ΕΡΤ βόλευε πολιτικούς και συνδικαλιστές”

mosialos215-480x0Συνέντευξη στη Μαρία Βλάχου

Για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει την ΕΡΤ μιλάει στην «Κarfitsa» – από το… Λονδίνο όπου ζει και εργάζεται πλεον – ο Ηλίας Μόσιαλος. Ο πρώην υπουργός Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ εξηγεί ποια σημεία υιοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά από τη δική του μελέτη, ποιοι τον στήριξαν και ποιοι όχι όταν πρωτομίλησε για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ και δηλώνει δικαιωμένος… για τις επιλογές του.

 Κύριε Μόσιαλε, είχατε… υποψιασθεί το «λουκέτο» στην ΕΡΤ;

Όχι ακριβώς, αλλά υπήρχαν δημοσιεύματα- διαρροές κύκλων του Υπουργείου Οικονομικών πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ ότι το δικό μου σχέδιο δεν επαρκεί. Αμφιβάλλω βέβαια αν είχαν κατανοήσει τι ήταν το σχέδιο το οποίο είχε δύο διαστάσεις: η μία η οποία ήταν καινοφανής και αφορούσε την πλήρη ανεξαρτησία της ΕΡΤ και η δεύτερη ήταν η εξυγίανση της, ένα θέμα που μελετήθηκε οργανωμένα για πρώτη φορά.

Ποια είναι τα κυριότερα και… σημαντικότερα σημεία που υιοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά;

Όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο της ΕΡΤ και την ανεξαρτησία της απ’ το πολιτικό σύστημα, στην ουσία η κυβέρνηση υιοθέτησε το μεγαλύτερο μέρος των προτάσεων της Επιτροπής Αλιβιζάτου, που είχε συσταθεί όταν ήμουν Υπουργός το Σεπτέμβριο 2011. Οι προτάσεις αυτές σε καμία περίπτωση δεν περιελάμβαναν το κλείσιμο της ΕΡΤ, αλλά την αλλαγή του θεσμικού της πλαισίου εν λειτουργία. Όσον αφορά τον εξορθολογισμό –τη δεύτερη διάσταση δηλαδή της πρότασης μου- η κυβέρνηση δεν υιοθέτησε κάτι συγκεκριμένο, αλλά έκλεισε πλήρως τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, πράγμα το οποίο ήταν μια βαθύτατα αντιδημοκρατική ενέργεια. Υπήρχε μάλιστα έλλειμμα αξιοπιστίας, καθώς τον πρώτο χρόνο της κυβέρνησης δεν έγινε καμία αναδιοργανωτική ενέργεια, αντίθετα μάλιστα έγιναν προσλήψεις ημέτερων ακόμα και πρώην νομάρχη σε πολύ κρίσιμη θέση στην ΕΡΤ. Αν πραγματικά υπήρχε ειλικρινής πρόθεση εξυγίανσης, θα έπρεπε αυτή να είχε ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2012, από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης.

«Είχαν πέσει να σας φάνε» με το άκουσμα των αλλαγών. Υπό αυτή την οπτική, ο πρωθυπουργός δεν έκανε καλά που δεν το συζήτησε περαιτέρω;

Υπό αυτή την οπτική, η κυβέρνηση που είναι πλέον τρικομματική και όχι μονοκομματική, θα έπρεπε να έχει αρχίσει την υλοποίηση των προτάσεων από τον Ιούνιο του 2012. Λειτούργησαν όμως τα δημόσια μέσα ενημέρωσης ως «κομματικό παράρτημα», μειώνοντας την αξιοπιστία των δραστικών και απότομων επιλογών. Στη χώρα μας έχουμε σαφές δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πλαίσιο που δεν μπορεί να αναιρείται με μονομερείς αποφάσεις, εκτός και αν κάποιοι ισχυρίζονται ότι είναι περιττές οι δημοκρατικές και κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε περίοδο κρίσης.

