Η πολιτική αστάθεια είναι εδώ - Karfitsa.gr
Απόψεις Αρθρογράφοι

Η πολιτική αστάθεια είναι εδώ

της Γιάννας Γαϊτάνη

Γαιτάνη

της Γιάννας Γαϊτάνη*

150 ηγέτες κρατών που συναντήθηκαν στο Παρίσι, ώστε να συζητήσουν για την κλιματική αλλαγή, δεν ξέφυγαν διόλου από το παραδοσιακό μενού: την μοιρασιά του κόσμου.
Αυτό το μοίρασμα δεν σημαίνει μόνο στρατιωτικές επεμβάσεις, καταστροφή κρατών, εκατομμύρια προσφυγές. Σημαίνει και κήρυξη πολέμου μέσα στην Δύση με πολιτικές υπερλιτότητας και περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων. Το Παρίσι, πόλη σύμβολο του Διαφωτισμού, βρίσκεται σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης.
Την ιδία ώρα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ χρησιμοποιεί τα ΜΑΤ- που είχε δεσμευτεί να καταργήσει-για την εκκένωση της Ειδομένης από μετανάστες. Διαχωρίζει έτσι τους προσφυγές από τους οικονομικούς μετανάστες και ενισχύει τον κοινωνικό αυτοματισμό.
Όμως η ανατροπή των αριστερών θέσεων, δεσμεύσεων και πρακτικών από τον Αλέξη Τσίπρα και της περί αυτόν κομματικής και κυβερνητικής ομάδας δεν ξεκίνησε από την Ειδομένη. Ήδη από της εκλογές του ΄12 άρχισε η στροφή στο «ρεαλισμό» ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για τον (ανέφικτο) «έντιμο συμβιβασμό». Από την πρώτη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ανατράπηκαν δύο λαϊκές εντολές: το πρόγραμμα της ΔΕΘ και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Ο πρωθυπουργός, αφού οδήγησε σε διάσπαση το κόμμα του, ανάτρεψε και την 3η εντολή του «παραλλήλου προγράμματος» και των «ισοδύναμων».
Η εξέλιξη της «πρώτης και δεύτερης φοράς αριστερά» στην κυβέρνηση, διαψεύδει τις εκτιμήσεις για μια κάποια «σταθερότητα». Η πολιτική αστάθεια είναι εδώ. Το μεγάλο μνημονικό μπλοκ που θα περνούσε άνετα και θα εφάρμοζε το ακόμη πιο σκληρό 3ο μνημόνιο βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ψάχνει την κυβερνητική πλειοψηφία στις γραμμές του Λεβέντη, το παλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ έχει μεταβληθεί σε μικρό κόμμα, το ΠΟΤΑΜΙ απέτυχε να γίνει το νέο κομματικό φαινόμενο και η ΝΔ παλέβει με το φάντασμα της πολυδιάσπασης. Δεν είναι τυχαίο ότι στην παραλυτική αυτήν κατάσταση τα σκληρά μετρά (ασφαλιστικό, φορολογία αγροτών, κλπ.) πάνε για την νέα χρόνια και «Το Βήμα» ανασύρει τον Τέως από την ναφθαλίνη.
Η κρίση ηγεμονίας (πάρα την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ) συνεχίζεται, όπως και η συσσώρευση οργής στον κόσμο που εξαθλιώνεται. Μαζί με αυτόν τον κόσμο-που ξαναπιάνει το νήμα του αγώνα και της αλληλεγγύης μετά το σοκ της συνθηκολόγησης του ΣΥΡΙΖΑ-η Αριστερά χρειάζεται να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να μπλοκάρουμε τα αντιλαϊκά μέτρα, για να ανατραπεί η πολιτική της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, οικοδομώντας παράλληλα ένα μαζικό μέτωπο της ριζοσπαστικής-αντιμνημονιακής αριστεράς, ως απάντηση στο καταθλιπτικό μνημονιακό πολιτικό σκηνικό.

*Η κ. Γαϊτάνη είναι πρώην βουλευτής της Λαϊκής Ενότητας

Σχολιάστε

ΚΛΙΚ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ

Κάντε κλικ στο εξώφυλλο και διαβάστε ΔΩΡΕΑΝ την τελευταία έκδοση της Εφημερίδας «Καρφίτσα»

Polls

Sorry, there are no polls available at the moment.

STAY CONNECTED

NEWSLETTER

Εφημερίδες

Διαβάστε όλες τις εφημερίδες online

ΑΡΧΕΙΟ