Στη δημοσιότητα βγαίνουν στοιχεία για υπεράριθμο προσωπικό, για χρυσές αμοιβές και χρυσές εκπομπές. Κατά περίεργο τρόπο, δεν ίδρωνε το αυτί των συναρμοδίων. Υπήρχε άβατο, ασυλία, διαπλοκή;

Είναι γνωστός ο τεράστιος ανορθολογισμός που επικρατούσε στη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Είναι γνωστό επίσης, ότι στη διάρκεια της δικής μου Υπουργίας, σε μόλις τεσσερισήμισι μήνες, το κόστος λειτουργίας της ΕΡΤ μειώθηκε κατά 20% ή περίπου κατά 60 εκατομμύρια. Άρα υπήρχαν δυνατότητες περαιτέρω εξορθολογισμού που όμως δυστυχώς δεν συνεχίστηκαν. Αν, δε, το σχέδιο απεξάρτησης της ΕΡΤ από το πολιτικό σύστημα που πρότεινα, περνούσε, τότε ο εξορθολογισμός και η διαφάνεια θα επικρατούσαν.

Ποιος ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατούσε;

Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα με ελάχιστες εξαιρέσεις όπως ο κ.Ρωμαίος, που προσπάθησε να κάνει αλλαγές. Οι πολιτικοί θεώρησαν την ΕΡΤ ως προέκταση του ευρύτερου πελατειακού και πολιτικού συστήματος της χώρας και η κομματικοκρατία και η αναξιοκρατία επικρατούσαν.

Οι συνδικαλιστές τι μερίδιο ευθύνης έχουν;

Μεγάλο, δεν θέσανε ποτέ ως κυρίαρχα θέματα την αξιοκρατία και  την αξιολόγηση, ούτε την ουσιαστική απεξάρτηση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από το πολιτικό σύστημα. Βόλευε και τις δύο πλευρές -και τους πολιτικούς και τους συνδικαλιστές- η κατάσταση που επικρατούσε.

Νιώθετε δικαιωμένος;

Διαφώνησα απόλυτα με την ενέργεια της κυβέρνησης να κλείσει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση. Υπήρχε τρόπος εξορθολογισμού και στη μικρή μου θητεία ως Υπουργός κατόρθωσα και πέτυχα μεγάλες αλλαγές που δυστυχώς δεν έγινε δυνατό να ολοκληρωθούν λόγω των αντιδράσεων. Δικαιωμένος όμως αισθάνομαι, γιατί όταν έθεσα θέμα πλήρους ανεξαρτησίας από το κομματικό και πελατειακό σύστημα, όλοι διαφωνούσαν. Αυτό δεν το είχε θέσει ποτέ πολιτικός, μέλος της κυβέρνησης και πολιτικός προϊστάμενος των μέσων ενημέρωσης, ζητώντας δηλαδή στην ουσία, απώλεια και της δικής του εξουσίας και επιρροής. Τώρα, όλοι είναι υπέρ αυτής της αντίληψης, απομένει βέβαια να αποδειχθεί πόσο ειλικρινείς είναι.

Ποιος σας στήριξε, όταν πρωτομιλήσατε για το σχέδιο αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ; (και ΠΟΙΟΣ όχι)

Το σχέδιο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο και αυτό μπορεί να το θεωρήσει κανείς ως στήριξη της τότε κυβέρνησης. Στην ουσία όμως, η μεγάλη πλειοψηφία του πολιτικού συστήματος ήταν ενάντια σε αυτό.

Είχατε συνάντηση με τον πρωθυπουργό ή με συνεργάτη του, πριν ή μετά την ανακοίνωση του κλεισίματος;

Ασφαλώς και όχι. Είναι γνωστό ότι ζω και εργάζομαι στο Λονδίνο και επισκέπτομαι την χώρα όταν οι επαγγελματικές μου υποχρεώσεις το επιτρέπουν. Η προηγούμενη μου επίσκεψη ήταν μέσα Μαΐου.

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

 

 

NEWSLETTER

Focus-On

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